Kredyt hipoteczny a premie kwartalne — czy bank wliczy je do zdolności?
Pracuję na umowie o pracę i mam stałą podstawę, ale spora część mojego dochodu to premie kwartalne wypłacane od wyników działu. Wpływy są regularne od ponad roku, tylko kwoty różnią się między kwartałami. Zastanawiam się, jak bank podejdzie do takich premii przy liczeniu zdolności do kredytu hipotecznego. Czy bank może przyjąć średnią z premii? Czy wystarczy zaświadczenie od pracodawcy?
Głosy społeczności (8)
I
Irena_wyjasnia2026-05-26 20:00
Bank może uwzględnić premie kwartalne, ale zwykle nie traktuje ich tak samo jak stałej podstawy. Często patrzy na historię wypłat z 12 albo nawet 24 miesięcy i przyjmuje średnią, czasem z jakimś ostrożnym ograniczeniem, zwłaszcza jeśli premia zależy od wyników. Samo zaświadczenie od pracodawcy może nie wystarczyć, bo bank może poprosić też o paski płacowe, wpływy na konto albo PIT. Masz te premie wpisane w umowie/regulaminie wynagradzania, czy są bardziej uznaniowe?
H
Hektor_o_ratach2026-05-26 20:22
"Bank może uwzględnić premie kwartalne, ale zwykle nie traktuje ich tak samo jak stałej podstawy. Często patrzy na historię wypłat z 12 albo nawet 24 miesięcy i "
Też bym tego nie traktował jako automatycznego doliczenia całej premii do dochodu. Bank raczej sprawdzi, czy te wypłaty są powtarzalne i jak są opisane w dokumentach od pracodawcy, a potem może policzyć tylko część średniej, niekoniecznie 100%. Samo zaświadczenie może nie wystarczyć, jeśli z wpływów albo pasków wynagrodzeń nie będzie widać regularności. Masz w umowie albo regulaminie premiowania zapisane, że te premie są cykliczne, czy to bardziej uznaniowe wypłaty?
I
IgaSprawdzaKoszty2026-05-26 20:08
U mnie bank brał premie kwartalne pod uwagę, ale nie w 100%, tylko liczył jakąś średnią z ostatnich 12 miesięcy i jeszcze patrzył, czy są regularnie wypłacane. Samo zaświadczenie od pracodawcy było potrzebne, ale prosili też o wpływy na konto i czasem paski płacowe, żeby było widać historię. Dużo zależało od banku, bo w jednym doradca mówił, że premie „uznaniowe” mogą obciąć, a w drugim przeszło bez większego problemu. Masz w umowie albo regulaminie wynagradzania zapisane, że te premie są cykliczne?
N
Nikodem_krok_po_kroku2026-05-26 20:35
U mnie bank wziął premie kwartalne, ale liczył średnią z dłuższego okresu i mocno patrzył, czy są cykliczne, a nie jednorazowe. Samo zaświadczenie od pracodawcy pomogło, ale prosili też o historię wpływów na konto i paski/listy płac.
I
Iwona_rekomenduje2026-05-27 08:18
"U mnie bank wziął premie kwartalne, ale liczył średnią z dłuższego okresu i mocno patrzył, czy są cykliczne, a nie jednorazowe. Samo zaświadczenie od pracodawcy"
Nikodem dobrze zwrócił uwagę na tę cykliczność, bo przy premiach kwartalnych bank zwykle chce zobaczyć, że to normalny element wynagrodzenia, a nie jednorazowy bonus. Sama informacja od pracodawcy może nie wystarczyć, jeśli w historii konta albo na paskach nie widać regularnych wypłat. U mnie doradca od razu pytał, czy premie są wpisane w regulamin wynagradzania albo chociaż potwierdzane na zaświadczeniu jako powtarzalne. Masz te premie wykazane osobno na paskach płac?
L
Lukasz_zdarzylo_sie2026-05-26 20:54
Bank może wliczyć premie, ale nie zawsze w pełnej średniej i nie każdy podejdzie do tego tak samo. Często patrzą na historię wypłat z 6 albo 12 miesięcy, regulamin premiowania i to, czy premia ma charakter powtarzalny, a nie jednorazowy. Samo zaświadczenie od pracodawcy może nie wystarczyć, bo analityk zwykle chce też potwierdzenia wpływów na konto lub pasków płacowych. Masz te premie wpisane jako składnik wynagrodzenia w umowie/regulaminie, czy są uznaniowe?
F
Filip_Refinans2026-05-27 07:33
Bank zwykle może uwzględnić takie premie, ale często patrzy na historię wypłat z 6, 12 albo nawet 24 miesięcy i przyjmuje średnią albo tylko część tej kwoty. Samo zaświadczenie od pracodawcy może nie wystarczyć, bo bank może poprosić też o paski płacowe albo wpływy na konto; masz te premie wpisane jako stały składnik w umowie/regulaminie?
J
Justyna_dane2026-05-27 07:43
Banki zwykle patrzą na takie premie przez pryzmat regularności i historii wpływów, więc sam fakt, że kwoty są różne, nie musi ich od razu wykluczać. Często liczą średnią z kilku albo kilkunastu miesięcy, ale każdy bank ma tu trochę inną politykę i czasem przyjmują tylko część premii. Zaświadczenie od pracodawcy może pomóc, szczególnie jeśli będzie tam jasno pokazane, że premie są cykliczne, a nie jednorazowe. Masz te premie zapisane w umowie/regulaminie wynagradzania, czy są całkiem uznaniowe?