Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-12 22:21

Co realnie da się wynegocjować w kredycie hipotecznym i jak rozmawiać z bankiem?

Jestem na etapie zbierania ofert na hipotekę (wkład 20%, umowa o pracę, bez innych kredytów) i widzę, że banki mocno różnią się marżą, prowizją i pakietami typu konto/ubezpieczenia. Doradca mówi, że „takie są warunki”, ale mam wrażenie, że da się coś urwać, tylko nie wiem, od czego zacząć i jakich argumentów użyć. Czy w praktyce da się negocjować marżę albo prowizję, a może bardziej opłaca się cisnąć o rezygnację z drogich ubezpieczeń i cross-sellu? Jak podejść do rozmowy, żeby bank potraktował mnie serio: lepiej iść na spotkanie z konkurencyjną ofertą, czy od razu prosić o poprawę warunków mailowo? Jeśli ktoś to przerabiał, to co faktycznie zadziałało i na czym bank najczęściej „schodzi” przy normalnej zdolności?

Głosy społeczności (7)

G
GosiaBIK 2026-04-13 10:14
Da się negocjować, tylko często nie „z doradcą na infolinii”, a przy finalnej decyzji kredytowej – realnie schodzi marża albo prowizja (czasem jedno kosztem drugiego), a najwięcej ukrytego kosztu siedzi w pakietach: konto, karta, ubezpieczenia i ich warunkach (czy da się je skrócić/zmienić/wyłączyć po czasie). Najlepszy argument to konkurencyjna oferta na papierze + Twoja sytuacja (20% wkładu, UoP, brak zobowiązań) i prosta prośba o „re-kalkulację warunków” oraz rozpisanie całkowitego kosztu przy kilku wariantach (z/bez pakietu), bo wtedy łatwiej porównać, co się naprawdę opłaca. Jest fajny materiał do poczytania, który zbiera konkretne zagrywki i przykładowe sformułowania: Jak negocjować kredyt hipoteczny? 12 praktycznych taktyk. Masz już od dwóch banków takie same parametry kredytu (kwota/okres/raty), żeby porównanie było 1:1?
K
Krzysiek_inne_spojrzenie 2026-04-14 02:26
Da się coś ugrać, tylko zwykle nie samym hasłem „czy da się taniej?”, tylko pokazaniem konkurencyjnych ofert i policzeniem całkowitego kosztu, a nie samej raty. Najczęściej jest pole do rozmowy o prowizji, marży i dokładnie tych wszystkich dodatkach typu konto, karta czy ubezpieczenie, bo czasem bank nie ruszy marży, ale odpuści drogie pakiety. Ja bym cisnął doradcę, żeby pokazał wariant z dodatkami i bez dodatków oraz powiedział wprost, co bank może poprawić, jeśli masz 20% wkładu i czystą historię.
A
Adam_podpowiada 2026-05-03 22:56
"Da się coś ugrać, tylko zwykle nie samym hasłem „czy da się taniej?”, tylko pokazaniem konkurencyjnych ofert i policzeniem całkowitego kosztu, a nie samej raty."
Dokładnie tak, samo pytanie „czy coś się da zrobić” zwykle niewiele daje, ale jak przychodzisz z dwiema konkretnymi ofertami z innych banków, to rozmowa od razu wygląda inaczej. Z mojego doświadczenia najłatwiej ugrać prowizję albo jakiś dodatek typu karta, konto czy ubezpieczenie, a marża czasem schodzi dopiero wtedy, gdy klient naprawdę dobrze wygląda na papierze. Dopytałbym jeszcze, czy liczysz też koszt tych wszystkich pakietów po roku czy dwóch, bo banki często ładnie pokazują start, a później robi się mniej kolorowo.
J
Jacek_ogarnia 2026-05-02 23:09
Da się negocjować, tylko najłatwiej nie „na zasadzie proszę o lepszą ofertę”, ale mając w ręku konkretną kontrofertę z innego banku i pokazując, że jesteś klientem z niskim ryzykiem. Z mojego doświadczenia częściej schodzą z prowizji albo odpuszczają część drogich dodatków niż robią duży ruch na marży, więc warto liczyć całkowity koszt, a nie patrzeć na jeden parametr. Dopytałbym też wprost, co jest warunkiem lepszej oferty i czy po spełnieniu tych warunków da się wrócić do negocjacji, bo czasem dopiero wtedy zaczynają rozmawiać serio. Podobny watek byl tez tutaj: Jak sensownie porównać ofertę po negocjacjach, gdy bank obniża marżę, ale dokłada pakiety?.
R
Robert_watpliwosc 2026-05-03 10:44
"Da się negocjować, tylko najłatwiej nie „na zasadzie proszę o lepszą ofertę”, ale mając w ręku konkretną kontrofertę z innego banku i pokazując, że jesteś klien"
Też mam takie wrażenie, że konkretna oferta z konkurencji działa lepiej niż samo pytanie „czy da się taniej”. Banki często bardziej odpuszczają na prowizji, ubezpieczeniu albo tych wszystkich dodatkach niż na samej marży, więc warto liczyć całość kosztu, a nie patrzeć na jeden parametr. Jak masz stabilny dochód, 20% wkładu i czystą historię, to spokojnie jest czym argumentować.
O
Otylia_podpowie 2026-05-04 16:55
Da się negocjować, tylko zwykle nie jednym hasłem w stylu „proszę obniżyć”, ale pokazaniem, że masz porównanie z 2-3 banków i jesteś klientem z niskim ryzykiem. Najczęściej jest pole do rozmowy o prowizji, marży albo kosztach dodatków typu ubezpieczenie na start, więc warto liczyć całość, a nie patrzeć na jeden parametr. Ja bym dopytała wprost, czy przy takim wkładzie i czystej historii mogą poprawić warunki, jeśli dostaną konkurencyjną ofertę na piśmie.
B
Bogdan_od_kredytu 2026-05-05 01:07
Da się negocjować, tylko najłatwiej wtedy, kiedy masz w ręku 2-3 konkretne oferty z innych banków i pokazujesz, że porównujesz cały koszt, a nie samą ratę. Najczęściej jest pole do urwania na prowizji, marży albo obowiązkowych dodatkach typu karta, konto czy ubezpieczenie, więc warto pytać wprost, co bank może poprawić, jeśli przeniesiesz wynagrodzenie i weźmiesz produkt bez opóźnień w historii. Dopytałbym jeszcze, czy liczysz bardziej na najniższy koszt na starcie, czy na niższą ratę w dłuższym okresie, bo od tego trochę zależy, o co najmocniej cisnąć.

Najnowsze dyskusje na forum