Czy częste zmiany pracodawcy w transporcie utrudnią kredyt hipoteczny?
Pracuję jako kierowca zawodowy i w ciągu ostatnich dwóch lat zmieniałem firmę trzy razy, ale bez dłuższych przerw między umowami. Teraz mam umowę o pracę na czas nieokreślony od czterech miesięcy i chcę składać wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie z rynku wtórnego. Zastanawiam się, czy bank może źle patrzeć na taką historię zatrudnienia, mimo że dochód mam regularny i wpływa na konto co miesiąc. Czy przy kredycie hipotecznym sama częsta zmiana pracodawcy w tej samej branży może być problemem?
Głosy społeczności (6)
P
PatrykRaty2026-07-16 13:35
Same zmiany firm nie muszą od razu przekreślać kredytu, jeśli nie było przerw, dochód jest regularny, a obecna umowa jest na czas nieokreślony, choć bank może dopytać o ciągłość zatrudnienia i poprosić o świadectwa pracy albo historię wpływów. Masz wynagrodzenie głównie na umowie, czy część idzie jako diety/premie?
D
DawidOdHipoteki2026-07-16 13:43
Same zmiany pracy nie muszą przekreślać kredytu, jeśli nie było przerw, wpływy są regularne i obecna umowa jest na czas nieokreślony. Bank może tylko dopytać o ciągłość zatrudnienia i staż w obecnej firmie, więc masz już wstępną decyzję albo dopiero planujesz składać wniosek?
W
Wanda_spokojnie2026-07-16 13:59
"Same zmiany pracy nie muszą przekreślać kredytu, jeśli nie było przerw, wpływy są regularne i obecna umowa jest na czas nieokreślony. Bank może tylko dopytać o "
Dawid dobrze to ujął, sama liczba zmian pracodawcy nie musi być problemem, jeśli da się pokazać ciągłość zatrudnienia i regularne wpływy. Przy kierowcach zawodowych banki zwykle patrzą też na to, jaka część wynagrodzenia jest stała na umowie, a jaka wynika z diet, premii czy delegacji, bo nie wszystko każdy bank liczy tak samo. Cztery miesiące na umowie na czas nieokreślony może już wystarczyć, ale zależy od banku i od tego, czy wcześniej też była umowa o pracę w tej samej branży. Jeśli między firmami nie było przerw albo były tylko techniczne, typu kilka dni, to łatwiej to obronić niż sytuację z dłuższymi lukami. Przy rynku wtórnym ważne będą też wkład własny, historia w BIK i stabilność wpływów na konto. Możesz mieć po prostu dodatkowe pytania z banku albo prośbę o świadectwa pracy czy poprzednie umowy. Masz wynagrodzenie głównie w podstawie na umowie, czy duża część wychodzi z delegacji i dodatków?
E
Ernest_rzeczowo2026-07-16 14:55
"Dawid dobrze to ujął, sama liczba zmian pracodawcy nie musi być problemem, jeśli da się pokazać ciągłość zatrudnienia i regularne wpływy. Przy kierowcach zawodo"
Wanda_spokojnie dobrze zwróciła uwagę na strukturę wypłaty, bo przy kierowcach to potrafi robić dużą różnicę w ocenie dochodu. Sama zmiana firm bez przerw pewnie nie wygląda tak źle, jeśli masz świadectwa pracy, umowy i regularne wpływy na konto. Bardziej zastanawiałbym się, ile z Twojej pensji bank policzy jako pewny dochód, a ile potraktuje ostrożniej przez diety albo premie. Masz na umowie wpisaną większość realnego wynagrodzenia, czy spora część wpada jako dodatki?
R
RafalWeryfikuje2026-07-16 14:30
U mnie bank bardziej patrzył na ciągłość wpływów i obecną umowę niż na same zmiany firm, choć przy krótkim stażu u aktualnego pracodawcy jeden bank kręcił nosem, a drugi przeszedł bez problemu. Masz świadectwa pracy albo umowy pokazujące, że nie było przerw?
N
Nina_podatek2026-07-16 14:50
Same zmiany firmy nie muszą przekreślać kredytu, jeśli nie było przerw i dochód jest regularny. Bank może bardziej patrzeć na staż u obecnego pracodawcy, a 4 miesiące przy umowie na czas nieokreślony u części banków już przechodzi, u innych mogą chcieć np. 6 miesięcy. Dobrze mieć świadectwa pracy albo umowy z poprzednich firm, żeby pokazać ciągłość zatrudnienia. Masz wynagrodzenie całe na konto, czy część jest w delegacjach/dietach?