Czy limit odnawialny w koncie obniża zdolność przy kredycie hipotecznym?
Dzień dobry, chciałbym zapytać, czy banki przy ocenie wniosku o kredyt hipoteczny uwzględniają sam fakt posiadania limitu odnawialnego w rachunku osobistym. Limit nie jest obecnie wykorzystany, ale widnieje w historii rachunku oraz w BIK jako dostępne zobowiązanie. Czy taka sytuacja może obniżyć zdolność kredytową mimo braku zadłużenia na dzień składania wniosku? Czy bank może wymagać zamknięcia limitu przed wydaniem decyzji kredytowej lub uruchomieniem kredytu hipotecznego?
Głosy społeczności (10)
N
Nina_podatek2026-07-03 18:05
U mnie bank normalnie brał taki limit pod uwagę, mimo że nie był wykorzystany ani na złotówkę. Doradca tłumaczył, że liczy się sama możliwość zadłużenia, więc w kalkulacji zdolności przyjęli jakąś część limitu jako potencjalną ratę/obciążenie. Ostatecznie poprosili mnie o zamknięcie limitu przed uruchomieniem kredytu, bo brakowało trochę zdolności. Jeśli masz duży limit w stosunku do dochodów, to może mieć znaczenie. W jakim banku składasz wniosek?
W
Wanda_spokojnie2026-07-03 21:58
"U mnie bank normalnie brał taki limit pod uwagę, mimo że nie był wykorzystany ani na złotówkę. Doradca tłumaczył, że liczy się sama możliwość zadłużenia, więc w"
U mnie było podobnie jak u Niny, sam limit potrafi wejść do liczenia zdolności, nawet gdy saldo jest zerowe. Bank patrzy na to tak, że w każdej chwili możesz z tego limitu skorzystać, więc traktuje go jako potencjalne obciążenie. Czasem wystarczy zmniejszenie limitu, a czasem analityk chce całkowitego zamknięcia przed decyzją albo uruchomieniem kredytu. Dużo zależy od banku i kwoty limitu względem dochodów. Jaki masz limit w stosunku do planowanej raty hipoteki?
J
Joanna_punktuje2026-07-04 07:32
"U mnie było podobnie jak u Niny, sam limit potrafi wejść do liczenia zdolności, nawet gdy saldo jest zerowe. Bank patrzy na to tak, że w każdej chwili możesz z "
Też się z tym spotkałem, że bank liczy dostępny limit jak możliwe obciążenie, nawet jeśli nic z niego nie jest wykorzystane. To trochę zależy od banku i kwoty limitu, bo przy małym może nie robić dużej różnicy, a przy większym potrafi obniżyć zdolność. Czasem analityk prosi o zamknięcie albo obniżenie dopiero na etapie decyzji. Jaki to mniej więcej limit w stosunku do planowanej raty?
I
Irena_wyjasnia2026-07-07 11:31
"U mnie bank normalnie brał taki limit pod uwagę, mimo że nie był wykorzystany ani na złotówkę. Doradca tłumaczył, że liczy się sama możliwość zadłużenia, więc w"
Miałem bardzo podobnie jak Nina_podatek, u mnie sam niewykorzystany limit też obniżał wyliczenie zdolności. Bank patrzył na to tak, że w każdej chwili mogę z niego skorzystać, więc traktował go jak potencjalne obciążenie, mimo zerowego salda. W moim przypadku po zamknięciu limitu i dostarczeniu potwierdzenia kalkulacja wyszła trochę lepiej. Pytanie tylko, jak duży masz ten limit względem dochodów?
K
Krzysiek_inne_spojrzenie2026-07-16 09:47
To się zgadza, ale chyba nie każdy bank podchodzi do tego identycznie. Sam niewykorzystany limit może obniżać zdolność, bo dla banku to nadal dostępne zobowiązanie, nawet jeśli realnie z niego nie korzystasz. Czasem wystarczy zmniejszenie limitu, a czasem faktycznie proszą o zamknięcie przed uruchomieniem kredytu. Pamiętasz może, czy u Ciebie chodziło o zamknięcie już na etapie decyzji, czy dopiero przed podpisaniem umowy?
O
Otylia_podpowie2026-07-03 19:24
Sam fakt posiadania limitu odnawialnego może być brany pod uwagę, nawet jeśli nie jest wykorzystany, bo dla banku to nadal dostępne zobowiązanie. Nie zawsze mocno obniża zdolność, ale część banków liczy jakiś procent limitu jako potencjalną miesięczną ratę/obciążenie. Bank może też poprosić o zamknięcie albo zmniejszenie limitu, jeśli zdolność wychodzi „na styk”. Jaki to mniej więcej limit w stosunku do dochodu?
J
Jacek_ogarnia2026-07-06 09:11
Tak, sam dostępny limit bywa liczony przez bank jako potencjalne obciążenie, nawet jeśli nie jest wykorzystany, więc może lekko obniżać zdolność albo bank może poprosić o jego zamknięcie przed decyzją. O jaką kwotę limitu chodzi i przy jakim dochodzie?
A
Agata_wyjasnienie2026-07-06 14:03
Tak, banki zwykle liczą limit odnawialny jako potencjalne obciążenie, nawet jeśli nie jest wykorzystany, bo w BIK widnieje jako dostępne zobowiązanie i może zmniejszać zdolność. Przy niższej zdolności analityk może poprosić o zamknięcie albo obniżenie limitu przed decyzją; o jaką kwotę limitu chodzi?
O
Oskar_nieruchomosci2026-07-08 20:52
Tak, bank zwykle bierze taki limit pod uwagę, nawet jeśli nie jest wykorzystany, bo traktuje go jako potencjalne zobowiązanie. W praktyce może to trochę obniżyć zdolność, zależnie od kwoty limitu i zasad konkretnego banku. Czasem analityk prosi o zamknięcie albo obniżenie limitu przed decyzją, jeśli zdolność wychodzi na styku. Jaki to mniej więcej limit w stosunku do planowanej raty?
M
Maja_Oszczedna2026-07-14 14:55
U mnie bank liczył limit odnawialny tak, jakby część mogła być wykorzystana, mimo że saldo było na zero, więc zdolność trochę spadała. Doradca zasugerował zamknięcie przed decyzją, ale pewnie zależy od banku i kwoty limitu.