Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-06-04 13:19

Czy leasing firmowego auta obniża zdolność przy kredycie hipotecznym?

Prowadzę jednoosobową działalność w branży instalacyjnej od 2019 roku i rozliczam się na podatku liniowym. W 2025 roku wziąłem leasing operacyjny na samochód firmowy, rata wynosi około 2800 zł netto miesięcznie. Chcemy z żoną złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie z rynku wtórnego za około 720 tys. zł, przy wkładzie własnym 160 tys. zł. Dochód z działalności jest stabilny, ale księgowo rata leasingowa obniża mi wynik, a jednocześnie samochód jest potrzebny do pracy. Czy banki przy hipotece traktują taki leasing bardziej jak zwykłe zobowiązanie, czy jako koszt prowadzenia firmy? Zastanawiam się też, czy znaczenie ma to, że leasing jest na firmę, a nie prywatnie na mnie. Czy ktoś przechodził analizę zdolności z aktywnym leasingiem i wie, jak bank do tego podszedł?

Głosy społeczności (6)

K
Kasia_zdrowy_rozsadek 2026-06-04 13:47
Tak, leasing zwykle obniża zdolność, bo bank potraktuje ratę jako stałe miesięczne obciążenie firmy albo skoryguje o nią dochód z działalności. Przy racie 2800 zł netto może to być odczuwalne, ale dużo zależy od banku i od tego, jak wygląda dochód po kosztach w PIT/KPiR za ostatni rok lub dwa lata. Wkład własny macie całkiem sensowny, więc nie przekreślałbym tematu, tylko sprawdził zdolność w kilku bankach, bo podejście do JDG i leasingu potrafi się mocno różnić. Jaki dochód miesięcznie wychodzi Ci średnio po kosztach i podatku?
H
Helena_pytanko 2026-06-06 22:30
"Tak, leasing zwykle obniża zdolność, bo bank potraktuje ratę jako stałe miesięczne obciążenie firmy albo skoryguje o nią dochód z działalności. Przy racie 2800 "
Kasia dobrze to ujęła, bo przy JDG banki często patrzą nie tylko na przychód, ale na dochód po kosztach i stałe obciążenia, a leasing auta może im ten obraz pogorszyć. Rata 2800 zł netto miesięcznie przy hipotecznym na ok. 560 tys. zł może mieć znaczenie, zwłaszcza jeśli leasing mocno obniża wynik w KPiR. Z drugiej strony są banki, które różnie podchodzą do kosztów firmowych i czasem liczą zdolność łagodniej, jeśli widać stabilność działalności i sensowną historię dochodów. Dużo będzie zależało od PIT za 2024/2025, bieżących wyników i tego, czy żona też ma dochód. Czy żona pracuje na etacie albo ma inny stały dochód?
D
DawidOdHipoteki 2026-06-15 10:29
"Kasia dobrze to ujęła, bo przy JDG banki często patrzą nie tylko na przychód, ale na dochód po kosztach i stałe obciążenia, a leasing auta może im ten obraz pog"
Też mam podobne doświadczenie z JDG i leasingiem, i u mnie bank faktycznie potraktował ratę auta jako stałe obciążenie, mimo że samochód był typowo firmowy. Nie patrzyli tylko na to, że „firma zarabia”, ale na dochód po kosztach i na to, ile co miesiąc schodzi z konta. Przy racie 2800 zł netto może to już być widoczne w kalkulacji, szczególnie przy kredycie na ponad pół miliona. U mnie jeden bank mocno obniżył zdolność, a drugi policzył dochód trochę łagodniej, więc różnice między bankami były spore. Dużo zależało też od tego, czy leasing był świeży i ile rat zostało do końca umowy. Księgowa pokazała mi wtedy zestawienie dochodu za ostatnie dwa lata i dopiero doradca kredytowy był w stanie powiedzieć, gdzie to ma sens składać. Nie przekreślałbym tematu, ale przygotowałbym się na to, że leasing może obniżyć zdolność bardziej, niż się człowiek spodziewa. Ile mniej więcej macie dochodu miesięcznie po kosztach z tej działalności?
N
Norbert_przyklad 2026-06-04 18:12
U mnie bank normalnie uwzględnił ratę leasingu jako stałe obciążenie działalności, więc zdolność trochę spadła, mimo że auto było firmowe i potrzebne do pracy. Dużo zależało od tego, jak wyglądał dochód po kosztach w PIT/KPiR i czy leasing mocno „zjadał” wynik.
S
SylwiaPyta 2026-06-12 14:45
U mnie bank normalnie wliczał ratę leasingu jako stałe obciążenie firmy, więc zdolność trochę spadła, ale nie przekreśliło to kredytu, bo patrzyli głównie na dochód po kosztach z ostatnich okresów. Masz już PIT/KPiR za pełny rok z tym leasingiem, czy dopiero kilka miesięcy rat?
E
Emil_raty 2026-06-13 22:54
Leasing zwykle obniża zdolność, bo bank potraktuje ratę jako stałe obciążenie firmy, ale przy JDG liczy się też dochód po kosztach i sposób, w jaki bank analizuje KPiR/PIT. Dużo zależy od tego, czy te 2800 zł mocno zaniża dochód księgowy za 2025 rok i czy bank przyjmie średnią z jednego czy dwóch lat.

Najnowsze dyskusje na forum