Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-06-04 13:19

Czy leasing firmowego auta obniża zdolność przy kredycie hipotecznym?

Prowadzę jednoosobową działalność w branży instalacyjnej od 2019 roku i rozliczam się na podatku liniowym. W 2025 roku wziąłem leasing operacyjny na samochód firmowy, rata wynosi około 2800 zł netto miesięcznie. Chcemy z żoną złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie z rynku wtórnego za około 720 tys. zł, przy wkładzie własnym 160 tys. zł. Dochód z działalności jest stabilny, ale księgowo rata leasingowa obniża mi wynik, a jednocześnie samochód jest potrzebny do pracy. Czy banki przy hipotece traktują taki leasing bardziej jak zwykłe zobowiązanie, czy jako koszt prowadzenia firmy? Zastanawiam się też, czy znaczenie ma to, że leasing jest na firmę, a nie prywatnie na mnie. Czy ktoś przechodził analizę zdolności z aktywnym leasingiem i wie, jak bank do tego podszedł?

Głosy społeczności (1)

K
Kasia_zdrowy_rozsadek 2026-06-04 13:47
Tak, leasing zwykle obniża zdolność, bo bank potraktuje ratę jako stałe miesięczne obciążenie firmy albo skoryguje o nią dochód z działalności. Przy racie 2800 zł netto może to być odczuwalne, ale dużo zależy od banku i od tego, jak wygląda dochód po kosztach w PIT/KPiR za ostatni rok lub dwa lata. Wkład własny macie całkiem sensowny, więc nie przekreślałbym tematu, tylko sprawdził zdolność w kilku bankach, bo podejście do JDG i leasingu potrafi się mocno różnić. Jaki dochód miesięcznie wychodzi Ci średnio po kosztach i podatku?

Najnowsze dyskusje na forum