Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-07-20 16:19

Czy umowa o pracę na czas określony kończąca się za pół roku utrudni kredyt hipoteczny?

Pracuję w firmie produkcyjnej jako kierownik zmiany i mam umowę o pracę na czas określony do końca lutego przyszłego roku. Jestem w tej samej firmie od prawie trzech lat, ale pracodawca przedłuża umowy etapami i na razie nie mam jeszcze aneksu na kolejny okres. Razem z żoną chcemy złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie z rynku wtórnego za około 620 tys. zł, przy wkładzie własnym około 130 tys. zł. Żona ma umowę na czas nieokreślony, a moje wynagrodzenie jest wyższe i mocno wpływa na naszą zdolność. Zastanawiam się, czy bank może uznać moją umowę za zbyt krótką, jeśli do jej końca zostaje około sześciu miesięcy. Czy w takiej sytuacji znaczenie ma sam staż u obecnego pracodawcy, czy bardziej data końca obecnej umowy? Czy ktoś spotkał się z tym, że bank wymagał promesy przedłużenia umowy albo od razu obcinał taki dochód przy kredycie hipotecznym?

Głosy społeczności (4)

J
Justyna_dane 2026-07-20 17:45
Przy umowie kończącej się za pół roku bank raczej będzie patrzył nie tylko na samą datę końca, ale też na ciągłość zatrudnienia i historię przedłużania umów. Skoro jesteś w tej samej firmie prawie trzy lata, to działa na plus, ale brak aneksu może w części banków uruchomić dodatkowe pytania. Czasem wystarcza zaświadczenie od pracodawcy, że planuje dalsze zatrudnienie, choć różnie do tego podchodzą. Duże znaczenie będzie też miało, czy dochód żony samodzielnie coś wnosi do zdolności i jakie macie obecne zobowiązania. Przy mieszkaniu za 620 tys. zł wkład 13% może być akceptowalny, ale pewnie dojdą koszty okołokredytowe i ubezpieczenie niskiego wkładu, zależnie od banku. Ja bym bardziej obawiał się zestawu: kończąca się umowa plus brak potwierdzenia przedłużenia, niż samej umowy na czas określony. Czy żona też ma umowę o pracę i na jaki okres?
Z
Zbyszek_szybko 2026-07-20 18:35
U nas bank mocno patrzył nie tyle na samą datę końca umowy, co na ciągłość zatrudnienia i historię wpływów, więc prawie 3 lata w jednej firmie powinny działać na plus. Problemem może być to, że umowa kończy się za pół roku, bo część banków prosi wtedy o promesę albo zaświadczenie od pracodawcy, że planuje przedłużenie. Mieliśmy podobną sytuację i doradca od razu odsiało nam banki, które kręciły nosem na czas określony. Przy wkładzie 13% pewnie i tak będą dokładniej liczyć zdolność i koszty ubezpieczenia niskiego wkładu. Żona ma umowę na czas nieokreślony czy też określoną?
L
Leszek_praktyk 2026-07-20 19:41
Sama umowa na czas określony nie musi przekreślać kredytu, zwłaszcza jeśli jesteś w tej samej firmie prawie 3 lata. Banki często patrzą nie tylko na datę końca umowy, ale też na ciągłość zatrudnienia, branżę, stanowisko i historię wpływów. Przy umowie kończącej się za pół roku część banków może poprosić o promesę albo zaświadczenie od pracodawcy, że planuje dalszą współpracę. Jeśli żona ma stabilny dochód, to też może mocno pomóc w ocenie całości. Wkład 13% jest możliwy, ale może zawęzić wybór banków i podnieść koszty, więc tu też trzeba sprawdzić konkretne oferty. Dobrze byłoby też policzyć zdolność z uwzględnieniem raty, kosztów życia i ewentualnego ubezpieczenia niskiego wkładu. Macie już wybrane mieszkanie i podpisaną rezerwację, czy dopiero sprawdzacie możliwości?
M
Magda_zalezy 2026-07-20 21:27
"Sama umowa na czas określony nie musi przekreślać kredytu, zwłaszcza jeśli jesteś w tej samej firmie prawie 3 lata. Banki często patrzą nie tylko na datę końca "
Leszek_praktyk dobrze to ujął, bo z mojego doświadczenia bank bardziej czepiał się braku jasnej informacji, co będzie po końcu umowy, niż samego faktu, że była terminowa. U nas pomogło zaświadczenie od pracodawcy, że współpraca ma być kontynuowana, mimo że aneksu jeszcze nie było. Przy prawie 3 latach w jednej firmie i stanowisku kierowniczym może to wyglądać całkiem sensownie, choć każdy bank potrafi inaczej podejść do tematu. A żona ma umowę na czas nieokreślony czy też terminową?

Najnowsze dyskusje na forum