Darowizna od rodziców na wkład własny — czy bank wymaga, żeby pieniądze były już na koncie przed złożeniem wniosku?
Jestem na etapie kompletowania dokumentów do kredytu hipotecznego, a część wkładu własnego chcą mi przekazać rodzice w formie darowizny. Umowa darowizny może być podpisana od razu, ale sam przelew prawdopodobnie będzie dopiero trochę później, bliżej podpisania umowy kredytowej. Czy bankowi wystarczy sama umowa darowizny, czy środki muszą być już widoczne na koncie w momencie składania wniosku?
Głosy społeczności (5)
H
HubertKonsoliduje2026-05-20 09:36
To zależy od banku, ale często sama umowa darowizny na etapie wniosku jeszcze przechodzi, pod warunkiem że przed decyzją albo najpóźniej przed uruchomieniem kredytu pieniądze już faktycznie będą na Twoim koncie i będzie to widać na wyciągu. Składasz wniosek już do konkretnego banku czy dopiero porównujesz oferty?
R
RafalWeryfikuje2026-05-20 14:01
"To zależy od banku, ale często sama umowa darowizny na etapie wniosku jeszcze przechodzi, pod warunkiem że przed decyzją albo najpóźniej przed uruchomieniem kre"
Dokładnie tak to zwykle wygląda: na starcie część banków akceptuje samą umowę darowizny, ale potem i tak chcą zobaczyć wpływ środków na konto, zanim wydadzą ostateczną decyzję albo uruchomią kredyt. Składasz już wniosek do jednego konkretnego banku czy dopiero porównujesz oferty?
Z
ZosiaFaktoring2026-05-20 14:14
"To zależy od banku, ale często sama umowa darowizny na etapie wniosku jeszcze przechodzi, pod warunkiem że przed decyzją albo najpóźniej przed uruchomieniem kre"
Też bym to właśnie tak rozdzielił: jedno, co bank akceptuje przy samym wniosku, a drugie, co chce zobaczyć przed finalną decyzją albo wypłatą kredytu. Sporo zależy od procedury w konkretnym banku, bo jedni patrzą na samą deklarację i umowę, a inni od razu chcą już potwierdzenia wpływu. Jeśli przelew ma być trochę później, to dobrze byłoby tylko upewnić się, na którym etapie u Ciebie będą to weryfikować, żeby potem nie było nerwów na ostatniej prostej. Składasz już papiery do jednego wybranego banku czy dopiero porównujesz oferty?
J
Jacek_ogarnia2026-05-23 18:05
Z mojego doświadczenia to zależy od banku, ale często sama umowa darowizny na etapie wniosku przechodzi, jeśli z dokumentów jasno wynika, skąd będzie brakująca część wkładu. Później i tak bank zwykle chce już zobaczyć wpływ środków na konto, zanim dojdzie do uruchomienia kredytu albo podpisania finalnych dokumentów. Czasem doradcy od razu proszą o potwierdzenie przelewu, a czasem wystarcza oświadczenie, że darowizna będzie przekazana przed finalizacją. Składasz wniosek samodzielnie czy przez pośrednika?
R
Roksana_pomostowe2026-05-24 15:40
U mnie bank chciał już widzieć te pieniądze na koncie albo przynajmniej potwierdzenie przelewu, sama umowa darowizny na etapie wniosku nie zawsze im wystarczała, bo liczyli realnie dostępny wkład własny. Składasz wniosek już teraz, czy dopiero jak rodzice zrobią przelew?