Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-09-05 12:49

Czy krótka przerwa w zatrudnieniu może utrudnić uzyskanie kredytu hipotecznego?

Czy krótka przerwa w zatrudnieniu, trwająca około miesiąca między jedną umową o pracę a kolejną, może mieć znaczenie przy ocenie wniosku o kredyt hipoteczny? Chodzi o sytuację, w której obecna umowa jest już na czas nieokreślony, ale w historii zatrudnienia widoczna jest przerwa wynikająca ze zmiany pracodawcy. Czy bank może potraktować taką przerwę jako brak ciągłości dochodu? Czy w takim przypadku wymagany jest dłuższy okres zatrudnienia u nowego pracodawcy przed złożeniem wniosku? Interesuje mnie, czy taka sytuacja jest zwykle istotna przy analizie zdolności kredytowej.

Głosy społeczności (5)

L
Laura_wylicza 2026-09-05 13:23
U mnie miesięczna przerwa przy zmianie pracy nie przekreśliła wniosku, bank bardziej patrzył na obecną umowę na czas nieokreślony i wpływy na konto. Dopytali tylko, czy to była zwykła zmiana pracodawcy, więc dużo może zależeć od banku i stażu w nowej firmie.
S
Sonia_bik_score 2026-09-05 14:16
"U mnie miesięczna przerwa przy zmianie pracy nie przekreśliła wniosku, bank bardziej patrzył na obecną umowę na czas nieokreślony i wpływy na konto. Dopytali ty"
Też spotkałem się z tym, że sama miesięczna przerwa nie musi być problemem, jeśli da się ją logicznie wyjaśnić zmianą pracy, a obecne zatrudnienie wygląda stabilnie. Bank zwykle patrzy szerzej: typ umowy, staż u obecnego pracodawcy, regularność wpływów i ogólną zdolność, więc taka luka raczej nie jest automatycznie traktowana jak brak dochodu. To, co napisała Laura_wylicza, dobrze pokazuje, że analityk może po prostu dopytać o powód przerwy i ocenić całość sytuacji. Ile czasu minęło już od rozpoczęcia tej nowej umowy?
N
NataliaProwizja 2026-09-05 16:09
U mnie miesięczna przerwa przy zmianie pracy nie przekreśliła kredytu, bank bardziej patrzył na obecną umowę, wpływy i całą zdolność niż na samą lukę. Masz już przepracowany jakiś czas u nowego pracodawcy?
T
Tomek_Stale 2026-09-05 22:28
Taka miesięczna przerwa przy zmianie pracodawcy raczej nie musi od razu przekreślać wniosku, zwłaszcza jeśli obecna umowa jest już na czas nieokreślony. Bank może jednak patrzeć na staż u aktualnego pracodawcy i na to, czy dochód wpływa regularnie od kilku miesięcy. Dużo zależy też od konkretnego banku, bo jedne bardziej czepiają się ciągłości zatrudnienia, a inne patrzą szerzej na całą sytuację. Ile miesięcy pracujesz już na tej nowej umowie?
O
Oskar_nieruchomosci 2026-09-06 10:48
Miesięczna przerwa sama w sobie nie musi przekreślać wniosku, zwłaszcza jeśli nowa umowa jest już na czas nieokreślony, ale bank może różnie patrzeć na staż u obecnego pracodawcy i ciągłość wpływów. Ile miesięcy pracujesz już na tej nowej umowie?

Najnowsze dyskusje na forum