Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-28 16:18

Kredyt hipoteczny po zmianie pracy w tej samej branży — czy bank wymaga kilku miesięcy na nowej umowie?

Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku o kredyt hipoteczny i właśnie zmieniłem pracę, ale cały czas w tej samej branży i na umowie o pracę. U poprzedniego pracodawcy byłem ponad 4 lata, a u nowego zacząłem 3 tygodnie temu i mam już podpisaną umowę na czas nieokreślony. Czy bank w takiej sytuacji patrzy głównie na ciągłość zatrudnienia, czy jednak liczy się to, że nowa umowa jest jeszcze bardzo świeża? Mamy już podpisaną umowę rezerwacyjną na mieszkanie i nie wiem, czy składać wniosek od razu, czy taki krótki staż u nowego pracodawcy może być problemem.

Głosy społeczności (6)

C
Celina_dopytuje 2026-04-28 16:46
W takiej sytuacji dużo zależy od konkretnego banku, ale przy umowie na czas nieokreślony i ciągłości pracy w tej samej branży część banków podejdzie do tego normalnie, zwłaszcza jeśli wcześniej miałeś ponad 4 lata stażu u poprzedniego pracodawcy. Problemem bywa raczej sam krótki staż u nowego pracodawcy, bo niektóre banki chcą już przepracowany 1–3 miesiące, a masz może już pierwszy pasek albo wpływ wynagrodzenia na konto?
L
Lukasz_zdarzylo_sie 2026-04-28 21:24
"W takiej sytuacji dużo zależy od konkretnego banku, ale przy umowie na czas nieokreślony i ciągłości pracy w tej samej branży część banków podejdzie do tego nor"
Tak, tu zwykle kluczowy jest właśnie ten bardzo krótki staż u nowego pracodawcy, bo część banków patrzy na to dość sztywno, nawet jeśli branża i forma zatrudnienia się nie zmieniły. Z drugiej strony 4+ lata ciągłej pracy i umowa na czas nieokreślony od początku sporo pomagają, więc nie jest to z góry skreślona sytuacja. Sporo zależy też od tego, czy masz już pierwsze wynagrodzenie wpływające na konto, bo niektóre banki dopiero wtedy podchodzą do tematu spokojniej. Masz już za sobą pierwszy pełny miesiąc pracy i wypłatę od nowego pracodawcy?
T
Tomek_Stale 2026-05-04 16:55
"W takiej sytuacji dużo zależy od konkretnego banku, ale przy umowie na czas nieokreślony i ciągłości pracy w tej samej branży część banków podejdzie do tego nor"
Też mam wrażenie, że kluczowy bywa właśnie ten bardzo krótki staż u nowego pracodawcy, bo sama zmiana pracy w tej samej branży i umowa na czas nieokreślony często nie robią już takiego problemu, zwłaszcza przy 4+ latach wcześniej. Składałeś już zapytania do jakiegoś konkretnego banku albo przez pośrednika?
R
Robert_watpliwosc 2026-04-28 19:12
Przy umowie na czas nieokreślony i zachowanej ciągłości w tej samej branży część banków patrzy na to całkiem sensownie, ale sporo zależy od ich wewnętrznych zasad i od tego, czy nie ma okresu próbnego wpisanego w papierach. Masz już pierwszą wypłatę od nowego pracodawcy albo zaświadczenie o zatrudnieniu?
I
Irena_wyjasnia 2026-04-29 08:25
Przy umowie na czas nieokreślony i zachowanej ciągłości w tej samej branży część banków patrzy na to dość elastycznie, ale 3 tygodnie u nowego pracodawcy może już zależeć od konkretnego banku i tego, czy nie ma okresu próbnego. Masz już pierwszą wypłatę na konto albo zaświadczenie od nowego pracodawcy?
N
Nina_podatek 2026-04-29 10:21
To nie jest tak, że każdy bank automatycznie wymaga kilku miesięcy u nowego pracodawcy, jeśli masz ciągłość zatrudnienia i przeszedłeś na UoP w tej samej branży. Dużo zależy od konkretnego banku, ale umowa na czas nieokreślony po 4 latach u poprzedniego pracodawcy zwykle wygląda lepiej niż świeża zmiana „znikąd”. Problemem bywa raczej to, że jesteś dopiero 3 tygodnie na nowej umowie, więc część banków może chcieć już wpływ wynagrodzenia albo zakończony pierwszy pełny miesiąc. Masz w tej nowej pracy okres próbny albo normalnie od razu bez okresu próbnego?

Najnowsze dyskusje na forum