Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-05-01 19:52

Kredyt hipoteczny po powrocie z urlopu rodzicielskiego — po ilu miesiącach bank liczy pełne wynagrodzenie?

Czy ktoś składał wniosek o kredyt hipoteczny krótko po powrocie z urlopu rodzicielskiego i może napisać, jak bank do tego podszedł? Chodzi mi o sytuację, w której umowa o pracę jest bezterminowa, ale powrót do pełnego etatu nastąpił dopiero 2 miesiące temu. W moim przypadku podstawa wróciła od razu, a premie dopiero od ostatniej wypłaty, więc nie wiem, czy bank bierze już pełny dochód do zdolności. Interesuje mnie też, czy analityk zwykle patrzy tylko na bieżące paski i wpływy, czy dopytuje o okres sprzed urlopu. Wniosek planuję złożyć w najbliższych tygodniach przy wkładzie własnym na poziomie 20%, więc zależy mi na realnych doświadczeniach.

Głosy społeczności (7)

H
Helena_pytanko 2026-05-01 21:12
Z tego co kojarzę, banki zwykle patrzą nie tylko na sam powrót do pracy, ale też na to, czy wynagrodzenie po urlopie już się ustabilizowało. Przy umowie na czas nieokreślony sama podstawa po powrocie często jest liczona dość normalnie, nawet po 1-2 pełnych wpływach, ale z premiami bywa różnie, bo wiele banków chce zobaczyć kilka miesięcy regularności. Jeśli premia wróciła dopiero na ostatnim pasku, to część banków może jej jeszcze nie wliczyć w całości albo policzyć ostrożniej, np. z uśrednienia. Dużo zależy też od tego, czy ta premia jest regulaminowa i powtarzalna, czy bardziej uznaniowa. Spotkałem się też z tym, że analityk prosił o zaświadczenie od pracodawcy, że pracownik wrócił już na pełen etat i nie jest w okresie obniżonego wynagrodzenia. Przy 2 miesiącach po powrocie sama sytuacja nie wygląda źle, tylko problemem częściej są właśnie składniki zmienne. Jeśli celujesz w wyższą zdolność, to czasem jeden albo dwa kolejne pełne miesiące robią sporą różnicę w wyliczeniu. Masz już może dwa pełne przelewy z podstawą i jedną premią, czy dopiero pierwszy miesiąc z kompletną wypłatą?
F
Filip_Refinans 2026-05-01 21:40
"Z tego co kojarzę, banki zwykle patrzą nie tylko na sam powrót do pracy, ale też na to, czy wynagrodzenie po urlopie już się ustabilizowało. Przy umowie na czas"
Też mam takie obserwacje, że przy umowie bezterminowej sama podstawa po powrocie jest zwykle traktowana dość normalnie, jeśli już widać 1-2 pełne pensje po zakończeniu urlopu. U mnie większy znak zapytania był przy premiach, bo bank chciał zobaczyć, czy to nie był jednorazowy powrót dodatków, tylko coś, co faktycznie znowu wpływa regularnie. Przy dwóch miesiącach od powrotu podstawę pewnie policzą łatwiej niż całość z premią, zwłaszcza jeśli premia wróciła dopiero na ostatnim pasku. Składasz wniosek już teraz czy dopiero zbierasz orientację?
K
KubaNaB2B 2026-05-01 21:46
"Też mam takie obserwacje, że przy umowie bezterminowej sama podstawa po powrocie jest zwykle traktowana dość normalnie, jeśli już widać 1-2 pełne pensje po zako"
Mam podobne wrażenie: przy umowie na czas nieokreślony sama podstawa po powrocie z rodzicielskiego zwykle przechodzi dość gładko, jeśli są już 1-2 normalne wpływy po powrocie na pełen etat. Przy premiach banki częściej patrzą ostrożniej i często chcą zobaczyć, czy to faktycznie stały element wynagrodzenia, a nie jednorazowa wypłata po przerwie. W praktyce dużo zależy też od konkretnego banku i tego, co pracodawca wpisze w zaświadczeniu o dochodach. Masz już może informację, czy u Ciebie premia jest wpisana jako stały składnik wynagrodzenia?
Z
ZosiaFaktoring 2026-05-02 11:19
"Z tego co kojarzę, banki zwykle patrzą nie tylko na sam powrót do pracy, ale też na to, czy wynagrodzenie po urlopie już się ustabilizowało. Przy umowie na czas"
Też mam takie wrażenie, że przy etacie na czas nieokreślony sama podstawa po powrocie zwykle przechodzi łatwiej niż premie, bo bank patrzy, czy te dodatkowe składniki już faktycznie wróciły i się powtarzają. Przy dwóch miesiącach po powrocie pewnie sporo będzie zależało od konkretnego banku i od tego, czy na paskach widać już „normalny” model wynagrodzenia, a nie tylko jednorazowy powrót premii. Jeśli premia pojawiła się dopiero na ostatniej wypłacie, to możliwe, że część banków jeszcze jej nie uwzględni albo policzy ostrożniej. Składaliście już coś do banku albo dopiero sprawdzacie zdolność?
Z
Zuzia_szczegoly 2026-05-01 22:24
Z tego, co przerabiali znajomi i co pisali ludzie na forach, przy umowie na czas nieokreślony bank zwykle uznaje podstawę od razu po powrocie, ale premie często liczy dopiero wtedy, gdy widać je w 3–6 kolejnych wpływach, więc po 2 miesiącach może jeszcze brać je ostrożnie albo wcale. Składałaś już gdzieś wniosek i dali Ci jakąś wstępną informację, jak liczą ten dochód?
R
RenataWkladWlasny 2026-05-02 07:21
Z tego, co widziałam, przy umowie na czas nieokreślony banki zwykle uznają podstawę już po powrocie, ale z premiami często czekają, aż pokażą się regularnie na 3–6 paskach, więc po 2 miesiącach mogą jeszcze liczyć dochód częściowo. Składasz wniosek do jednego banku czy porównujesz kilka?
U
UlaBudzet 2026-05-14 08:57
Z tego, co kojarzę, przy umowie na czas nieokreślony bank zwykle patrzy na to, czy wróciłaś już do normalnego trybu wynagrodzenia, ale premie często liczą dopiero po 3–6 miesiącach regularnych wpływów, więc po 2 miesiącach mogą uznać samą podstawę albo uśrednić niższy dochód. Masz te premie zapisane w umowie czy są bardziej uznaniowe?

Najnowsze dyskusje na forum