Kredyt hipoteczny a karta kredytowa i limit w koncie — czy obniżają zdolność?
Mam teraz przypadek osoby, która ma stabilną umowę o pracę i chce złożyć wniosek o kredyt hipoteczny, ale ma aktywną kartę kredytową oraz limit odnawialny w koncie osobistym. Z obu produktów korzysta sporadycznie, zadłużenie jest zwykle spłacane w całości, ale same limity są dość wysokie w stosunku do pensji. Zastanawiam się, jak banki realnie traktują takie dostępne limity przy liczeniu zdolności kredytowej, nawet jeśli nie są wykorzystane. Czy bank liczy cały limit jako obciążenie? Czy znaczenie ma historia regularnej spłaty karty?
Głosy społeczności (3)
S
Szymon_pytania2026-06-03 07:33
Z mojego doświadczenia banki patrzą nie tylko na realne zadłużenie, ale też na sam dostępny limit, bo traktują go jak potencjalne miesięczne obciążenie. Miałem podobną sytuację przy hipotece i doradca od razu zapytał o kartę oraz limit w koncie, mimo że karta była spłacana co miesiąc do zera. U mnie po obniżeniu limitu na karcie zdolność trochę się poprawiła, a po zamknięciu limitu odnawialnego różnica była już bardziej widoczna. Każdy bank liczył to trochę inaczej, jedni brali jakiś procent przyznanego limitu, inni bardziej patrzyli na historię korzystania. Sam fakt terminowej spłaty działa na plus w BIK, ale wysoki limit przy pensji potrafi obniżyć maksymalną kwotę kredytu. Jeśli ta osoba nie potrzebuje tych limitów na co dzień, to przy składaniu wniosku można rozważyć ich zmniejszenie albo zamknięcie, ale dobrze sprawdzić wcześniej, jak konkretny bank to policzy. U mnie bank poprosił też o potwierdzenie zamknięcia limitu, więc nie wystarczyło samo oświadczenie. O jakich mniej więcej limitach mowa w stosunku do miesięcznego wynagrodzenia?
T
Tomek_Stale2026-06-03 11:35
"Z mojego doświadczenia banki patrzą nie tylko na realne zadłużenie, ale też na sam dostępny limit, bo traktują go jak potencjalne miesięczne obciążenie. Miałem "
Szymon, dokładnie tak to zwykle wygląda: nawet jeśli karta i limit są spłacane na bieżąco, bank może doliczyć część dostępnego limitu jako stałe obciążenie i przez to obniżyć zdolność. Pamiętasz może, czy u Ciebie doradca sugerował całkowite zamknięcie tych limitów, czy wystarczyło ich obniżenie?
N
Nikodem_krok_po_kroku2026-06-03 07:53
Tak, same dostępne limity zwykle obniżają zdolność, nawet jeśli karta i limit w koncie są prawie nieużywane. Bank często przyjmuje jakąś część limitu jako miesięczne obciążenie, bo klient może z niego skorzystać w każdej chwili, więc wysoki limit przy pensji potrafi zrobić różnicę. Jeśli te produkty nie są potrzebne, czasem pomaga obniżenie limitów albo zamknięcie jednego z nich przed złożeniem wniosku, ale dobrze sprawdzić, jak konkretny bank to liczy. O jakich mniej więcej limitach i dochodzie mowa?