Czy urlop macierzyński wpływa na zdolność do kredytu hipotecznego?
Mam klientkę, która chce złożyć wniosek o kredyt hipoteczny, ale od kilku miesięcy jest na urlopie macierzyńskim i wróci do pracy dopiero za jakiś czas. Ma umowę o pracę na czas nieokreślony, a dochód wpływa regularnie, tylko w innej wysokości niż przed urlopem. Czy banki przy takim wniosku liczą aktualne świadczenie, wcześniejsze wynagrodzenie czy mogą podejść do tego ostrożniej?
Głosy społeczności (2)
I
Ilona_od_kosztow2026-07-10 09:54
U nas bank patrzył głównie na aktualne wpływy z macierzyńskiego, ale poprosił też o zaświadczenie od pracodawcy, że umowa trwa i jest planowany powrót do pracy. Doradca mówił wtedy, że część banków liczy taki dochód ostrożniej, zwłaszcza jeśli świadczenie jest niższe niż normalna pensja. Pomogło pokazanie historii wynagrodzenia sprzed urlopu, choć nie każdy bank chciał ją brać tak samo pod uwagę. A klientka składa wniosek sama czy z drugim kredytobiorcą?
F
Fabian_rata_malejaca2026-07-10 17:23
Z mojego doświadczenia banki potrafią różnie do tego podejść, nawet przy umowie na czas nieokreślony. Część patrzy na aktualny wpływ z macierzyńskiego, a część pyta o zaświadczenie od pracodawcy i deklarowaną datę powrotu do pracy, żeby ocenić dochód po urlopie. Miałam przypadek, gdzie bank przyjął niższą kwotę, ale po dostarczeniu pisma z kadr sytuacja wyglądała dużo lepiej. Czy klientka ma już konkretną datę powrotu wpisaną lub potwierdzoną przez pracodawcę?