Czy krótkie opóźnienie w BIK sprzed roku może utrudnić kredyt hipoteczny?
Prowadzę działalność w transporcie i jesteśmy z żoną po wstępnej rozmowie z doradcą o kredycie hipotecznym na mieszkanie. Przy sprawdzaniu historii wyszło mi jedno opóźnienie w spłacie karty kredytowej sprzed około roku, chyba 6 albo 7 dni, na kwotę niecałych 400 zł. Obecnie wszystkie zobowiązania mam spłacane terminowo, a karta ma niski limit i praktycznie z niej nie korzystam. Czy taki pojedynczy wpis może realnie popsuć ocenę w banku przy wniosku hipotecznym?
Głosy społeczności (5)
W
Wojtek_karta2026-07-15 20:29
Jedno opóźnienie 6-7 dni na taką kwotę sprzed roku zwykle nie przekreśla hipoteki, ale bank może różnie patrzeć na całość historii, zwłaszcza przy działalności w transporcie i liczeniu dochodu. Masz pewność, że w BIK widnieje to jako opóźnienie powyżej 0 dni, a nie tylko wewnętrzna informacja z banku?
S
Szymon_pytania2026-07-15 20:47
U mnie podobne kilkudniowe spóźnienie sprzed roku nie zamknęło tematu hipoteki, doradca bardziej patrzył na całą historię i aktualną zdolność niż na jedną małą wpadkę. Sprawdzałeś, czy w raporcie BIK to opóźnienie w ogóle jest oznaczone jako zaległość?
B
BartekLiczyRRSO2026-07-15 20:51
"U mnie podobne kilkudniowe spóźnienie sprzed roku nie zamknęło tematu hipoteki, doradca bardziej patrzył na całą historię i aktualną zdolność niż na jedną małą "
Szymon dobrze to ujął, bo pojedyncze kilka dni poślizgu zwykle nie jest tym samym co dłuższa, powtarzalna zaległość. Przy hipotece bank i tak patrzy szerzej: dochód z działalności, stabilność wpływów, obecne obciążenia i cały przebieg spłat. Tylko trzeba uważać, bo różne banki potrafią inaczej podchodzić do takich wpisów, więc nie zakładałbym z góry, że wszędzie będzie bez znaczenia. Masz już aktualny raport BIK i widać tam, jak dokładnie opisano to opóźnienie?
M
Marcel_wycena2026-07-15 21:18
"U mnie podobne kilkudniowe spóźnienie sprzed roku nie zamknęło tematu hipoteki, doradca bardziej patrzył na całą historię i aktualną zdolność niż na jedną małą "
Też bym tego nie przekreślał, zwłaszcza jeśli chodziło o kilka dni i małą kwotę. Szymon dobrze zwrócił uwagę, że bank zwykle patrzy na cały obraz: dochód z działalności, bieżące zobowiązania, wkład własny i regularność spłat teraz. Przy transporcie mogą bardziej dopytywać o stabilność przychodów niż o jedną drobną wpadkę na karcie. Masz już pobrany pełny raport BIK, czy tylko informację od doradcy?
A
Agata_wyjasnienie2026-07-15 21:12
Takie jednorazowe opóźnienie 6-7 dni na niewielką kwotę zwykle nie przekreśla szans na hipotekę, zwłaszcza jeśli od roku wszystko jest płacone terminowo. Bank bardziej patrzy na całość historii, bieżącą zdolność, dochód z działalności i stabilność wpływów, a przy transporcie dokumenty finansowe mogą mieć większe znaczenie niż taka drobna wpadka. Dobrze sprawdzić, jak to opóźnienie dokładnie widnieje w raporcie BIK i czy karta nie obniża niepotrzebnie zdolności przez sam limit. Doradca mówił, czy ten wpis realnie obniżył scoring, czy tylko go zauważył?