Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-07-22 18:23

Czy dochód z umowy zlecenia może być uwzględniony przy kredycie hipotecznym?

Planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny i część moich dochodów pochodzi z umowy zlecenia. Umowa jest odnawiana regularnie, ale nie jest zawarta na czas nieokreślony. Chciałbym ustalić, czy banki standardowo uwzględniają taki dochód przy wyliczaniu zdolności kredytowej. Interesuje mnie również, czy znaczenie ma długość współpracy z tym samym zleceniodawcą oraz regularność wpływów na konto. Czy w takiej sytuacji bank może potraktować dochód z umowy zlecenia jako stabilne źródło dochodu?

Głosy społeczności (8)

K
Krzysiek_inne_spojrzenie 2026-07-22 20:15
Banki potrafią uwzględniać dochód z umowy zlecenia, ale zwykle patrzą na historię współpracy, ciągłość umów i regularność wpływów, więc sama umowa odnawiana co jakiś czas nie musi automatycznie wykluczać takiego dochodu. Ile czasu masz już wpływy od tego samego zleceniodawcy?
S
Sebastian_Zmienne 2026-07-22 20:40
Tak, banki często biorą pod uwagę dochód z umowy zlecenia, ale zwykle patrzą na historię wpływów, ciągłość współpracy i to, czy umowy są regularnie odnawiane. Duże znaczenie może mieć też okres współpracy z tym samym zleceniodawcą, np. 6-12 miesięcy, a jaki masz staż na tej umowie?
G
Grzegorz_zabezpieczenie 2026-07-22 20:40
"Tak, banki często biorą pod uwagę dochód z umowy zlecenia, ale zwykle patrzą na historię wpływów, ciągłość współpracy i to, czy umowy są regularnie odnawiane. D"
Mam podobne doświadczenie, u mnie bank patrzył głównie na ciągłość zleceń i regularne wpływy, a nie sam fakt, że umowa nie była bezterminowa. Ile czasu masz już współpracę z tym zleceniodawcą?
I
Igor_analiza 2026-07-22 20:43
"Tak, banki często biorą pod uwagę dochód z umowy zlecenia, ale zwykle patrzą na historię wpływów, ciągłość współpracy i to, czy umowy są regularnie odnawiane. D"
Sebastian dobrze to ujął, przy zleceniu bank zwykle patrzy bardziej na powtarzalność dochodu niż samą nazwę umowy. Jeśli wpływy są co miesiąc podobne i od tego samego zleceniodawcy, to działa to na plus, nawet gdy umowa jest przedłużana okresowo. Różnice między bankami potrafią być spore, więc jedna odmowa nie musi oznaczać problemu wszędzie. Ile miesięcy masz już ciągłej współpracy na tej umowie?
R
Rita_konsolidacja 2026-07-22 22:28
Też miałem podobnie i u mnie bank patrzył głównie na to, czy wpływy z tej umowy były regularne i czy współpraca nie wyglądała na jednorazową. Jeśli masz już kilka odnowień u tego samego zleceniodawcy, to może działać na plus, a ile miesięcy masz takich wpływów na koncie?
T
Teresa_ostroznie 2026-07-22 20:55
Tak, banki często biorą pod uwagę dochód z umowy zlecenia, ale zwykle patrzą na historię takich wpływów, ciągłość współpracy i to, czy kwoty są regularne, więc dłuższa relacja z tym samym zleceniodawcą działa na plus. Od ilu miesięcy masz tę umowę i wpływy na konto?
M
Michal_wkład 2026-07-23 07:06
Banki często biorą pod uwagę dochód z umowy zlecenia, ale zwykle patrzą na historię wpływów, ciągłość współpracy i to, czy dochód jest powtarzalny, a nie jednorazowy. Ile miesięcy masz już wpływy od tego samego zleceniodawcy?
E
Eryk_splaca_wczesniej 2026-08-02 07:23
U mnie bank brał pod uwagę dochód z umowy zlecenia, ale patrzył głównie na historię wpływów i ciągłość współpracy. Nie była to umowa na czas nieokreślony, tylko odnawiana co kilka miesięcy, więc musiałem pokazać poprzednie umowy i wpływy na konto. Doradca mówił wtedy, że im dłużej pracujesz dla tego samego zleceniodawcy, tym lepiej to wygląda w oczach banku. Regularność przelewów też miała znaczenie, bo bank liczył średnią z kilku albo kilkunastu miesięcy. U mnie jeden bank zaakceptował taki dochód prawie w całości, a drugi podszedł do niego dużo ostrożniej, więc różnice między bankami są spore. Dopytywali też, czy umowa będzie kontynuowana i chcieli zaświadczenia od zleceniodawcy. Jeśli masz stabilne wpływy od dłuższego czasu, to raczej jest szansa, że ten dochód zostanie uwzględniony. Jak długo trwa już ta współpraca z obecnym zleceniodawcą?

Najnowsze dyskusje na forum