Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-06-20 13:22

Czy umowa o pracę na czas określony kończąca się za kilka miesięcy utrudnia kredyt hipoteczny?

Pracuję na umowie o pracę na czas określony, która kończy się za około pięć miesięcy. Firma zwykle przedłuża takie umowy, ale na ten moment nie mam jeszcze podpisanego kolejnego dokumentu. Chciałbym złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie i zastanawiam się, jak bank podejdzie do takiego terminu zakończenia umowy. Czy bank wymaga umowy ważnej przez określony czas po złożeniu wniosku? Czy deklaracja pracodawcy o przedłużeniu może mieć znaczenie?

Głosy społeczności (1)

U
UlaBudzet 2026-06-20 14:36
U mnie bank dość mocno patrzył na datę końca umowy, bo też miałem czas określony i zostało mi wtedy chyba pół roku. Nie odrzucili od razu, ale doradca od razu pytał, czy pracodawca może wystawić zaświadczenie albo promesę przedłużenia zatrudnienia. W jednym banku wystarczyła informacja z działu kadr, że nie ma planu zakończenia współpracy, a inny kręcił nosem i chciał już podpisany aneks. Dużo zależy od banku i od tego, czy masz ciągłość zatrudnienia u tego samego pracodawcy. Jeśli firma zwykle przedłuża umowy, to dobrze pogadać z kadrami wcześniej, bo czasem taki dokument da się dostać bez problemu. U mnie sama umowa kończąca się za kilka miesięcy nie zamknęła drogi do kredytu, ale ograniczyła wybór banków. Masz już dłuższy staż w tej firmie, czy to pierwsza umowa?

Najnowsze dyskusje na forum