Czy leasing samochodu w JDG obniża zdolność do kredytu hipotecznego?
Prowadzę jednoosobową działalność w branży usługowej i od ponad trzech lat mam stałe przychody od kilku firm. Chciałbym złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie za około 620 tys. zł, z wkładem własnym na poziomie 20%. W firmie mam leasing samochodu, rata wynosi niecałe 1900 zł netto miesięcznie i zostało jeszcze około dwóch lat spłaty. Zastanawiam się, czy bank potraktuje taki leasing podobnie jak zwykłe zobowiązanie kredytowe przy liczeniu zdolności. W kosztach działalności leasing oczywiście się pojawia, ale samochód jest faktycznie potrzebny do pracy i generowania przychodu. Dochód w PIT wygląda stabilnie, tylko nie wiem, czy rata leasingowa może mocno obniżyć wynik przy analizie hipotecznej. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, w której leasing w JDG był problemem przy kredycie hipotecznym?
Głosy społeczności (1)
F
Felicja_umowa2026-07-13 21:27
Tak, leasing zwykle obniża zdolność, bo bank traktuje ratę jako stałe zobowiązanie firmy, nawet jeśli jest kosztem i zmniejsza podatek. Dużo zależy od tego, czy bank liczy dochód z KPiR po kosztach, czy analizuje przepływy i średni dochód za ostatnie 12/24 miesiące; jaki masz mniej więcej dochód netto miesięcznie po kosztach?