Czy opóźnienie w BIK sprzed dwóch lat może zablokować kredyt hipoteczny?
Mam klientkę, która jest już po wstępnej analizie zdolności i składa komplet dokumentów do kredytu hipotecznego na mieszkanie z rynku wtórnego. W raporcie BIK widać jedną zaległość sprzed około dwóch lat, około 45 dni opóźnienia na karcie kredytowej, ale zobowiązanie jest dawno zamknięte. Kwota kredytu to mniej więcej 420 tys. zł, wkład własny 20%, dochody z umowy o pracę są stabilne od ponad trzech lat. Czy taki wpis może jeszcze realnie zatrzymać decyzję banku, czy raczej skończy się tylko dodatkowym pytaniem analityka?
Głosy społeczności (4)
S
Sebastian_Zmienne2026-05-29 15:44
Samo 45-dniowe opóźnienie sprzed dwóch lat, przy zamkniętym zobowiązaniu i stabilnych dochodach, zwykle nie przekreśla hipoteki, ale bank może różnie ocenić taki wpis zależnie od scoringu i całej historii BIK. Czy od tamtej pory klientka miała już całkowicie czystą historię spłat?
W
Wanda_spokojnie2026-05-29 19:51
Z mojego doświadczenia takie pojedyncze opóźnienie sprzed dwóch lat nie musi od razu blokować hipoteki, zwłaszcza jeśli zobowiązanie jest zamknięte i od tamtej pory historia jest czysta. Banki różnie na to patrzą, ale 45 dni na karcie kredytowej może zapalić lampkę, a niekoniecznie zamknąć temat. Dużo zależy od scoringu BIK, bieżących obciążeń i tego, czy w raporcie nie ma więcej drobnych poślizgów. Przy stabilnej umowie o pracę, 20% wkładu i rozsądnej kwocie kredytu klientka ma całkiem sensowny punkt wyjścia. Miałem podobną sytuację w rodzinie, gdzie po jednym starym opóźnieniu jeden bank kręcił nosem, a drugi przeszedł nad tym bez większej dyskusji. Czasem pomaga zwykłe wyjaśnienie, że to była jednorazowa sytuacja, np. przeoczenie spłaty karty, a nie realny problem finansowy. Ja bym się bardziej obawiał, jeśli opóźnienie było świeże albo dotyczyło kilku rat pod rząd. Jaki ma teraz scoring w BIK, mniej więcej wysoki czy raczej średni?
L
LidiaNadplata2026-05-29 22:01
"Z mojego doświadczenia takie pojedyncze opóźnienie sprzed dwóch lat nie musi od razu blokować hipoteki, zwłaszcza jeśli zobowiązanie jest zamknięte i od tamtej "
Też bym tego nie traktował od razu jako blokady, bardziej jako coś, co bank może chcieć sobie wyjaśnić przy analizie. A wiadomo, czy po tym opóźnieniu w BIK nie ma już żadnych gorszych statusów ani innych drobnych zaległości?
N
Nina_podatek2026-06-01 09:48
Jedno opóźnienie sprzed dwóch lat, zwłaszcza przy zamkniętym zobowiązaniu i stabilnych dochodach, raczej nie musi automatycznie blokować hipoteki. Dużo zależy od banku, aktualnego scoringu w BIK i tego, czy po tej zaległości historia była już czysta. Przy 20% wkładzie własnym i umowie o pracę od ponad 3 lat sytuacja wygląda do obrony, ale część banków może patrzeć na 45 dni dość ostrożnie. Czy w raporcie BIK przy tej karcie widnieje już status całkowicie zamknięty i bez dalszych opóźnień?