Kredyt hipoteczny przy pensji w euro na polskiej umowie o pracę — jak bank liczy dochód i zdolność?
Pracuję w firmie produkcyjnej z kapitałem zagranicznym, mam umowę o pracę na czas nieokreślony w Polsce, ale wynagrodzenie zasadnicze i premie miesięczne wpływają mi w euro. Chcę z żoną złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie za około 720 tys. zł, mamy 20% wkładu własnego i jesteśmy po wstępnej rezerwacji lokalu od dewelopera. Zastanawia mnie, czy bank przy liczeniu zdolności bierze średni kurs z kilku miesięcy, kurs z dnia wpływu wynagrodzenia czy jeszcze inny sposób przeliczenia. W praktyce moje wpływy są dość stabilne, ale przez różnice kursowe raz wychodzi trochę więcej, a raz trochę mniej w przeliczeniu na złotówki. Czy banki patrzą przy tym bardziej na samą walutę dochodu, czy na to, że pracodawca jest polski i składki oraz podatki są rozliczane normalnie w kraju? Interesuje mnie też, czy przy takim dochodzie częściej proszą o dłuższą historię wpływów niż standardowe 3 albo 6 miesięcy. Miał ktoś podobną sytuację przy hipotece i wie, jak to realnie wygląda na etapie analizy wniosku?
Głosy społeczności (6)
L
LidiaNadplata2026-04-23 15:53
To nie działa całkiem zero-jedynkowo, bo sam fakt, że masz polską umowę o pracę, jest plusem, ale przy wynagrodzeniu w euro bank i tak zwykle patrzy też na ryzyko kursowe. Najczęściej liczą dochód z jakiejś średniej z kilku ostatnich miesięcy, tylko zasady różnią się między bankami: jedne biorą samą podstawę, inne doliczają premie, jeśli są regularne i dobrze udokumentowane. Przy takiej kwocie mieszkania i 20% wkładu zdolność może wyjść sensownie, ale część banków dodatkowo „przycina” dochód w walucie albo liczy ratę tak, jakby była wyższa. Premie masz stałe od dłuższego czasu czy raczej mocno się wahają?
P
Przemek_refi2026-04-23 17:13
"To nie działa całkiem zero-jedynkowo, bo sam fakt, że masz polską umowę o pracę, jest plusem, ale przy wynagrodzeniu w euro bank i tak zwykle patrzy też na ryzy"
Też bym to tak widział, że sama umowa o pracę w Polsce działa na plus, ale euro potrafi namieszać w ocenie zdolności, bo każdy bank trochę inaczej podchodzi do kursu i uśredniania wpływów. Przy takich dochodach często wychodzi, że liczą nie tylko samą średnią z ostatnich miesięcy, ale też patrzą, czy premie są regularne i jak długo wpływają w podobnej wysokości. Przy mieszkaniu za 720 tys. zł i 20% wkładu wygląda to już całkiem konkretnie, więc dużo może zależeć od tego, jak bank potraktuje część zmienną wynagrodzenia. Masz te premie co miesiąc w podobnej kwocie, czy raczej są mocno różne?
L
Liliana_dopyta2026-04-23 19:58
"To nie działa całkiem zero-jedynkowo, bo sam fakt, że masz polską umowę o pracę, jest plusem, ale przy wynagrodzeniu w euro bank i tak zwykle patrzy też na ryzy"
Dokładnie, sama umowa na polskich warunkach sporo ułatwia, ale przy wpływach w euro część banków i tak przelicza dochód z kilku miesięcy po swoim kursie i potrafi jeszcze obniżyć zdolność przez bufor na wahania waluty, więc rozjazdy między ofertami bywają naprawdę duże. Masz już może informację, czy w Twoim przypadku biorą samą podstawę, czy też premie miesięczne też chcą liczyć do średniej?
M
Mikolaj_z_rezerwa2026-04-23 16:11
Przy takiej umowie część banków liczy dochód z kilku ostatnich miesięcy po przeliczeniu euro na złotówki z dnia wpływu albo ze średniego kursu z własnej tabeli, więc zdolność potrafi się trochę różnić między bankami. Dużo zależy też od tego, jak traktują premie: jeśli są regularne i widać je co miesiąc, to często biorą je do średniej, ale czasem liczą tylko część albo proszą o dłuższy okres wpływów. Przy 20% wkładu i umowie na czas nieokreślony wygląda to całkiem sensownie, tylko przy dochodzie w euro mogą dorzucić większy bufor na kurs. Te premie masz zapisane w umowie lub regulaminie, czy są bardziej uznaniowe?
U
UlaBudzet2026-04-23 17:43
Z tego co kojarzę, przy dochodzie w euro banki zwykle patrzą na średnią z wpływów z kilku ostatnich miesięcy, ale potem i tak przeliczają to na złotówki po swoim kursie i często dorzucają bufor za ryzyko walutowe. Przy umowie o pracę na czas nieokreślony sam fakt zatrudnienia w Polsce działa raczej na plus, tylko problemem bywa właśnie waluta wynagrodzenia, nawet jeśli kredyt bierzecie w złotówkach. Dużo zależy też od tego, czy na paskach i w umowie wszystko jest jasno opisane: podstawa, premie, ich regularność i to, czy są uznaniowe czy stałe. Część banków liczy premie dopiero po pokazaniu historii z 6 albo 12 miesięcy, więc tu mogą wyjść spore różnice w zdolności. Przy cenie 720 tys. zł i 20% wkładu sytuacja wygląda całkiem sensownie, ale przy euro jeden bank może policzyć wam to wyraźnie lepiej niż drugi. Dopytałbym też od razu w banku albo u doradcy, czy traktują taki dochód jak klasyczny dochód zagraniczny, czy jednak jak krajowy, bo to robi różnicę. Macie już może wyciągi i paski z wynagrodzenia z ostatnich 6–12 miesięcy?
T
Tymek_limity2026-04-23 22:16
To zwykle zależy od banku, ale przy umowie o pracę w Polsce dochód w euro da się normalnie policzyć, tylko często biorą średnią z kilku ostatnich miesięcy i przeliczają ją na złotówki po swoim kursie, czasem z dodatkowym buforem za dochód w walucie. Przy premiach miesięcznych też często patrzą, czy są regularne i od jak dawna wpływają, więc znaczenie ma nie tylko sama kwota, ale też powtarzalność. Przy cenie 720 tys. zł i 20% wkładu sytuacja wygląda już całkiem sensownie, tylko dużo może zależeć od tego, czy całość pensji masz w euro i jak długo taki model wypłaty trwa. Od ilu miesięcy dostajesz wynagrodzenie i premie właśnie w euro?