Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-05-23 19:08

Kredyt hipoteczny na mieszkanie ze służebnością osobistą — czy bank zaakceptuje takie zabezpieczenie?

Mam klienta, który chce kupić mieszkanie z rynku wtórnego, ale w księdze wieczystej jest wpisana służebność osobista mieszkania dla poprzedniego właściciela. Sprzedający twierdzi, że wpis zostanie wykreślony dopiero po transakcji, bo potrzebuje środków z ceny sprzedaży. Czy bank może wydać decyzję kredytową przy takim wpisie, czy zwykle wymaga jego wykreślenia jeszcze przed uruchomieniem kredytu?

Głosy społeczności (3)

K
Kasia_zdrowy_rozsadek 2026-05-23 20:23
Z mojego doświadczenia banki bardzo krzywo patrzą na służebność osobistą w KW, bo takie mieszkanie jest dla nich słabym zabezpieczeniem. Często decyzję wstępną da się dostać warunkowo, ale do uruchomienia kredytu wymagają już czystej księgi albo twardych dokumentów, że wpis zniknie. Miałem podobną sytuację i bank nie chciał wypłacić środków, dopóki nie było aktu zrzeczenia się służebności i wniosku o wykreślenie. A ten poprzedni właściciel ma podpisać zrzeczenie u notariusza przed sprzedażą czy dopiero po otrzymaniu pieniędzy?
Z
Zbyszek_szybko 2026-05-24 08:44
"Z mojego doświadczenia banki bardzo krzywo patrzą na służebność osobistą w KW, bo takie mieszkanie jest dla nich słabym zabezpieczeniem. Często decyzję wstępną "
Dokładnie, sam wpis służebności zwykle mocno komplikuje temat, bo bank patrzy na to pod kątem realnej możliwości zaspokojenia się z nieruchomości, więc sama obietnica sprzedającego może nie wystarczyć do wypłaty środków. Czy jest już zgoda osoby uprawnionej do służebności na jej wykreślenie, najlepiej w formie aktu/notarialnego oświadczenia?
A
Agata_wyjasnienie 2026-05-30 11:53
Bank raczej nie potraktuje mieszkania z aktywną służebnością osobistą jako czystego zabezpieczenia, więc sama decyzja może być warunkowa, ale uruchomienie kredytu zwykle będzie zależało od wykreślenia albo bardzo konkretnych zapisów w akcie. Czy służebnik ma zrzec się prawa już przy akcie sprzedaży?

Najnowsze dyskusje na forum