Czy bank zaakceptuje kredyt hipoteczny po zmianie pracy i w trakcie okresu próbnego?
Jestem po wstępnej rozmowie z doradcą i dopiero kompletuję dokumenty do wniosku o kredyt hipoteczny. W maju zmieniłem pracę, mam umowę o pracę na 3-miesięczny okres próbny, a wynagrodzenie jest o około 1800 zł netto wyższe niż w poprzedniej firmie. Wkład własny mam na poziomie 20%, nieruchomość jest z rynku wtórnego i sprzedający chciałby podpisać umowę przedwstępną w ciągu dwóch tygodni. Czy bank w takiej sytuacji może w ogóle policzyć moje obecne dochody do zdolności, czy potraktuje okres próbny jako zbyt duże ryzyko?
Głosy społeczności (2)
J
Janusz_odsetki2026-06-14 10:32
Bank może kręcić nosem na okres próbny, nawet jeśli pensja jest wyższa niż wcześniej. Dużo zależy od konkretnego banku, ciągłości zatrudnienia i tego, czy po próbnym masz już obiecaną dalszą umowę. Przy umowie przedwstępnej pilnowałbym zapisów o zwrocie zadatku, jeśli kredyt nie przejdzie. Masz od pracodawcy jakąś promesę albo informację, że umowa będzie przedłużona?
M
Mikolaj_z_rezerwa2026-06-14 13:06
Dużo zależy od konkretnego banku i tego, czy masz ciągłość zatrudnienia bez przerwy między umowami. Niektóre banki patrzą na okres próbny dość ostrożnie, nawet jeśli pensja jest wyższa, a inne mogą zaakceptować wniosek, jeśli branża i stanowisko są podobne jak wcześniej. Przy umowie przedwstępnej pilnowałbym terminów i zapisów o zwrocie zadatku, gdyby kredyt nie przeszedł. Czy nowa praca jest w tej samej branży co poprzednia?