Warszawska firma traci płynność, a ja mam hipotekę prywatną — kiedy realnie myśleć o restrukturyzacji?
Prowadzę firmę w Warszawie i od 2–3 miesięcy zaczyna nam się sypać płynność: klienci płacą coraz później, a ja łapię się na tym, że przesuwam terminy faktur i „roluję” koszty. Na dziś mam ok. 180 tys. zł zaległości w obrotowych i pożyczkach firmowych, do tego leasing, a prywatnie kredyt hipoteczny na mieszkanie i boję się, że za chwilę bank zacznie pytać o źródło dochodu. Z Waszej praktyki: jakie liczby/objawy są momentem, kiedy zamiast kolejnego łatania warto usiąść do restrukturyzacji, żeby nie wpaść w egzekucję i nie wciągnąć hipoteki w problemy? Interesuje mnie też, jak to zwykle wygląda w rozmowach z bankiem od hipoteki, jeśli dochody z firmy siadają, ale rata jest jeszcze płacona na czas. Chętnie posłucham, co ma sens zrobić „pierwsze”, żeby nie spalić sobie opcji (negocjacje, układ, zabezpieczenia), zanim zrobi się naprawdę gorąco.
Głosy społeczności (9)
H
Helena_pytanko2026-04-07 15:01
U Ciebie już widać klasyczne czerwone lampki: rolowanie kosztów, przesuwanie faktur i narastające zaległości (180 tys. + leasing) przy opóźniających się płatnościach. Realnie o restrukturyzacji zaczęłabym myśleć, gdy brakuje Ci „runway” na najbliższe 4–8 tygodni i nie jesteś w stanie spinać stałych zobowiązań bez kolejnych przesunięć (zwłaszcza ZUS/US/rat), bo wtedy sytuacja zwykle przyspiesza. Trafiłam na praktyczny opis sygnałów i liczb (jest też tabela decyzji): Utrata płynności w warszawskiej firmie - kiedy rozważyć restrukturyzację? Utrata płynności w warszawskiej firmie - kiedy rozważyć restrukturyzację?. Masz już zrobioną prostą prognozę cashflow na 13 tygodni, żeby zobaczyć, w którym tygodniu robi się „dziura” i z czego dokładnie wynika?
J
Justyna_dane2026-04-08 00:10
U mnie „czerwona lampka” zapala się wtedy, gdy przez 2–3 miesiące z rzędu dziura w cashflow robi się stała: rolujesz zobowiązania, zaległości rosną mimo normalnej sprzedaży, a zaczynasz wybierać kogo zapłacić w tym tygodniu (a kogo nie). Restrukturyzację realnie warto rozważać już na etapie, gdy wiesz, że bez dogadania terminów/rat nie domkniesz kolejnych 4–8 tygodni i nie masz prostej dźwigni typu szybkie ściągnięcie należności albo obcięcie kosztów. Przy hipotece prywatnej tym bardziej nie czekałabym na moment, aż pojawią się wypowiedzenia umów czy zajęcia – im wcześniej wejdziesz w rozmowy i uporządkujesz firmowe długi, tym mniejsze ryzyko, że temat rozleje się na prywatne finanse. Jak u Ciebie wygląda realny „runway” w gotówce (na ile tygodni starcza) i jaki % faktur jest po terminie powyżej 30/60 dni?
O
Oskar_nieruchomosci2026-04-08 09:26
Ja bym realnie zaczynał myśleć o restrukturyzacji w momencie, gdy przez kilka tygodni z rzędu brakuje Ci kasy na ZUS/US i raty, a „rolowanie” kosztów staje się stałą metodą finansowania (u Ciebie 2–3 miesiące i 180k zaległości brzmi jak czerwone światło). Jeśli widzisz, że wpływy z należności nie doganiają stałych zobowiązań nawet przy cięciach i zaczynasz wybierać kogo zapłacić „żeby przetrwać do piątku”, to zwykle jest ten moment, żeby pogadać z doradcą zanim pojawią się egzekucje i wypowiedzenia umów. Dopytam: ile masz realnie wolnej gotówki na dziś i jaki masz średni spływ należności (np. 30/60/90+), bo to często najszybciej pokazuje, czy to do uratowania negocjacjami, czy już potrzebny formalny tryb.
L
Laura_wylicza2026-05-03 22:56
"Ja bym realnie zaczynał myśleć o restrukturyzacji w momencie, gdy przez kilka tygodni z rzędu brakuje Ci kasy na ZUS/US i raty, a „rolowanie” kosztów staje się "
Też mam takie odczucie, że to nie jest etap na „jeszcze jeden miesiąc i się odbije”, tylko raczej moment, żeby usiąść z kimś od restrukturyzacji i policzyć scenariusze, zanim ktoś Ci je narzuci. Przy 2–3 miesiącach gaszenia pożaru i takich zaległościach problemem jest już nie tylko firma, ale też to, żeby prywatna hipoteka nie zaczęła Ci ciążyć podwójnie przez spadek dochodu. A masz dziś jeszcze realną nadwyżkę po opłaceniu bieżących kosztów, czy już wszystko idzie z przesuwania terminów?
M
Maciek_kalkuluje2026-05-04 16:55
"Ja bym realnie zaczynał myśleć o restrukturyzacji w momencie, gdy przez kilka tygodni z rzędu brakuje Ci kasy na ZUS/US i raty, a „rolowanie” kosztów staje się "
Też mam takie podejście: jak przesuwanie płatności przestaje być jednorazowym ratowaniem miesiąca, a zaczyna być normalnym sposobem działania, to nie ma już co czekać. Przy 180 tys. zaległości i jeszcze hipotece prywatnej ryzyko robi się podwójne, więc ja bym już teraz usiadł z kimś od restrukturyzacji i policzył, czy da się to poukładać zanim wierzyciele zaczną mocniej naciskać. Masz dziś w ogóle dodatni cashflow operacyjny po odjęciu rat i stałych kosztów, czy już wszystko jedzie wyłącznie na przesuwaniu terminów?
G
GosiaBIK2026-05-02 16:42
Ja bym o restrukturyzacji myślała już nie „za chwilę”, tylko teraz, skoro od 2–3 miesięcy łatasz bieżączkę rolowaniem kosztów i przesuwaniem faktur — to zwykle znaczy, że problem nie jest chwilowy, tylko zaczyna być systemowy. Przy takich kwotach i jeszcze z hipoteką prywatną nie czekałabym na moment, aż przestaniesz wybierać, komu zapłacić w tym miesiącu, bo wtedy pole manewru jest już dużo mniejsze. Masz dziś realnie dodatni cash flow po ratach, leasingu i ZUS, czy już co miesiąc wychodzi dziura? Podobny watek byl tez tutaj: Czy przy hipotece da się realnie wynegocjować marżę i prowizję bez dokładania zbędnych ubezpieczeń?.
M
Milena_od_rad2026-05-03 07:04
Ja bym o restrukturyzacji myślała już teraz, a nie dopiero wtedy, kiedy przestaniesz spłacać wszystko naraz, bo samo „rolowanie” kosztów i przesuwanie faktur to już jest mocny sygnał alarmowy. Przy takich zaległościach i kilku źródłach finansowania najważniejsze jest, czy masz jeszcze realny wpływ na sytuację w perspektywie 2–3 miesięcy, czy tylko gasisz pożary. Masz dziś w ogóle policzone, ile pieniędzy faktycznie brakuje Ci co miesiąc po odjęciu wszystkich rat, leasingu i bieżących kosztów?
R
Roksana_pomostowe2026-05-05 08:09
Ja bym o restrukturyzacji myślała już teraz, a nie dopiero wtedy, gdy przestaniesz spłacać wszystko naraz, bo samo „rolowanie” kosztów i przesuwanie faktur przez kilka miesięcy to już jest konkretny sygnał alarmowy. Przy takich kwotach i mieszaniu zobowiązań firmowych z presją prywatnej hipoteki najważniejsze jest policzyć, czy firma realnie generuje gotówkę na bieżące raty i ZUS/US w najbliższych 2–3 miesiącach, a nie tylko „jakoś dociąga”. Masz dziś jeszcze opóźnienia do opanowania, czy już wchodzą zaległości wobec skarbówki albo leasingu?
M
Magda_zalezy2026-05-06 00:25
Przy takich objawach ja bym już nie czekała, tylko potraktowała to jako moment na poważne sprawdzenie restrukturyzacji, a nie „jak się jeszcze trochę poroluje, to może przejdzie”. Jeśli od 2–3 miesięcy żyjesz z przesuwania płatności, rosną zaległości i nie widzisz realnego odbicia w wpływach, to zwykle jest ten etap, kiedy trzeba policzyć, czy firma ma jeszcze zdolność wyjścia z tego bez ochrony formalnej. Masz już 180 tys. zaległości plus leasing i hipotekę prywatną, więc naprawdę nie odkładałabym tego na moment, aż wierzyciele albo bank sami zaczną задаwać pytania.