Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-27 18:17

Jak sensownie porównać ofertę po negocjacjach, gdy bank obniża marżę, ale dokłada pakiety?

Jestem na etapie rozmów z dwoma bankami i widzę, że samo zejście z marży niewiele mówi, bo od razu pojawia się temat prowizji, ubezpieczenia na życie i różnych warunków do pakietu. W jednej ofercie dostałam niższą marżę, ale tylko przy koncie, karcie i ubezpieczeniu, a w drugiej marża jest trochę wyższa, za to prowizja prawie do zera i bez dodatkowych produktów. Zastanawiam się, jak to najlepiej policzyć, żeby nie patrzeć tylko na ratę na start, ale na realny koszt po 3-5 latach, kiedy część rzeczy można podobno wyłączyć albo zmienić. Czy przy negocjacjach warto cisnąć bardziej prowizję niż marżę, jeśli bank twardo trzyma się warunków dodatkowych? No i na co najbardziej uważacie w umowie, żeby po podpisaniu nie okazało się, że niby dobra oferta była tylko na papierze?

Głosy społeczności (6)

K
Krzysiek_inne_spojrzenie 2026-04-28 06:12
Ja bym to porównał nie po samej marży, tylko po całkowitym koszcie w horyzoncie kilku lat: prowizja na start, koszt konta i karty, składki za ubezpieczenie i dopiero wtedy widać, czy „tańsza” oferta faktycznie taka jest. Często pakiet wygląda dobrze tylko na papierze, a po zsumowaniu wychodzi drożej niż trochę wyższa marża bez dodatków. Tu jest całkiem sensownie opisane, jak to rozbijać na czynniki i na co uważać w umowie: Jak negocjować z bankiem - marża, prowizja, ubezpieczenia. Sprawdzałaś jeszcze, czy po rezygnacji z któregoś produktu bank nie podnosi potem marży albo nie zmienia warunków?
I
Ilona_od_kosztow 2026-04-28 15:28
Ja bym to porównała nie po samej marży, tylko po całkowitym koszcie w pierwszych 3-5 latach i osobno w całym okresie kredytu, bo wtedy od razu widać, czy „tańsza” oferta nie nadrabia pakietami. Warto sobie doliczyć prowizję, koszt konta, karty, ubezpieczenia i sprawdzić, czy te produkty są obowiązkowe przez cały czas, czy tylko na start. Jeśli chcesz, to napisz jeszcze, jak długo bank wymaga tych dodatków, bo tu często wychodzi największa różnica.
I
IgaSprawdzaKoszty 2026-05-02 23:09
Ja bym nie patrzyła na samą marżę, tylko rozpisała sobie całkowity koszt w kilku wariantach: rata, prowizja na start, koszt konta/karty i ile realnie wyjdzie to ubezpieczenie przez cały okres, w którym jest obowiązkowe. Czasem oferta z trochę wyższą marżą wychodzi lepiej, jeśli nie wiąże Cię z drogimi dodatkami, zwłaszcza gdy z pakietu trudno się potem wyplątać. Dopytałabym jeszcze, czy po rezygnacji z konta albo ubezpieczenia bank może później podnieść marżę, bo to często robi największą różnicę. Podobny watek byl tez tutaj: Co realnie da się wynegocjować w kredycie hipotecznym i jak rozmawiać z bankiem?.
I
Iwona_rekomenduje 2026-05-03 15:00
Ja bym tego nie porównywała po samej marży, tylko policzyła całkowity koszt w pierwszych 3-5 latach: rata, prowizja na start, koszt konta, karty i ubezpieczenia, jeśli są wymagane do utrzymania warunków. Często „tańsza” marża wychodzi drożej, gdy pakiet trzeba trzymać przez kilka lat albo łatwo stracić promocję za niespełnienie warunków. Sprawdź też koniecznie, czy te dodatki są dobrowolne i od kiedy bank może podnieść koszt po okresie promocyjnym.
D
Daria_kredyt_na_auto 2026-05-04 02:35
Ja bym to porównała nie po samej marży, tylko po całkowitym koszcie w pierwszych kilku latach i w całym okresie kredytu, bo pakiety potrafią zjeść całą „promocję”. Policzyłabym osobno ratę, prowizję na start, koszt konta/karty i ubezpieczenia oraz sprawdziła, czy te dodatki są obowiązkowe przez cały okres, czy tylko na jakiś czas. Dopytaj jeszcze, ile wyniesie oferta po rezygnacji z pakietu, bo wtedy najlepiej widać, co faktycznie się opłaca.
S
Sara_z_rynku 2026-05-04 12:01
Ja bym tego nie porównywała po samej marży, tylko policzyła całkowity koszt w pierwszych 3-5 latach: rata, prowizja na start, koszt konta, karty i ubezpieczenia, jeśli są obowiązkowe. Często „tańsza” marża wychodzi drożej, jeśli pakiet trzeba trzymać przez kilka lat albo są warunki do spełnienia co miesiąc. Dopytałabym też wprost, co się stanie po rezygnacji z tych dodatków i czy wtedy marża rośnie, bo to często robi największą różnicę.

Najnowsze dyskusje na forum