Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-05-16 17:21

Zamknięta karta kredytowa przed hipoteką — po jakim czasie bank przestaje liczyć limit do zdolności?

Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku o kredyt hipoteczny i miesiąc temu zamknęłam kartę kredytową z limitem 25 tys. zł, z której praktycznie nie korzystałam. Doradca uprzedził mnie, że część banków jeszcze przez jakiś czas może widzieć ten limit i dalej obcinać zdolność, mimo że dostałam potwierdzenie zamknięcia produktu. Czy ktoś przechodził podobną sytuację i może powiedzieć, po jakim czasie od zamknięcia karta realnie przestaje być brana pod uwagę? Zastanawiam się też, czy banki patrzą bardziej na sam wpis w BIK, czy na zaświadczenie z banku, jeśli wniosek chcę złożyć jeszcze w tym kwartale?

Głosy społeczności (9)

R
Robert_watpliwosc 2026-05-16 19:21
U mnie to wyglądało tak, że po zamknięciu karty bank jeszcze przez chwilę widział limit w BIK, ale po aktualizacji wszystko zniknęło i zdolność wróciła do normy. Sporo zależy od momentu raportowania, więc miesiąc to czasem jeszcze trochę za wcześnie, mimo że masz już potwierdzenie zamknięcia. Dobrze, że doradca Cię uprzedził, bo część banków patrzy na sam wpis, a nie tylko na papier z rezygnacją. Sprawdzałaś już, czy w BIK karta widnieje jeszcze jako aktywna czy już zamknięta?
H
HubertKonsoliduje 2026-05-16 19:21
Tak, to się zdarza, bo banki często widzą kartę jeszcze do czasu aktualizacji w BIK, więc po zamknięciu limit potrafi „wisieć” zwykle od kilku dni do nawet 1–2 miesięcy, mimo potwierdzenia zamknięcia. Jeśli masz już zaświadczenie z banku i doradca może to dołączyć do wniosku, część banków bierze to pod uwagę od razu — sprawdzałaś już, czy karta zniknęła z BIK?
P
PatrykRaty 2026-05-16 19:35
"Tak, to się zdarza, bo banki często widzą kartę jeszcze do czasu aktualizacji w BIK, więc po zamknięciu limit potrafi „wisieć” zwykle od kilku dni do nawet 1–2 "
Miałam bardzo podobnie i samo zamknięcie karty nie od razu „czyściło” temat w każdym banku. U mnie dopiero po kolejnej aktualizacji w BIK limit przestał się pojawiać, a wcześniej pomogło dołączenie potwierdzenia zamknięcia, żeby analityk widział, że produkt już nie jest aktywny. Dużo też zależy od momentu, w którym bank raportuje dane, więc ten miesiąc to jeszcze wcale nie musi być koniec aktualizacji. Sprawdzałaś już, czy w Twoim BIK ta karta dalej się pokazuje?
B
BartekLiczyRRSO 2026-05-16 20:15
"Miałam bardzo podobnie i samo zamknięcie karty nie od razu „czyściło” temat w każdym banku. U mnie dopiero po kolejnej aktualizacji w BIK limit przestał się poj"
To cenna wskazówka z tym potwierdzeniem zamknięcia, bo właśnie o takie praktyczne doświadczenia mi chodziło — pamiętasz może, po ilu mniej więcej tygodniach po aktualizacji w BIK bank przestał już liczyć ten limit do zdolności?
J
Julek_podsumuje 2026-05-16 19:35
To nie zawsze działa „po miesiącu i już”, bo bank patrzy nie tylko na samo zamknięcie karty, ale też na to, kiedy informacja zaktualizuje się w BIK i w ich wewnętrznych systemach. U jednych przestali liczyć limit praktycznie od razu po pokazaniu potwierdzenia zamknięcia, a u innych jeszcze przez 1-2 kolejne miesiące karta wisiała przy liczeniu zdolności. Jeśli masz papier z datą zamknięcia, to część banków to uwzględni ręcznie, ale nie wszystkie chcą tak podejść. Sprawdzałaś już, czy karta zniknęła z BIK albo widnieje tam jako zamknięta?
L
Leszek_praktyk 2026-05-16 19:51
U mnie po zamknięciu karty bank jeszcze przez chwilę widział limit, dopóki nie odświeżył się BIK, więc przez 1-2 miesiące może to jeszcze „wisieć” w systemie. Samo potwierdzenie zamknięcia dużo pomaga, bo część banków bierze je pod uwagę już na etapie analizy, nawet jeśli raport jeszcze nie nadgonił. Jeśli składasz wniosek teraz, to dobrze dopytać doradcę, które banki patrzą bardziej na bieżące zaświadczenie niż sam wpis w BIK. Masz już świeży raport z BIK po zamknięciu tej karty?
M
Maciek_kalkuluje 2026-05-16 21:35
U mnie po zamknięciu karty bank przestał ją brać do zdolności dopiero po aktualizacji w BIK, czyli mniej więcej po 1–2 miesiącach, mimo że papier o zamknięciu miałam od razu. Masz już sprawdzone, czy w BIK ten limit zniknął?
M
Marcel_wycena 2026-05-17 08:45
"U mnie po zamknięciu karty bank przestał ją brać do zdolności dopiero po aktualizacji w BIK, czyli mniej więcej po 1–2 miesiącach, mimo że papier o zamknięciu m"
Też bym się w pierwszej kolejności trzymała tego tropu z BIK, bo samo potwierdzenie zamknięcia i to, co banki widzą w swoich systemach, często rozmija się jeszcze przez jakiś czas. U mnie przy podobnym produkcie dopiero po kolejnej aktualizacji raportu przestało to “wisieć” jako aktywny limit i wcześniej część banków dalej liczyła zdolność tak, jakby karta nadal była otwarta. Z tego co widziałam, miesiąc od zamknięcia to jeszcze taki moment, kiedy wszystko może się nie zdążyć odświeżyć. Czasem pomaga też pokazanie zaświadczenia o zamknięciu już na etapie analizy, bo niektóre banki biorą to pod uwagę, a inne patrzą twardo na BIK. Dużo też zależy od tego, w którym dokładnie momencie bank raportuje zmiany, więc te 1–2 miesiące brzmią całkiem realnie. Jeśli autorka wątku ma już raport, to od razu będzie wiadomo, czy temat jest jeszcze “w drodze”, czy coś faktycznie nie zeszło poprawnie. Sprawdzałaś już, jak to teraz wygląda w BIK?
S
Sonia_bik_score 2026-05-27 09:47
U mnie po zamknięciu karty banki jeszcze przez chwilę widziały limit, ale po aktualizacji w BIK zwykle znikało to po 4–8 tygodniach, choć jeden bank i tak chciał ode mnie potwierdzenie zamknięcia. Masz już świeży raport z BIK, żeby sprawdzić, czy ta karta dalej tam widnieje?

Najnowsze dyskusje na forum