Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-05-17 18:56

Hipoteka przy działalności w restrukturyzacji - bank pyta o syndyka, a mam nadzorcę układu

Składam wniosek o kredyt hipoteczny i na etapie analizy wyszło, że moja działalność jest w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu, gdzie współpracuję z nadzorcą układu, a nie z syndykiem. Doradca w banku wrzuca to wszystko do jednego worka i prosi o dokumenty tak, jakby chodziło już o upadłość, więc sam nie wiem, co realnie będzie dla nich najważniejsze. Czy przy hipotece bank bardziej patrzy na sam fakt restrukturyzacji, czy na to, jakie uprawnienia ma nadzorca i czy zarząd nad firmą nadal jest po mojej stronie? Zastanawiam się też, czy bank może chcieć zgody takiej osoby na nowy kredyt albo na ustanowienie hipoteki. Jeśli ktoś przechodził podobny temat w praktyce, to chętnie poczytam, jak to wyglądało przy analizie zdolności i decyzji kredytowej.

Głosy społeczności (6)

M
Monika_z_doswiadczenia 2026-05-18 02:56
Z tego co opisujesz, bank chyba miesza postępowanie restrukturyzacyjne z upadłościowym, a to jednak nie jest to samo, bo przy zatwierdzeniu układu zwykle działasz z nadzorcą układu, nie z syndykiem. W praktyce oni często patrzą nie tylko na sam fakt restrukturyzacji, ale też na to, czy układ jest realny, jak wygląda bieżąca spłacalność i czy firma dalej normalnie funkcjonuje. Tu masz w miarę jasno opisane role tych osób: Syndyk - kim jest i jakie ma obowiązki restrukturyzacji? - mnie ten materiał uporządkował, kiedyś miałam podobne zamieszanie z nazwami. A bank napisał Ci konkretnie, jakiego dokumentu oczekuje od tego nadzorcy?
N
NataliaProwizja 2026-05-19 08:23
"Z tego co opisujesz, bank chyba miesza postępowanie restrukturyzacyjne z upadłościowym, a to jednak nie jest to samo, bo przy zatwierdzeniu układu zwykle działa"
Też mam wrażenie, że oni wrzucili dwa różne tryby do jednego worka, a przy PZU to jednak kluczowy jest nadzorca układu i to, na jakim etapie jesteś. Bank zwykle bardziej patrzy na ryzyko i zdolność po restrukturyzacji niż na samą nazwę postępowania, więc pewnie będą chcieli zobaczyć, czy układ jest realny i czy firma normalnie działa. Dopytałabym ich wprost, czy oczekują dokumentów pod restrukturyzację, czy omyłkowo lecą checklistą od upadłości. Podobny watek byl tez tutaj: Jak bank podejdzie do dochodu z kancelarii restrukturyzacyjnej przy kredycie hipotecznym?.
Z
Zbyszek_szybko 2026-05-19 15:04
"Z tego co opisujesz, bank chyba miesza postępowanie restrukturyzacyjne z upadłościowym, a to jednak nie jest to samo, bo przy zatwierdzeniu układu zwykle działa"
Dokładnie, tu często jest problem z tym, że w banku ktoś wrzuca restrukturyzację i upadłość do jednego koszyka, a dla kredytu to jednak robi sporą różnicę. Przy nadzorcy układu pewnie bardziej będą chcieli zobaczyć, jak wygląda bieżąca spłacalność, dochód i czy układ nie blokuje zaciągania nowego zobowiązania, niż pytać o syndyka z automatu. Dopytałbym ich wprost, czy chodzi im o status postępowania i zgodę nadzorcy, czy po prostu lecą standardową checklistą bez wnikania.
H
HubertKonsoliduje 2026-05-18 14:41
To bank chyba miesza pojęcia, bo przy postępowaniu o zatwierdzenie układu standardowo mówisz o nadzorcy układu, a nie o syndyku, który kojarzy się już bardziej z upadłością. Na ich miejscu najbardziej patrzyłbym na to, czy układ jest realny, czy działalność normalnie działa i czy restrukturyzacja nie rozwala Ci zdolności oraz regularności dochodu. Dopytałbym doradcę wprost, czy chcą dokumentów do oceny samej restrukturyzacji, czy traktują temat tak, jakby była ogłoszona upadłość, bo to jednak zasadnicza różnica.
J
Justyna_dane 2026-05-20 02:15
Przy PZU bank faktycznie często myli pojęcia i wrzuca restrukturyzację do jednego worka z upadłością, a to przecież nie to samo. Jeśli masz nadzorcę układu, to dla banku zwykle ważniejsze będzie, na jakim etapie jest postępowanie, czy układ nie blokuje zaciągania nowego zobowiązania i jak wygląda Twoja bieżąca zdolność oraz regularność dochodów. Dopytałabym ich wprost, czy potrzebują dokumentu od nadzorcy układu i czy chodzi im o potwierdzenie braku przeciwwskazań do kredytu, bo wtedy łatwiej trafić w to, czego naprawdę oczekują.
O
Oliwia_zakup_mieszkania 2026-05-20 12:53
Też bym im to doprecyzowała na spokojnie, bo nadzorca układu to jednak nie syndyk i to nie jest to samo co upadłość. Z mojego doświadczenia banki najbardziej patrzą na to, na jakim etapie jest restrukturyzacja, czy układ jest realny do wykonania i czy masz stabilny dochód mimo całej sytuacji. Dopytałabym doradcę wprost, czy chodzi im o sam fakt postępowania, czy bardziej o ocenę ryzyka i dokumenty od nadzorcy potwierdzające, że normalnie prowadzisz działalność.

Najnowsze dyskusje na forum