Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-06-14 09:44

Czy bank zaakceptuje kredyt hipoteczny po zmianie pracy i w trakcie okresu próbnego?

Jestem po wstępnej rozmowie z doradcą i dopiero kompletuję dokumenty do wniosku o kredyt hipoteczny. W maju zmieniłem pracę, mam umowę o pracę na 3-miesięczny okres próbny, a wynagrodzenie jest o około 1800 zł netto wyższe niż w poprzedniej firmie. Wkład własny mam na poziomie 20%, nieruchomość jest z rynku wtórnego i sprzedający chciałby podpisać umowę przedwstępną w ciągu dwóch tygodni. Czy bank w takiej sytuacji może w ogóle policzyć moje obecne dochody do zdolności, czy potraktuje okres próbny jako zbyt duże ryzyko?

Głosy społeczności (4)

J
Janusz_odsetki 2026-06-14 10:32
Bank może kręcić nosem na okres próbny, nawet jeśli pensja jest wyższa niż wcześniej. Dużo zależy od konkretnego banku, ciągłości zatrudnienia i tego, czy po próbnym masz już obiecaną dalszą umowę. Przy umowie przedwstępnej pilnowałbym zapisów o zwrocie zadatku, jeśli kredyt nie przejdzie. Masz od pracodawcy jakąś promesę albo informację, że umowa będzie przedłużona?
I
Ilona_od_kosztow 2026-06-16 10:17
"Bank może kręcić nosem na okres próbny, nawet jeśli pensja jest wyższa niż wcześniej. Dużo zależy od konkretnego banku, ciągłości zatrudnienia i tego, czy po pr"
Też bym tu patrzył na to, co bank uzna za stabilność dochodu, a nie tylko na wyższą pensję. Janusz_odsetki dobrze zwrócił uwagę na okres próbny i zapisy w umowie przedwstępnej, bo przy napiętym terminie łatwo się wpakować w presję sprzedającego. Dużo może zmienić informacja, czy pracodawca da jakiś dokument o zamiarze kontynuacji zatrudnienia po tych 3 miesiącach. Masz już upatrzone konkretne banki, czy doradca dopiero będzie sprawdzał, gdzie w ogóle przyjmą taki dochód?
M
Mikolaj_z_rezerwa 2026-06-14 13:06
Dużo zależy od konkretnego banku i tego, czy masz ciągłość zatrudnienia bez przerwy między umowami. Niektóre banki patrzą na okres próbny dość ostrożnie, nawet jeśli pensja jest wyższa, a inne mogą zaakceptować wniosek, jeśli branża i stanowisko są podobne jak wcześniej. Przy umowie przedwstępnej pilnowałbym terminów i zapisów o zwrocie zadatku, gdyby kredyt nie przeszedł. Czy nowa praca jest w tej samej branży co poprzednia?
M
Monika_z_doswiadczenia 2026-06-20 20:16
"Dużo zależy od konkretnego banku i tego, czy masz ciągłość zatrudnienia bez przerwy między umowami. Niektóre banki patrzą na okres próbny dość ostrożnie, nawet "
Mikołaj dobrze zauważył z tą ciągłością, bo u mnie bank bardziej czepiał się samej przerwy między umowami niż tego, że byłem świeżo po zmianie pracy. Przy okresie próbnym doradca od razu sprawdzał konkretne banki pod ten przypadek, więc zapytałbym jeszcze, czy stanowisko i branża zostały podobne jak wcześniej?

Najnowsze dyskusje na forum