Czy bank policzy nadgodziny i dodatki zmianowe do zdolności przy kredycie hipotecznym?
Pytam z praktycznego przypadku z branży produkcyjnej, gdzie klient pracuje na umowie o pracę na czas nieokreślony w dużej firmie pod Warszawą. Podstawa wynagrodzenia to około 6 200 zł brutto, ale co miesiąc dochodzą nadgodziny, dodatek nocny i dodatek za pracę w systemie zmianowym. Na paskach wynagrodzeń widać, że przez ostatnie 12 miesięcy realna wypłata była dużo wyższa niż sama podstawa. Klient jest na etapie sprawdzania zdolności pod zakup mieszkania za około 720 tys. zł, z wkładem własnym w okolicach 150 tys. zł. Zastanawia mnie, czy banki przy kredycie hipotecznym traktują takie składniki jako stały dochód, czy raczej podchodzą do nich ostrożnie. Czy znaczenie ma to, że nadgodziny wynikają z grafiku i powtarzają się praktycznie co miesiąc, ale formalnie nie są wpisane jako gwarantowane w umowie? Jak bank może spojrzeć na taki dochód przy wyliczaniu zdolności kredytowej?
Głosy społeczności (3)
I
Iwona_rekomenduje2026-06-13 18:39
Z mojego doświadczenia banki potrafią doliczyć takie składniki, ale zwykle patrzą, czy są regularne i udokumentowane przez dłuższy czas, np. 6 albo 12 miesięcy. Przy nadgodzinach bywa różnie, bo jedne banki biorą średnią z pasków, a inne mocno obcinają albo uznają tylko stałe dodatki zmianowe/nocne. U znajomego z produkcji przeszło to do zdolności, ale bank poprosił o zaświadczenie od pracodawcy z rozbiciem wynagrodzenia i historię wpływów na konto. Dużo zależy też od tego, czy te dodatki są wpisane jako stały element systemu pracy, czy tylko okazjonalne nadgodziny. Masz już konkretny bank na oku?
B
BartekLiczyRRSO2026-06-14 08:41
"Z mojego doświadczenia banki potrafią doliczyć takie składniki, ale zwykle patrzą, czy są regularne i udokumentowane przez dłuższy czas, np. 6 albo 12 miesięcy."
Też się z tym spotkałem, że sam fakt wyższych przelewów nie wystarczał, tylko bank chciał zobaczyć, z czego ta kwota się składa i czy te dodatki faktycznie powtarzają się co miesiąc. Przy produkcji i zmianówce łatwiej było to obronić, jeśli na zaświadczeniu od pracodawcy dodatki były rozbite osobno, a nie wrzucone w jedną premię czy „inne składniki”. Nadgodziny raz przeszły do średniej, a raz bank policzył tylko część, mimo że na paskach wyglądało to bardzo stabilnie. Czy klient ma na paskach osobno pokazany dodatek nocny, zmianowy i nadgodziny?
M
Maciek_kalkuluje2026-06-13 18:49
Bank może to policzyć, ale zwykle patrzy na powtarzalność takich składników i bierze średnią z kilku albo 12 miesięcy. Nadgodziny i dodatki zmianowe bywają akceptowane, jeśli widać je regularnie na paskach i wpływach na konto, a pracodawca potwierdzi je w zaświadczeniu o zarobkach. Sama podstawa 6200 brutto nie musi więc być jedyną kwotą do zdolności. Czy te dodatki pojawiały się praktycznie co miesiąc, czy raczej skokowo?