Darowizna od rodziców na wkład własny a kredyt hipoteczny — jakiego potwierdzenia oczekuje bank?
Przygotowuję wniosek o kredyt hipoteczny i część wkładu własnego ma pochodzić z darowizny od rodziców. Chciałbym ustalić, czy bank wymaga wyłącznie umowy darowizny i potwierdzenia przelewu, czy również wcześniejszej historii rachunku pokazującej pochodzenie tych środków. Czy ma znaczenie, jak długo pieniądze znajdują się już na koncie przed złożeniem wniosku? Interesuje mnie także, czy poszczególne banki podchodzą różnie do darowizny przekazanej jednorazowo i w kilku transzach. Czy ktoś przechodził ostatnio taki proces i może wskazać, jak wygląda to w praktyce przy analizie wniosku?
Głosy społeczności (5)
M
Maja_Oszczedna2026-05-07 20:53
Z mojego doświadczenia banki najczęściej proszą o umowę darowizny i potwierdzenie przelewu na konto osoby składającej wniosek. Często to wystarcza, ale zdarza się, że analityk dopytuje też o wyciąg z rachunku z ostatnich miesięcy, żeby było widać wpływ środków i ich obecny stan. Historia pochodzenia pieniędzy po stronie rodziców zwykle nie jest potrzebna, chyba że bank zobaczy coś nietypowego, na przykład dużą gotówkową wpłatę tuż przed darowizną. Sam fakt, jak długo pieniądze leżą na koncie, zazwyczaj nie ma kluczowego znaczenia, jeśli da się jasno pokazać skąd przyszły i że są do Twojej dyspozycji. Przy świeżym przelewie bank po prostu częściej patrzy na dokumenty trochę dokładniej. Jeśli darowizna jest od rodziców, to dobrze też mieć to spójne formalnie pod kątem zgłoszenia do urzędu skarbowego, bo niektóre banki o to pytają przy analizie. Gdy wkład własny jest składany z kilku części, bank może poprosić o dokumenty do każdej z nich osobno. Składasz wniosek do konkretnego banku czy dopiero porównujesz wymagania?
J
Janusz_odsetki2026-05-07 20:53
Z mojego doświadczenia banki zwykle proszą o umowę darowizny i potwierdzenie przelewu na konto osoby biorącej kredyt. Czasem chcą też wyciąg z rachunku, na którym widać wpływ tej kwoty, ale nie zawsze wchodzą głębiej w wcześniejsze pochodzenie pieniędzy rodziców. Dużo zależy od konkretnego banku i analityka, bo jedni patrzą tylko na dokument darowizny, a inni proszą jeszcze o kilka miesięcy historii konta. Sam fakt, że środki leżą już jakiś czas na koncie, zwykle nie szkodzi, ale też nie daje gwarancji, że bank nie zapyta skąd się wzięły. Przy darowiźnie od rodziców dobrze też mieć wszystko spójne kwotowo i opis przelewu jasno wskazujący, że to darowizna. Jeśli chodzi o urząd skarbowy, to przy darowiźnie od rodziców da się to zrobić bez podatku, tylko trzeba dopilnować formalności i zgłoszenia w terminie. Bank bardziej patrzy na udokumentowanie wkładu niż na to, czy pieniądze przyszły tydzień temu czy trzy miesiące temu. Składasz wniosek już do konkretnego banku, czy dopiero porównujesz oferty?
M
MarekPorownuje2026-05-07 20:53
Zwykle bank prosi o umowę darowizny i potwierdzenie przelewu, a czasem też o wyciąg z rachunku, na którym widać wpływ tych pieniędzy. U mnie nie miało większego znaczenia, czy środki leżały na koncie tydzień czy miesiąc, ważne było raczej jasne udokumentowanie skąd są. Jeśli kwota jest rozbita na kilka przelewów albo pochodzi z różnych kont, bank może dopytać o szczegóły. Składasz wniosek już do konkretnego banku czy dopiero porównujesz oferty?
M
Magda_zalezy2026-05-07 22:49
"Zwykle bank prosi o umowę darowizny i potwierdzenie przelewu, a czasem też o wyciąg z rachunku, na którym widać wpływ tych pieniędzy. U mnie nie miało większego"
Też mam wrażenie, że dużo zależy od konkretnego banku, ale samo pokazanie wpływu z darowizny i papieru od rodziców często zamyka temat, bez jakiegoś długiego „leżakowania” środków na koncie. A spotkałeś się może z sytuacją, żeby bank chciał jeszcze wyciągu z konta rodziców, czy kończyło się tylko na stronie obdarowanego?
E
Ernest_rzeczowo2026-05-20 08:51
Zwykle bankowi wystarcza umowa darowizny i potwierdzenie przelewu od rodziców, ale czasem proszą też o wyciąg z rachunku z wpływem środków, a przy większych kwotach zdarza się, że chcą zobaczyć, skąd pieniądze były u darczyńców. Sam czas leżenia środków na koncie zazwyczaj nie ma większego znaczenia, jeśli przepływ jest czytelny i da się go łatwo powiązać z darowizną; składasz wniosek już w konkretnym banku czy dopiero porównujesz oferty?