Jak długo bank uznaje operat szacunkowy przy kredycie hipotecznym i kiedy może chcieć nowego?
Jestem po wstępnej decyzji kredytowej na mieszkanie z rynku wtórnego i bank opierał się na operacie przygotowanym na początku kwietnia. Termin aktu końcowego przesunął mi się o około 7 tygodni i zaczynam się zastanawiać, czy przy takim poślizgu bank może poprosić o nową wycenę przed uruchomieniem kredytu. W oddziale usłyszałem tylko, że to zależy od procedury i etapu sprawy, ale bez konkretu. Czy ktoś przerabiał, po jakim czasie bank uznaje operat za nieaktualny i czy dzieje się to jeszcze przed podpisaniem umowy kredytowej, czy dopiero przy wypłacie?
Głosy społeczności (9)
C
Cezary_od_firmy2026-05-08 14:09
U mnie bank uznał operat przez kilka miesięcy, ale dużo zależało od momentu, w którym była już decyzja i czy sprawa była praktycznie gotowa do uruchomienia. Przy poślizgu rzędu 7 tygodni raczej nie musi to jeszcze oznaczać nowej wyceny, chociaż zdarza się, że bank prosi o aktualizację, jeśli operat robi się „za stary” według ich wewnętrznych zasad. Czasem też znaczenie ma to, czy od wyceny coś się zmieniło w samej nieruchomości albo na etapie dokumentów do aktu. Masz już podpisaną ostateczną decyzję kredytową czy jeszcze wszystko jest na etapie kompletowania?
M
Milena_od_rad2026-05-08 16:13
"U mnie bank uznał operat przez kilka miesięcy, ale dużo zależało od momentu, w którym była już decyzja i czy sprawa była praktycznie gotowa do uruchomienia. Prz"
Też mam takie doświadczenie, że dużo rozbija się o etap sprawy, a nie tylko samą datę z operatu. Jeśli decyzja jest już wydana i zostało właściwie tylko uruchomienie po akcie, to 7 tygodni poślizgu często jeszcze nie wywraca tematu. Banki zwykle patrzą, czy operat mieści się w ich wewnętrznym terminie ważności, a ten bywa różny, często 3 albo 6 miesięcy. Czasem proszą nie od razu o pełną nową wycenę, tylko o potwierdzenie aktualności albo krótką aktualizację od rzeczoznawcy. Przy rynku wtórnym i normalnej sytuacji z mieszkaniem raczej bym się nie nastawiał automatycznie na robienie wszystkiego od nowa. Gorzej, jeśli między wyceną a uruchomieniem pojawił się większy spadek cen w okolicy albo bank długo przeciąga formalności. W praktyce najwięcej daje telefon nie do oddziału ogólnie, tylko bezpośrednio do osoby prowadzącej wniosek, bo oni zwykle widzą, czy system już pokazuje ryzyko dosłania nowego operatu. Masz już wyznaczony termin aktu notarialnego?
W
Wiesia_drobiazgi2026-05-22 10:45
"U mnie bank uznał operat przez kilka miesięcy, ale dużo zależało od momentu, w którym była już decyzja i czy sprawa była praktycznie gotowa do uruchomienia. Prz"
Też mam takie doświadczenie, że przy takim poślizgu bank częściej patrzy na etap sprawy niż samą datę operatu, więc jeśli decyzja jest już wydana i zostało tylko uruchomienie, te 7 tygodni zwykle jeszcze nie robi problemu, choć czasem proszą o odświeżenie wyceny albo krótki aneks od rzeczoznawcy. Masz już podpisaną umowę kredytową, czy jesteś jeszcze między decyzją a finalizacją?
G
Gabriela_rata_rowna2026-05-08 16:29
Zwykle banki uznają operat przez kilka miesięcy, najczęściej 3–6 od daty sporządzenia, ale dużo zależy od konkretnego banku i od tego, czy sprawa jest już blisko uruchomienia kredytu. Poślizg o 7 tygodni sam w sobie nie musi oznaczać nowej wyceny, zwłaszcza jeśli od początku kwietnia do aktu końcowego dalej mieścisz się w ich wewnętrznym terminie ważności. Nowy operat częściej pojawia się wtedy, gdy mocno przeciąga się finalizacja albo bank widzi zmianę sytuacji na rynku czy w dokumentach nieruchomości. Masz już wyznaczony termin podpisania aktu i decyzję ostateczną, czy na razie tylko wstępną?
L
Laura_wylicza2026-05-09 14:55
Samo przesunięcie aktu o 7 tygodni jeszcze nie musi oznaczać nowego operatu, bo wiele banków akceptuje wycenę przez kilka miesięcy, ale przy uruchomieniu kredytu potrafią to sprawdzić jeszcze raz, jeśli operat zbliża się do końca ważności albo sprawa długo stoi. Masz już wydaną decyzję końcową czy jesteś jeszcze przed nią?
F
Filip_Refinans2026-05-09 17:54
Z tego co kojarzę, wiele banków akceptuje operat przez kilka miesięcy, ale przy przesunięciu aktu czasem proszą o odświeżenie wyceny, zwłaszcza jeśli uruchomienie kredytu wypada już wyraźnie później niż decyzja. Masz już wyznaczoną datę uruchomienia kredytu albo tylko termin aktu?
D
Damian_pomaga2026-05-09 20:40
To niestety często zależy od konkretnego banku, ale przy takim poślizgu jeszcze nie musi być dramatu, bo wiele operatów jest uznawanych przez kilka miesięcy. Czasem bank patrzy nie tylko na datę samej wyceny, ale też na etap sprawy i moment uruchomienia kredytu, więc przy przesunięciu aktu mogą po prostu jeszcze raz to zweryfikować. Jeśli od początku kwietnia do wypłaty minie już wyraźnie więcej czasu, to nowy operat jest możliwy, ale nie jest to automatyczne. Masz już wyznaczony nowy termin aktu i informację, kiedy bank planuje uruchomienie środków?
M
Maja_Oszczedna2026-05-18 10:32
Zwykle banki uznają operat przez kilka miesięcy, często około 3-6, ale przy dłuższym poślizgu przed uruchomieniem kredytu faktycznie mogą poprosić o odświeżenie wyceny. Dużo zależy od tego, czy decyzja jest już końcowa i na jakim etapie jest kompletowanie dokumentów do wypłaty. Przy 7 tygodniach opóźnienia nie musi być problemu, ale jeśli operat był z początku kwietnia, to przy akcie mocno przesuniętym bank może już to sprawdzić ponownie. Masz już wydaną ostateczną decyzję kredytową, czy na razie tylko wstępną?
R
RafalWeryfikuje2026-05-18 11:08
Zwykle operat jest akceptowany przez bank przez kilka miesięcy, ale przy przesunięciu aktu o 7 tygodni faktycznie mogą jeszcze raz spojrzeć na wycenę albo poprosić o aktualizację, jeśli sprawa długo leży przed uruchomieniem kredytu. Masz już wyznaczoną nową datę aktu i komplet dokumentów w banku?