kredyty-hipoteczne
2026-05-18 16:30
Kredyt hipoteczny przy rozdzielności majątkowej — czy bank sprawdza też zobowiązania małżonka?
Głosy społeczności (10)
H
Helena_pytanko
2026-05-18 17:34
Przy rozdzielności majątkowej i kredycie branym tylko na Ciebie bank zwykle liczy przede wszystkim Twoją zdolność i Twoje zobowiązania, a nie raty żony tak, jakby były Twoje. W praktyce część banków i tak pyta o sytuację małżeńską oraz o zobowiązania małżonka, bo patrzy też na koszty całego gospodarstwa domowego i czasem chce sprawdzić, czy nie ma ryzyka pośredniego obciążenia budżetu. Sama rozdzielność dużo tu zmienia, ale nie daje gwarancji, że temat zobowiązań żony w ogóle się nie pojawi w analizie. Składasz wniosek tylko w jednym banku, czy porównujesz kilka ofert?
D
Damian_pomaga
2026-05-18 18:32
U mnie przy rozdzielności bank i tak pytał o żonę, ale głównie pod kątem stałych kosztów gospodarstwa i tego, czy nie ma wspólnych zobowiązań. Jej prywatnych rat nie doliczyli mi wprost do zdolności, skoro kredyt brałem tylko na siebie, ale w jednym banku chcieli oświadczenia i trochę dokładniej to sprawdzali. Dużo zależy od konkretnego banku, bo każdy patrzy na to trochę inaczej. Składaliście już gdzieś wniosek czy dopiero porównujecie oferty?
W
WiktorLeasing
2026-05-18 18:55
"U mnie przy rozdzielności bank i tak pytał o żonę, ale głównie pod kątem stałych kosztów gospodarstwa i tego, czy nie ma wspólnych zobowiązań. Jej prywatnych ra"
Też mam takie obserwacje, że przy rozdzielności bank zwykle i tak chce mieć obraz całej sytuacji domowej, ale to nie zawsze znaczy, że raty małżonka lecą 1:1 do Twojej zdolności. Bardziej patrzą, czy nie ma wspólnych zobowiązań, poręczeń albo czy miesięczne koszty gospodarstwa nie są przez to wyższe niż wychodzi z samych dochodów wnioskującego. Sporo też zależy od konkretnego banku, bo jeden odpuści temat po oświadczeniu, a inny dopytuje szerzej. Składaliście już gdzieś wniosek i bank podał, jak do tego podchodzi w Waszym przypadku?
S
Szymon_pytania
2026-05-19 07:15
"U mnie przy rozdzielności bank i tak pytał o żonę, ale głównie pod kątem stałych kosztów gospodarstwa i tego, czy nie ma wspólnych zobowiązań. Jej prywatnych ra"
Też mam takie obserwacje, że przy rozdzielności bank zwykle i tak pyta o małżonka, ale to nie zawsze oznacza liczenie jego prywatnych rat do Twojej zdolności jeden do jednego. Częściej sprawdzają, czy nie ma wspólnych zobowiązań, poręczeń albo obciążeń, które pośrednio wpływają na domowy budżet, i czasem proszą o oświadczenie albo dokument potwierdzający rozdzielność. Dużo zależy od konkretnego banku, bo jeden podejdzie do tego bardziej formalnie, a drugi bardziej „życiowo” pod kątem kosztów utrzymania gospodarstwa. Składasz już wniosek w jakimś konkretnym banku?
W
Weronika_sprawdza
2026-05-19 07:00
U mnie przy rozdzielności i kredycie branym tylko na jedną osobę bank głównie liczył zdolność tego, kto składa wniosek, ale i tak pytali o stan cywilny i w niektórych bankach chcieli oświadczenia o zobowiązaniach małżonka. Nie zawsze raty żony wchodziły wprost do wyliczeń, ale zdarzało się, że analityk dopytywał o wspólne koszty życia i limity na kartach. Dużo zależy od konkretnego banku, bo jeden przechodził nad tym luźniej, a drugi chciał pełniejszego obrazu sytuacji domowej. Składasz wniosek sam czy już jesteście po jakichś wstępnych rozmowach z bankiem?
R
Rita_konsolidacja
2026-05-24 16:44
"U mnie przy rozdzielności i kredycie branym tylko na jedną osobę bank głównie liczył zdolność tego, kto składa wniosek, ale i tak pytali o stan cywilny i w niek"
Też mam wrażenie, że dużo zależy od konkretnego banku, bo przy rozdzielności często liczą głównie wnioskodawcę, ale temat zobowiązań małżonka i tak potrafi się przewinąć przy formularzach albo oświadczeniach. A pamiętasz może, czy pytali tylko o same raty i limity żony, czy też chcieli jakieś potwierdzenia z jej strony?
K
KubaNaB2B
2026-05-19 09:03
Przy rozdzielności majątkowej i kredycie branym tylko na siebie bank zwykle liczy przede wszystkim Twoją zdolność i Twoje zobowiązania, a nie raty żony jako coś, co automatycznie obciąża Ciebie. W praktyce część banków i tak pyta o sytuację małżonka, bo patrzą szerzej na gospodarstwo domowe, wspólne koszty utrzymania i czasem proszą o oświadczenia, ale jej karta czy raty nie zawsze wchodzą wtedy wprost do Twojej zdolności. Dużo zależy od konkretnego banku i tego, jak podchodzi do małżeństw z rozdzielnością. Składaliście już wniosek gdzieś konkretnie, czy dopiero porównujecie banki?
R
Robert_watpliwosc
2026-05-19 10:05
Przy rozdzielności majątkowej i kredycie tylko na Ciebie bank zwykle patrzy przede wszystkim na Twoją zdolność i Twoje zobowiązania, a nie automatycznie na raty żony. Ale to nie jest całkiem zero-jedynkowe, bo część banków i tak pyta o sytuację małżeńską, koszty utrzymania gospodarstwa albo może chcieć sprawdzić, czy nie ma innych obciążeń wpływających pośrednio na budżet domowy. Sama rozdzielność pomaga, tylko nie daje gwarancji, że temat żony w ogóle się nie pojawi w analizie. Składasz wniosek do jednego konkretnego banku czy dopiero porównujesz oferty?
L
Laura_wylicza
2026-05-19 19:36
Przy rozdzielności majątkowej i kredycie tylko na Ciebie bank zwykle liczy przede wszystkim Twoją zdolność i Twoje zobowiązania, a nie raty żony jako takie. Ale część banków i tak pyta o sytuację małżeńską i może chcieć zobaczyć, czy nie ma pośredniego wpływu na domowy budżet, więc praktyka bywa różna. Jeśli żona nie jest współkredytobiorcą ani współwłaścicielem nieruchomości, jej karta czy raty zazwyczaj nie powinny obniżać Ci zdolności wprost. Składasz wniosek sam czy nieruchomość ma być już na Was oboje?
C
Cezary_od_firmy
2026-05-22 10:11
To zależy od banku, ale przy rozdzielności majątkowej i kredycie branym tylko na siebie zwykle liczy się przede wszystkim Twoja zdolność i Twoje zobowiązania. Mimo to część banków i tak pyta o sytuację małżonka, bardziej pod kątem gospodarstwa domowego albo ewentualnych stałych kosztów, niż wliczania jej rat jeden do jednego do Twojej zdolności. Sporo też zależy od tego, czy macie wspólne dzieci i jakie wychodzą miesięczne koszty życia. Sprawdzałeś już, jak podchodzą do tego 2-3 konkretne banki?