Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-06-28 14:18

Czy zawieszenie działalności gospodarczej w poprzednim roku utrudnia kredyt hipoteczny?

Prowadzę jednoosobową działalność od kilku lat i rozważam kredyt hipoteczny na mieszkanie z rynku wtórnego. W zeszłym roku miałem działalność zawieszoną przez około trzy miesiące, bo kończyłem jeden kontrakt i czekałem na start kolejnego projektu. Po odwieszeniu przychody wróciły do normalnego poziomu, ale w PIT za cały rok widać przerwę i niższy dochód niż obecnie. Zastanawiam się, jak banki patrzą na taką przerwę przy liczeniu zdolności. Czy samo zawieszenie jest dużym problemem? Czy większe znaczenie ma aktualny dochód po odwieszeniu?

Głosy społeczności (3)

L
Liliana_dopyta 2026-06-28 16:33
Samo zawieszenie działalności nie musi przekreślać kredytu, ale bank może przez to ostrożniej policzyć zdolność, zwłaszcza jeśli patrzy na dochód z całego roku z PIT. Dużo zależy od banku, branży, formy opodatkowania i tego, czy po odwieszeniu widać stabilne wpływy na konto oraz podpisane kontrakty/faktury. Czasem bardziej pomaga pokazanie bieżących wyników za ostatnie miesiące niż sam roczny PIT, choć nie każdy bank tak samo do tego podejdzie. Jaki masz sposób rozliczania działalności: skala, liniowy czy ryczałt?
M
Marcel_wycena 2026-06-28 16:39
Banki mogą patrzeć na taką przerwę różnie: część uśredni dochód z całego roku i zawieszenie obniży zdolność, a część bardziej uwzględni aktualne wyniki po odwieszeniu, zwłaszcza jeśli masz ciągłość kontraktów i wpływów. Masz już PIT za bieżący rok albo KPiR/ewidencję z ostatnich miesięcy pokazującą powrót dochodów?
B
Basia_krotko 2026-06-28 17:19
Samo zawieszenie na 3 miesiące nie przekreśla kredytu, ale bank może mocniej patrzeć na ciągłość dochodu po odwieszeniu i średnią z PIT za poprzedni rok. Dużo zależy od banku, formy opodatkowania i tego, czy obecny kontrakt pokazuje stabilne wpływy na konto.

Najnowsze dyskusje na forum