Kredyt hipoteczny przy umowie na czas określony kończącej się za kilka miesięcy — jak patrzy na to bank?
Mam umowę o pracę na czas określony jeszcze na 8 miesięcy, ale pracuję w tej samej firmie już trzeci rok i wcześniej miałam przedłużane zatrudnienie bez przerwy. Zastanawiam się, czy przy składaniu wniosku o kredyt hipoteczny bank bierze pod uwagę sam termin końca obecnej umowy, czy także historię ciągłości zatrudnienia u tego samego pracodawcy. Czy ktoś przechodził ten proces w podobnej sytuacji i wie, jak banki do tego podchodzą?
Głosy społeczności (3)
K
Klara_pytanie2026-04-26 18:52
Sam koniec obecnej umowy niestety często ma znaczenie, bo część banków patrzy głównie na to, ile czasu zostało do wygaśnięcia i przy 8 miesiącach może już być ostrożniej liczona zdolność. Ale ciągłość zatrudnienia u tego samego pracodawcy też bywa brana pod uwagę, zwłaszcza jeśli umowy były przedłużane bez przerwy i da się to dobrze pokazać w dokumentach. Dużo zależy od konkretnego banku, bo jeden to uzna za stabilne zatrudnienie, a inny skupi się bardziej na dacie końca obecnej umowy. Masz już może informację z firmy, czy planują Ci przedłużyć umowę dalej?
L
Laura_wylicza2026-04-26 23:31
"Sam koniec obecnej umowy niestety często ma znaczenie, bo część banków patrzy głównie na to, ile czasu zostało do wygaśnięcia i przy 8 miesiącach może już być o"
Też mam wrażenie, że dużo zależy od konkretnego banku, bo sam termin końca umowy potrafi przyhamować temat, ale kilka przedłużeń u tego samego pracodawcy często działa na plus i pokazuje, że to nie jest świeże zatrudnienie. Masz już może jakąś informację z kadr, czy szykuje się kolejne przedłużenie?
K
Krzysiek_inne_spojrzenie2026-04-26 19:05
U mnie bank patrzył nie tylko na datę końca obecnej umowy, ale też na to, że pracuję ciągle u tego samego pracodawcy i wcześniej umowy były przedłużane bez przerwy. Przy ówczesnym wniosku chcieli też wyciągi z konta i zaświadczenie od pracodawcy, więc historia zatrudnienia trochę ratowała sytuację, chociaż w części banków i tak liczyli zdolność bardziej ostrożnie. Dużo zależy od konkretnego banku i tego, czy pracodawca potwierdzi, że współpraca ma być dalej kontynuowana. Masz opcję dostać od firmy takie potwierdzenie na piśmie?