Upadłość konsumencka a kredyt hipoteczny i mieszkanie
Mam pytanie z praktyki, bo coraz częściej trafiają do mnie osoby, które mają hipotekę i jednocześnie rozważają upadłość konsumencką. Największy problem jest zwykle z tym, że ludzie myślą, że samo złożenie wniosku w KRZ od razu zatrzymuje wszystkie tematy z bankiem, a później są zaskoczeni rolą syndyka i tym, że mieszkanie może wejść do masy upadłości. Ciekawi mnie, jak u Was wyglądały realnie terminy od złożenia wniosku do decyzji sądu i czy bank w tym czasie podejmował jeszcze jakieś działania. Warto też chyba dobrze przygotować dokumenty o dochodach, zobowiązaniach i majątku, bo braki potrafią mocno wydłużyć sprawę. Czy ktoś przechodził przez to przy aktywnym kredycie hipotecznym i może napisać, co było największym zaskoczeniem po ogłoszeniu upadłości?
Głosy społeczności (10)
H
Helena_pytanko2026-04-19 22:43
Z tego co widziałam u znajomej, samo wysłanie wniosku w KRZ faktycznie nie zamknęło od razu spraw z bankiem, dopiero po ogłoszeniu upadłości zaczęły się konkretne działania syndyka. Warto ludziom od razu tłumaczyć, że mieszkanie z hipoteką może wejść do masy upadłości i nie zawsze da się je „ochronić” tylko dlatego, że to jedyny dach nad głową. A jak u Was wyglądało zawiadomienie banku, robiliście to sami po złożeniu wniosku czy czekaliście na decyzję sądu?
M
Monika_z_doswiadczenia2026-04-20 04:32
"Z tego co widziałam u znajomej, samo wysłanie wniosku w KRZ faktycznie nie zamknęło od razu spraw z bankiem, dopiero po ogłoszeniu upadłości zaczęły się konkret"
Też mam takie obserwacje, że największe rozczarowanie pojawia się wtedy, gdy ktoś traktuje samo złożenie wniosku w KRZ jak „pauzę” na wszystkie zobowiązania, a to jednak dopiero początek procedury. Przy hipotece kluczowe jest wcześniejsze ustalenie, co realnie może wejść do masy upadłości i jak bank zachowa się po ogłoszeniu upadłości, bo syndyk patrzy już na cały majątek, nie tylko na raty. Dla osób, które dopiero próbują to poukładać, całkiem przystępnie opisuje to materiał Jak ogłosić upadłość konsumencką?, zwłaszcza część o KRZ, syndyku i planie spłaty.
C
Cyprian_kredyt_na_dom2026-05-02 13:21
"Z tego co widziałam u znajomej, samo wysłanie wniosku w KRZ faktycznie nie zamknęło od razu spraw z bankiem, dopiero po ogłoszeniu upadłości zaczęły się konkret"
Dokładnie, wiele osób myli moment złożenia wniosku z samym ogłoszeniem upadłości i potem jest spore rozczarowanie, że bank dalej działa swoim trybem. Przy hipotece najtrudniejsze jest właśnie uświadomienie, że lokal może wejść do masy upadłości, a syndyk patrzy już na to bardzo konkretnie, nie „na zasadzie”. U Was też najwięcej nieporozumień wychodziło na etapie samego mieszkania, czy bardziej przy terminach i kontakcie z bankiem?
K
Kasia_zdrowy_rozsadek2026-05-03 07:04
Z tego, co widziałam, samo złożenie wniosku faktycznie nie załatwia sprawy z bankiem „z automatu” i wiele osób za późno to łapie. Przy hipotece kluczowe jest chyba właśnie uświadomienie sobie, że po ogłoszeniu upadłości syndyk patrzy na mieszkanie jak na składnik majątku, a nie tylko „dach nad głową”. A u Was w praktyce bank odpuszczał działania dopiero po ogłoszeniu upadłości, czy już wcześniej było widać zmianę podejścia? Podobny watek byl tez tutaj: Kredyt konsolidacyjny przed hipoteką — czy to ma sens i jak bank to liczy?.
S
SylwiaPyta2026-05-03 15:00
Z tego, co widziałam, samo złożenie wniosku w KRZ niestety nie daje ludziom takiego „automatycznego spokoju” z bankiem, jak często zakładają, i potem największe zderzenie z rzeczywistością jest właśnie przy wejściu mieszkania do masy upadłości oraz rozmowach z syndykiem. Dużo też zależy od etapu sprawy i tego, czy bank już wcześniej ruszył z działaniami. A jak u Was wyglądało w praktyce oczekiwanie od złożenia wniosku do samego ogłoszenia upadłości przy hipotece?
E
Ernest_rzeczowo2026-05-04 04:05
Z praktyki to właśnie przy hipotece najczęściej pojawia się błędne założenie, że sam wniosek w KRZ „zamraża” relację z bankiem, a potem zderzenie z rolą syndyka i wejściem mieszkania do masy upadłości jest dla ludzi sporym szokiem. U mnie terminy bywały bardzo różne, bo dużo zależy od sądu i tego, czy dokumenty od początku są dobrze przygotowane. Jestem ciekaw, czy u Was częściej udawało się wypracować jakiś sensowny scenariusz z lokalem, czy raczej kończyło się sprzedażą mieszkania.
W
Weronika_sprawdza2026-05-04 16:55
Z tego, co widziałam, samo złożenie wniosku w KRZ naprawdę nie daje ludziom takiego „stopu” na wszystko, jak im się wydaje, i potem największe zaskoczenie jest właśnie przy wejściu mieszkania do masy upadłości oraz przy tym, jak dużo zależy od syndyka. W praktyce terminy też potrafią się mocno różnić w zależności od sądu, więc ciekawa jestem, czy u Was częściej to idzie w kilka miesięcy, czy raczej sprawy się przeciągają. No i ważne pytanie: czy bank u Was od razu podejmował jakieś kroki po informacji o wniosku, czy raczej czekał na dalszy etap?
W
Wanda_spokojnie2026-05-05 12:12
Z tego, co widziałam, samo złożenie wniosku naprawdę nie załatwia sprawy z bankiem od ręki i wiele osób ma tu potem niepotrzebne rozczarowanie. Przy hipotece kluczowe jest to, że syndyk patrzy na mieszkanie jak na składnik masy upadłości, więc trzeba ludzi od początku uczciwie uprzedzać, że samo „mam kredyt i mieszkam” nie daje ochrony. U Was banki czekały spokojnie na decyzję sądu, czy jednak wcześniej mocniej cisnęły z wypowiedzeniem albo egzekucją?
S
Sara_z_rynku2026-05-05 20:55
Z moich obserwacji samo złożenie wniosku faktycznie często daje ludziom złudne poczucie, że „sprawa z bankiem już się zatrzymała”, a potem dopiero wychodzi, jak dużo zależy od etapu postępowania i decyzji syndyka. Przy hipotece i mieszkaniu trzeba naprawdę uczciwie powiedzieć, że lokal może wejść do masy upadłości, więc to nie jest tylko formalność w KRZ. U Was częściej udaje się wypracować jakiś spokojniejszy scenariusz z bankiem, czy raczej i tak kończy się to sprzedażą mieszkania?
D
Dorota_hipoteka2026-05-06 15:09
U mnie z praktyki samo złożenie wniosku do KRZ absolutnie nie oznaczało, że bank „przestaje dzwonić”, dopiero po ogłoszeniu upadłości realnie coś się zmieniało i wtedy wchodził syndyk z całą oceną sytuacji. Przy hipotece wiele osób też za późno orientuje się, że mieszkanie może wejść do masy upadłości, więc to nie jest taki prosty „reset” zobowiązań, jak się czasem wydaje. A jak u Was wyglądało w praktyce czekanie na samo postanowienie o ogłoszeniu upadłości, bardziej kilka tygodni czy raczej parę miesięcy?