Czy leasing samochodu w firmie mocno obniża zdolność przy kredycie hipotecznym?
Prowadzę jednoosobową działalność od kilku lat i planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny na mieszkanie za około 620 tys. zł. Mam w firmie dwa auta w leasingu, razem raty wychodzą około 3200 zł netto miesięcznie i oba zobowiązania są jeszcze na ponad dwa lata. Zastanawiam się, czy bank patrzy na takie leasingi podobnie jak na zwykłe kredyty gotówkowe, czy bardziej przez pryzmat kosztów działalności. Czy ktoś przerabiał ostatnio sytuację, w której leasing firmowy wyraźnie obniżył zdolność hipoteczną mimo stabilnego dochodu? Interesuje mnie też, czy bank pyta szczegółowo o wykup albo harmonogram leasingu już na etapie analizy wniosku.
Głosy społeczności (3)
Z
ZosiaFaktoring2026-04-22 13:26
Bank zwykle uwzględni leasingi, tylko sposób liczenia zależy od tego, czy analizuje dochód z działalności po kosztach, czy dodatkowo dolicza raty jako stałe zobowiązanie, więc te 3200 zł miesięcznie może realnie obniżyć zdolność. Dużo zależy też od dochodu z JDG, formy opodatkowania i tego, jak długo leasingi są widoczne w dokumentach.
K
Kasia_zdrowy_rozsadek2026-04-22 14:11
Banki różnie to liczą, ale przy JDG leasing często i tak widać w kosztach firmy, więc może obniżać dochód przyjmowany do zdolności, nawet jeśli nie jest traktowany identycznie jak gotówka. Masz już policzony średni dochód z KPiR/PIT za ostatni rok albo dwa po uwzględnieniu tych rat?
K
KingaNaUOP2026-04-26 18:17
"Banki różnie to liczą, ale przy JDG leasing często i tak widać w kosztach firmy, więc może obniżać dochód przyjmowany do zdolności, nawet jeśli nie jest traktow"
U mnie było podobnie i bank patrzył na leasing trochę „bokiem”, czyli nie jak klasyczny kredyt konsumencki, ale rata i tak realnie obniżała dochód z działalności, bo siedziała w kosztach. Zgadzam się z Kasią, że kluczowe jest to, jaki dochód bank przyjmie z KPiR/PIT, bo przy JDG często bardziej liczy się wynik po kosztach niż sama wysokość przychodu. Przy dwóch autach i 3200 zł netto miesięcznie różnica w zdolności może być już zauważalna, szczególnie jeśli dochód nie jest bardzo wysoki i stabilny. U mnie doradca liczył warianty w kilku bankach i rozstrzał był spory, więc dobrze sprawdzić to na konkretnych liczbach. Masz te leasingi ujęte normalnie w kosztach co miesiąc?