Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-05 21:42

Marża, prowizja, RRSO i ubezpieczenia – jak realnie porównać oferty hipoteki?

Przymierzam się do hipoteki i mam dwie oferty, które na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, ale w papierach zaczynają się schody. W jednej bank kusi niższą marżą, ale dochodzi prowizja na starcie i pakiet ubezpieczeń, z których część niby jest „dobrowolna”, a bez nich rośnie marża. W drugiej marża jest wyższa, za to prowizji brak, tylko pojawiają się opłaty za konto/kartę i warunki typu wpływy oraz transakcje, inaczej oferta „wraca” do gorszych parametrów. RRSO mam w tabelce, ale czuję, że nie łapie wszystkich kosztów warunkowych (zwłaszcza po pierwszych 3–5 latach) i nie wiem, co porównywać, żeby nie dać się złapać na marketing. Jak Wy czytacie te dokumenty banku (formularze informacyjne, taryfy opłat, OWU) i na co konkretnie patrzeć, żeby uczciwie policzyć koszt całego kredytu?

Głosy społeczności (7)

T
Teofil_kredyt_gotowkowy 2026-04-06 05:50
Na Twoim miejscu porównałbym nie tylko marżę, ale „koszty warunkowe”: ile realnie rośnie rata, gdy nie spełnisz wpływów/transakcji albo zrezygnujesz z ubezpieczeń po 1–2 latach. RRSO bywa mylące, bo często liczy się przy założeniu, że będziesz trzymać pakiet i konto przez cały okres, a w praktyce to różnie wychodzi. Dobrze to rozkłada na czynniki pierwsze tekst „Marża, prowizja, RRSO, ubezpieczenia – jak czytać ofertę kredytu hipotecznego?” Marża, prowizja, RRSO, ubezpieczenia – jak czytać ofertę kredytu hipotecznego?. Masz w obu ofertach jasno napisane, na ile lat są te ubezpieczenia i jaka jest marża „po niespełnieniu warunków”?
W
Wanda_spokojnie 2026-05-03 07:04
"Na Twoim miejscu porównałbym nie tylko marżę, ale „koszty warunkowe”: ile realnie rośnie rata, gdy nie spełnisz wpływów/transakcji albo zrezygnujesz z ubezpiecz"
Dokładnie, te „warunki do utrzymania promocji” potrafią później zrobić większą różnicę niż sama marża na starcie. Ja bym jeszcze poprosiła bank o wyliczenie dwóch wersji: z pełnym pakietem i bez niego po roku czy dwóch, wtedy od razu widać, gdzie oferta naprawdę jest tańsza. No i warto sprawdzić, czy te wpływy i płatności kartą są realne do utrzymania przez lata, a nie tylko na początku.
O
Oskar_nieruchomosci 2026-05-05 02:46
"Na Twoim miejscu porównałbym nie tylko marżę, ale „koszty warunkowe”: ile realnie rośnie rata, gdy nie spełnisz wpływów/transakcji albo zrezygnujesz z ubezpiecz"
Dokładnie, same hasła z reklamy niewiele mówią, jeśli połowa kosztu siedzi w warunkach do spełnienia. Ja bym jeszcze poprosił oba banki o rozpisanie całkowitego kosztu w dwóch wariantach: przy spełnianiu wszystkich warunków i przy zwykłym użytkowaniu konta bez spinania się na każdą transakcję czy ubezpieczenie. Często dopiero wtedy wychodzi, która oferta jest faktycznie tańsza, a nie tylko lepiej wygląda na pierwszej stronie.
G
Grzegorz_zabezpieczenie 2026-04-06 20:45
Ja bym to porównał nie po samej marży, tylko po całkowitym koszcie w czasie: policz raty i sumę kosztów w dwóch wariantach (z „dobrowolnymi” ubezpieczeniami/pakietem i bez nich) oraz uwzględnij prowizję i stałe opłaty za konto/kartę. RRSO pomaga, ale często nie łapie dobrze kosztów warunkowych, więc dopytałbym bank (albo doradcę) o dokładną symulację: co się dzieje z marżą i ratą, jeśli w którymś miesiącu nie będzie wpływów/nie zrobisz transakcji albo zrezygnujesz z ubezpieczenia. Masz już podaną kwotę, okres i czy w obu ofertach jest stała czy zmienna stopa na start?
R
Robert_watpliwosc 2026-05-02 13:21
Ja bym nie patrzył tylko na samą marżę, tylko rozpisał sobie całkowity koszt w dwóch wariantach: z wszystkimi „warunkami” i bez nich, bo wtedy często wychodzi, że ta teoretycznie tańsza oferta wcale nie jest tańsza. RRSO coś podpowiada, ale przy hipotece warto też sprawdzić, ile realnie kosztują konto, karta, ubezpieczenia i co się stanie, jeśli za rok czy dwa nie spełnisz warunków wpływów albo transakcji. Masz w tych ofertach podaną wysokość raty i całkowitą kwotę do spłaty w obu opcjach? Podobny watek byl tez tutaj: Jak sensownie porównać ofertę po negocjacjach, gdy bank obniża marżę, ale dokłada pakiety?.
W
WiktorLeasing 2026-05-03 22:56
Ja bym nie patrzył tylko na samą marżę, tylko rozpisał sobie całkowity koszt w dwóch wariantach: z wszystkimi dodatkami i bez nich, jeśli da się z czegoś zrezygnować po czasie. RRSO coś podpowiada, ale przy hipotece najlepiej jeszcze sprawdzić, ile realnie wyjdzie prowizja, ubezpieczenia, konto, karta i warunki typu wpływ pensji, bo właśnie tam często „chowa się” różnica. Dopytałbym też w banku, co się dzieje po rezygnacji z ubezpieczenia albo niespełnieniu warunków po roku czy dwóch, bo wtedy oferta potrafi nagle przestać być taka atrakcyjna.
S
Sara_z_rynku 2026-05-04 12:01
Patrzyłabym nie tylko na samą marżę, ale na całkowity koszt w kilku wariantach: z wszystkimi dodatkami i bez nich, bo wtedy najlepiej widać, co naprawdę się opłaca. RRSO coś podpowiada, ale przy hipotece warto jeszcze policzyć osobno prowizję, koszt konta, karty, ubezpieczeń i to, jak długo trzeba spełniać warunki, żeby nie wskoczyła wyższa marża. Dopytałabym też w banku, które ubezpieczenia są faktycznie dobrowolne, a które tylko „na papierze”, bo często właśnie tam chowają się największe różnice.

Najnowsze dyskusje na forum