Czy wkład własny z darowizny od rodziców może być problemem przy kredycie hipotecznym?
Mam obecnie sprawę klientki z branży IT, która pracuje na umowie o pracę i chce kupić mieszkanie z rynku wtórnego w Kielcach. Cena nieruchomości to około 520 000 zł, a planowany kredyt hipoteczny miałby wynosić mniej więcej 420 000 zł. Brakująca część wkładu własnego ma pochodzić z darowizny od rodziców, przelanej na konto tuż przed złożeniem wniosku. Klientka ma już podpisaną umowę przedwstępną i zastanawia się, czy bank może dokładniej badać pochodzenie tych środków. Chodzi też o to, czy znaczenie ma fakt, że rodzice przekażą pieniądze jednorazowo, a nie były one wcześniej odkładane na rachunku klientki. Spotkałam się z różnym podejściem banków do dokumentowania wkładu własnego i ciekawi mnie, jak wygląda to w praktyce przy takich kwotach. Czy darowizna od rodziców jako wkład własny może opóźnić albo utrudnić uzyskanie kredytu hipotecznego?
Głosy społeczności (9)
I
Igor_analiza2026-09-04 18:05
Sama darowizna od rodziców zwykle nie jest problemem, ale bank może chcieć potwierdzenia przelewu i zgłoszenia darowizny do urzędu, zwłaszcza jeśli środki pojawią się tuż przed wnioskiem. Czy klientka ma już potwierdzenie przelewu z jasnym tytułem darowizny?
A
Agata_wyjasnienie2026-09-04 18:20
"Sama darowizna od rodziców zwykle nie jest problemem, ale bank może chcieć potwierdzenia przelewu i zgłoszenia darowizny do urzędu, zwłaszcza jeśli środki pojaw"
Igor dobrze to ujął, przy darowiźnie od rodziców bank zwykle patrzy głównie na udokumentowanie źródła środków, a nie na sam fakt darowizny. Dobrze byłoby też sprawdzić, czy tytuł przelewu i zgłoszenie do US nie rozjadą się z terminami z umowy przedwstępnej.
R
RafalWeryfikuje2026-09-04 18:48
"Sama darowizna od rodziców zwykle nie jest problemem, ale bank może chcieć potwierdzenia przelewu i zgłoszenia darowizny do urzędu, zwłaszcza jeśli środki pojaw"
Igor dobrze to ujął, u mnie przy podobnej sytuacji bank bardziej czepiał się papierów niż samego źródła wkładu, więc pomogło zwykłe potwierdzenie przelewu i ogarnięte zgłoszenie darowizny. Czy ten przelew już poszedł z jednoznacznym tytułem, że to darowizna od rodziców?
D
DawidOdHipoteki2026-09-04 19:08
Igor dobrze zwrócił uwagę na ten moment z przelewem tuż przed wnioskiem. U mnie w rodzinie przy podobnej sytuacji bank nie robił problemu, ale poprosił o potwierdzenie przelewu i proste wyjaśnienie, skąd są środki na wkład własny. Dużo zależało też od tego, czy tytuł przelewu był jednoznaczny i czy darowizna była ogarnięta podatkowo, bo analityk dopytywał właśnie o formalności. Czy ta umowa przedwstępna przewiduje już termin wpłaty wkładu własnego?
B
Beata_tabela2026-09-04 19:05
U mnie w rodzinie była podobna sytuacja i bank nie robił problemu, ale dopytywał o źródło wkładu i chciał potwierdzenie przelewu oraz dokument darowizny. Ważne było też to, żeby kwota faktycznie była już na koncie przed analizą wniosku, bo sam zamiar przekazania pieniędzy nie wystarczał. Przy darowiźnie od rodziców bardziej pilnowali papierów niż samego faktu, że pieniądze przyszły krótko przed wnioskiem. W którym banku klientka składa wniosek?
O
Otylia_podpowie2026-09-05 10:11
U mnie bank nie robił problemu z wkładem z darowizny od rodziców, ale doradca od razu kazał mieć potwierdzenie przelewu i zgłoszenie darowizny do US, bo analityk pytał skąd nagle pojawiły się środki. Czy ta darowizna będzie od obojga rodziców czy tylko od jednego?
B
Bogdan_od_kredytu2026-09-05 10:47
Sama darowizna od rodziców zwykle nie jest problemem, ale bank może chcieć zobaczyć źródło tych środków i potwierdzenie przelewu. Dobrze, żeby tytuł przelewu był jasny, np. darowizna na zakup mieszkania, a dokumenty były spójne z tym, co wpiszecie we wniosku. Przy tak świeżym wpływie niektóre banki dopytują mocniej, zwłaszcza jeśli pieniądze pojawiają się tuż przed złożeniem dokumentów. Czy darowizna była już zgłoszona do urzędu skarbowego albo dopiero będzie?
Z
ZosiaFaktoring2026-09-06 08:39
Sama darowizna od rodziców zwykle nie musi być problemem, ale bank może chcieć zobaczyć, skąd pochodzą środki i czy wszystko jest formalnie udokumentowane. Przy przelewie tuż przed wnioskiem czasem pojawiają się dodatkowe pytania, więc dobrze mieć umowę darowizny i potwierdzenie przelewu, a nie tylko saldo na koncie. Ostrożnie też z założeniem, że każdy bank podejdzie do tego identycznie, bo procedury potrafią się różnić. Czy klientka zgłosiła już darowiznę do urzędu skarbowego?
O
Oliwia_zakup_mieszkania2026-09-07 14:00
Sama darowizna od rodziców zwykle nie jest problemem, ale bank może chcieć zobaczyć jej źródło i potwierdzenie, że to faktycznie środki własne klientki, a nie pożyczka do oddania. Przy przelewie tuż przed wnioskiem dobrze mieć umowę darowizny i zgłoszenie do urzędu skarbowego, bo analityk może o to dopytać. Istotne będzie też, czy wkład już trafił na konto klientki, czy dopiero ma być przelany, bo banki różnie patrzą na takie świeże wpływy. Czy umowa przedwstępna przewiduje już konkretny termin zapłaty wkładu własnego?