Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-06-22 14:06

Czy darowizna od rodziców na wkład własny może opóźnić kredyt hipoteczny?

Mam sytuację, w której kupujący mieszkanie chce pokryć cały wkład własny z darowizny od rodziców. Pieniądze mają wpłynąć na jego konto dopiero kilka dni przed złożeniem wniosku o kredyt hipoteczny. Umowa przedwstępna jest już podpisana, a termin zapłaty zadatku i uruchomienia kredytu jest dość napięty. Czy bank będzie wymagał potwierdzenia pochodzenia takiej darowizny? Czy przelew od rodziców tuż przed złożeniem wniosku może wydłużyć analizę?

Głosy społeczności (3)

K
Klara_pytanie 2026-06-22 14:41
Bank może poprosić o potwierdzenie pochodzenia wkładu, więc przy darowiźnie od rodziców zwykle przydaje się umowa darowizny i potwierdzenie przelewu z jasnym tytułem. Sam fakt, że pieniądze wpłyną kilka dni przed wnioskiem, nie musi blokować kredytu, ale przy napiętych terminach może wydłużyć analizę, zwłaszcza jeśli bank zacznie dopytywać o dokumenty.
M
MarekPorownuje 2026-06-22 16:01
Bank może poprosić o potwierdzenie pochodzenia środków, zwłaszcza jeśli cały wkład własny pojawia się na koncie tuż przed złożeniem wniosku. Zwykle wystarcza przelew od rodziców z jasnym tytułem typu „darowizna na zakup mieszkania” i ewentualnie potwierdzenie zgłoszenia darowizny do urzędu skarbowego, jeśli kwota tego wymaga. Sam fakt darowizny nie musi opóźnić kredytu, ale opóźnienie może się pojawić, jeśli analityk poprosi o dodatkowe dokumenty już w trakcie procesu. Dobrze też sprawdzić, czy bank nie chce widzieć środków na koncie już na etapie składania wniosku albo przed decyzją. Macie już wybrany konkretny bank?
K
Kasia_zdrowy_rozsadek 2026-06-22 16:32
Tak, bank może poprosić o wyjaśnienie pochodzenia wkładu własnego, zwłaszcza jeśli większa kwota pojawi się na koncie tuż przed złożeniem wniosku. Zwykle wystarcza umowa darowizny, potwierdzenie przelewu od rodziców i czasem zgłoszenie darowizny do urzędu skarbowego, jeśli kwota tego wymaga. Sam fakt darowizny nie musi opóźnić kredytu, ale opóźnienie może się pojawić, jeśli dokumenty będą dosyłane dopiero po pytaniu analityka. Dobrze też sprawdzić, czy bank akceptuje wkład własny jako środki świeżo przelane, bo podejście potrafi się różnić. Macie już wybrany konkretny bank?

Najnowsze dyskusje na forum