Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-07-08 11:15

Czy brak odbioru technicznego domu utrudni kredyt hipoteczny?

Rozważam zakup domu od dewelopera, który jest już prawie gotowy, ale formalny odbiór techniczny ma być dopiero za kilka tygodni. Sprzedający twierdzi, że wszystko jest na finiszu, natomiast zastanawiam się, jak bank patrzy na taką nieruchomość przy kredycie hipotecznym. Chodzi mi o sytuację, w której umowa przedwstępna byłaby podpisana teraz, a część dokumentów pojawiłaby się dopiero przed aktem końcowym. Nie chciałbym utknąć z procedurą, jeśli bank uzna, że stan formalny domu jest jeszcze zbyt niepewny. Czy banki wymagają odbioru przed wydaniem decyzji? Czy wystarczy, że odbiór będzie przed uruchomieniem kredytu?

Głosy społeczności (4)

R
RenataWkladWlasny 2026-07-08 14:07
Dużo zależy od tego, jakich dokładnie dokumentów brakuje na moment składania wniosku, bo bank może inaczej podejść do samego odbioru technicznego, a inaczej do pozwolenia na użytkowanie czy zaświadczeń od dewelopera. Masz już informację, czy dom ma formalne zakończenie budowy albo pozwolenie na użytkowanie?
H
Helena_pytanko 2026-07-08 18:56
U mnie bank przy podobnej sytuacji nie robił problemu z samą umową przedwstępną, ale do uruchomienia kredytu chciał już komplet dokumentów od dewelopera i potwierdzenie zakończenia formalności. Najbardziej ciągnęła się wycena, bo rzeczoznawca też zwracał uwagę, czy dom jest faktycznie gotowy i czy nie ma braków w papierach. Da się to ogarnąć, tylko terminy w umowie dobrze mieć ustawione z zapasem, żeby nie gonić potem aktu na ostatnią chwilę. Masz już informację, jakie dokładnie dokumenty deweloper ma dosłać przed aktem?
J
Janusz_odsetki 2026-07-11 17:42
U mnie bank przy podobnej sytuacji nie robił problemu z samą umową przedwstępną, ale i tak dopytywał o dokumenty od dewelopera i termin formalnego zakończenia/odbioru. Decyzja kredytowa szła normalnie, tylko wypłata środków była uzależniona od doniesienia brakujących papierów przed aktem. Najwięcej zależało od tego, czy dom miał już pozwolenie na użytkowanie albo zgłoszenie zakończenia budowy bez sprzeciwu. Masz już od dewelopera konkretną listę dokumentów i datę, kiedy je dostarczy?
M
Monika_z_doswiadczenia 2026-07-20 09:39
"U mnie bank przy podobnej sytuacji nie robił problemu z samą umową przedwstępną, ale i tak dopytywał o dokumenty od dewelopera i termin formalnego zakończenia/o"
Miałem bardzo podobnie jak Janusz_odsetki, bank ruszył z analizą na podstawie przedwstępnej, ale później mocno pilnował papierów od dewelopera i daty zakończenia formalności. U mnie problemem nie była decyzja, tylko moment uruchomienia kredytu, więc dopytałbym od razu, jakie konkretnie dokumenty będą warunkiem wypłaty.

Najnowsze dyskusje na forum