Kredyt hipoteczny a wkład własny ze sprzedaży innego mieszkania — kiedy bank uznaje te środki?
Jestem po wstępnej analizie zdolności i mam zarezerwowane mieszkanie, a akt notarialny sprzedawanego przeze mnie lokalu jest zaplanowany dopiero za trzy tygodnie. Część wkładu własnego, około 180 tys. zł, ma pochodzić właśnie z tej sprzedaży i nie wiem, na jakim etapie bank zwykle chce widzieć te pieniądze już na koncie. Czy wystarcza umowa przedwstępna i harmonogram transakcji, czy przy wniosku hipotecznym bank oczekuje już potwierdzonego wpływu środków? Interesuje mnie też, czy przy takiej konstrukcji bank patrzy inaczej na termin uruchomienia kredytu niż przy standardowym wkładzie własnym trzymanym od początku w gotówce.
Głosy społeczności (5)
M
Marcel_wycena2026-05-15 21:54
U mnie bank przyjął wniosek jeszcze zanim pieniądze ze sprzedaży były fizycznie na koncie, ale chcieli widzieć umowę przedwstępną i cały układ terminów, żeby było jasne, skąd ten wkład własny się pojawi. Potem i tak wrócili do tematu przed uruchomieniem kredytu i wtedy już liczył się wpływ środków albo akt sprzedaży z potwierdzeniem, że transakcja doszła do skutku. Sporo zależy od konkretnego banku, bo jedne przechodzą z tym luźniej, a inne od razu zaznaczają, że bez pieniędzy na koncie nie zamkną tematu. Składasz wniosek już teraz czy czekasz aż sprzedaż mieszkania się sfinalizuje?
R
Rita_konsolidacja2026-05-16 09:33
"U mnie bank przyjął wniosek jeszcze zanim pieniądze ze sprzedaży były fizycznie na koncie, ale chcieli widzieć umowę przedwstępną i cały układ terminów, żeby by"
Miałem podobne wrażenie, że dla banku to są często dwa osobne momenty: przy składaniu wniosku chcą zobaczyć, że źródło wkładu jest realne i rozpisane w czasie, a przy uruchomieniu kredytu patrzą już, czy środki faktycznie wpłynęły. Dużo zależy też od konkretnego banku i tego, jak ciasno są spięte terminy sprzedaży i zakupu. Jeśli akt sprzedaży masz za trzy tygodnie, to dopytałbym jeszcze doradcę, czy u Ciebie wystarczy sama przedwstępna na etapie wniosku. Masz już podany termin uruchomienia kredytu?
F
Felicja_umowa2026-05-17 08:40
Zwykle sam wniosek da się złożyć jeszcze na podstawie umowy przedwstępnej sprzedaży i opisu, skąd będzie wkład własny, ale przed uruchomieniem kredytu bank zazwyczaj chce już widzieć te środki faktycznie na koncie albo mieć twardy zapis w umowie, że część ceny ze sprzedaży trafi bezpośrednio na zakup nowego mieszkania. Masz już informację z banku albo od pośrednika, czy chodzi im o moment złożenia wniosku, decyzji czy dopiero wypłaty kredytu?
T
Tymek_limity2026-05-18 18:47
"Zwykle sam wniosek da się złożyć jeszcze na podstawie umowy przedwstępnej sprzedaży i opisu, skąd będzie wkład własny, ale przed uruchomieniem kredytu bank zazw"
Też mam takie doświadczenie, że na etapie składania wniosku bank często przechodzi jeszcze na dokumentach od sprzedaży i oświadczeniu, skąd będzie wkład. Schody zaczynają się zwykle później, bo przed wypłatą kredytu chcą już potwierdzenia, że pieniądze faktycznie wpłynęły albo że z aktu sprzedaży jasno wynika, jak i kiedy trafią na zakup nowego mieszkania. Dużo zależy też od tego, czy terminy obu transakcji są dobrze spięte, bo przy większej luce czasowej banki bywają bardziej sztywne. Masz już informację z banku, czy dopuszczają wkład własny „w drodze”, jeśli akt sprzedaży jest tuż przed uruchomieniem kredytu?
B
Beata_tabela2026-05-28 18:48
Zwykle bank chce już widzieć realne środki najpóźniej przed uruchomieniem kredytu, ale przy samym wniosku często przechodzi umowa przedwstępna sprzedaży i opis całego harmonogramu. Dużo zależy od banku, bo jedne patrzą na to dość elastycznie, a inne chcą potwierdzenia wpływu pieniędzy wcześniej, jeszcze na etapie decyzji. Jeśli akt sprzedaży masz za trzy tygodnie, to raczej od razu dobrze to zaznaczyć doradcy, żeby wniosek był ułożony pod ten termin. Składasz wniosek już teraz, czy czekasz dopiero do podpisania aktu sprzedaży?