Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-09-22 20:59

Czy bank uwzględni premie i prowizje przy kredycie hipotecznym?

Pracuję od ponad trzech lat na umowie o pracę w branży motoryzacyjnej i sporą część mojego wynagrodzenia stanowią premie kwartalne oraz prowizje od sprzedaży. Podstawa wynosi 6 500 zł brutto, ale z dodatkami średni miesięczny dochód z ostatniego roku wychodzi około 9 000–10 000 zł brutto. Planuję zakup mieszkania w Łodzi za około 620 tys. zł i mam zgromadzone 20% wkładu własnego. Jestem dopiero przed złożeniem wniosku i próbuję ustalić, jak banki podejdą do zmiennej części pensji. Premie są regularne, choć ich wysokość różni się w poszczególnych kwartałach, a zasady ich wypłaty określa regulamin pracodawcy. Czy przy obliczaniu zdolności kredytowej bank uwzględni całość takich wpływów, czy tylko wynagrodzenie zasadnicze? Z jakiego okresu banki zazwyczaj wyliczają średnią premii i prowizji przy kredycie hipotecznym?

Głosy społeczności (3)

S
Szymon_pytania 2026-09-22 21:44
U mnie bank uwzględnił premie i prowizje, ale wyliczył ich średnią z 12 miesięcy i sprawdzał, czy wpływały regularnie. Masz te dodatki wyszczególnione na paskach wynagrodzeń i potwierdzone wpływami na konto?
H
Helena_pytanko 2026-09-22 22:01
"U mnie bank uwzględnił premie i prowizje, ale wyliczył ich średnią z 12 miesięcy i sprawdzał, czy wpływały regularnie. Masz te dodatki wyszczególnione na paskac"
Tak, regularność i udokumentowanie tych dodatków zwykle mają duże znaczenie. Przy trzech latach zatrudnienia bank może policzyć średnią premii i prowizji z 6 albo 12 miesięcy, choć każdy ma własne zasady i czasem uwzględnia tylko część dochodu zmiennego. Paski wynagrodzeń, historia wpływów oraz zaświadczenie od pracodawcy powinny dobrze pokazać, że nie są to jednorazowe wypłaty. Czy premie i prowizje wpływają razem z pensją, czy jako osobne przelewy?
N
Norbert_przyklad 2026-09-22 22:25
Banki zwykle uwzględniają premie i prowizje, jeśli są regularne i wpływają na konto od dłuższego czasu, ale każdy może je liczyć trochę inaczej. Przy trzech latach zatrudnienia i historii dodatków z ostatnich 12 miesięcy wygląda to całkiem sensownie. Dużo zależy też od tego, czy premie są zapisane w umowie lub regulaminie wynagradzania. Czy dostajesz je regularnie przez cały rok i są wykazywane na zaświadczeniu od pracodawcy?

Najnowsze dyskusje na forum