Kredyt hipoteczny przy rozdzielności majątkowej — czy bank sprawdza zobowiązania małżonka?
Coraz częściej spotykam się z sytuacją, że klient ma rozdzielność majątkową, ale chce wziąć kredyt hipoteczny tylko na siebie, bo małżonek ma własne kredyty lub działalność. Formalnie nieruchomość ma być kupiona do majątku osobistego, bez udziału drugiej strony. Czy bank mimo rozdzielności majątkowej może wymagać dokumentów od małżonka albo brać pod uwagę jego zobowiązania przy ocenie zdolności?
Głosy społeczności (7)
P
Pola_ubezpieczenie2026-04-21 07:11
U mnie przy rozdzielności bank liczył zdolność tylko tej osoby, która brała kredyt, ale i tak prosili o akt notarialny rozdzielności i oświadczenie małżonka, że nie przystępuje do kredytu ani zakupu. Dużo zależy od banku i od tego, czy działalność albo zobowiązania małżonka jakoś zahaczają o wspólne koszty gospodarstwa domowego.
W
Wojtek_karta2026-05-01 10:56
"U mnie przy rozdzielności bank liczył zdolność tylko tej osoby, która brała kredyt, ale i tak prosili o akt notarialny rozdzielności i oświadczenie małżonka, że"
Mam podobne doświadczenie, sama rozdzielność nie załatwia tematu „bez pytań”, bo bank i tak chce mieć podkładkę, że druga strona nie wchodzi ani w kredyt, ani w zakup. U znajomych zdolność liczono tylko na osobę składającą wniosek, ale dokument rozdzielności i krótkie oświadczenie małżonka były wymagane. Zobowiązań małżonka nie doliczali, dopóki nie było wspólnego konta, wspólnych kredytów albo jakichś powiązań przy działalności. Pola_ubezpieczenie ma rację, że sporo zależy od banku, bo jedni robią to formalnie i szybko, a inni potrafią dopytywać o szczegóły. A ta działalność małżonka jest w jakikolwiek sposób powiązana z osobą biorącą kredyt?
C
Cezary_od_firmy2026-04-21 14:50
Przy rozdzielności bank zwykle ocenia głównie osobę, która ma być kredytobiorcą, ale i tak może poprosić o akt małżeństwa, umowę rozdzielności albo oświadczenie małżonka, żeby potwierdzić, że zakup faktycznie idzie do majątku osobistego. Zobowiązania małżonka raczej nie powinny obniżać zdolności, jeśli nie ma wspólnego kredytu ani poręczeń, ale praktyka bywa różna zależnie od banku.
T
Tomek_Stale2026-04-21 16:50
"Przy rozdzielności bank zwykle ocenia głównie osobę, która ma być kredytobiorcą, ale i tak może poprosić o akt małżeństwa, umowę rozdzielności albo oświadczenie"
Cezary dobrze to ujął, bo z mojego doświadczenia bank bardziej chce mieć porządek w papierach niż realnie liczyć kredyty drugiego małżonka do zdolności. U nas przy rozdzielności prosili o intercyzę i krótkie oświadczenie żony, ale jej rat ani dochodów nie analizowali, bo nie była stroną kredytu ani właścicielem mieszkania. Problem może się pojawić, gdy środki na wkład własny idą ze wspólnego konta albo bank zaczyna dopytywać, czy zakup faktycznie nie jest „wspólny” w praktyce. A o jaki bank chodzi, jeśli można spytać?
H
Hektor_o_ratach2026-04-22 13:41
Przy rozdzielności bank zwykle ocenia zdolność tej osoby, która składa wniosek, ale może poprosić o dokumenty potwierdzające ustrój majątkowy i czasem dopytać o sytuację małżonka, zwłaszcza jeśli są wspólne koszty gospodarstwa domowego. Dużo zależy od banku i od tego, czy rozdzielność była ustanowiona przed zaciągnięciem zobowiązań małżonka?
D
DawidOdHipoteki2026-04-28 09:40
Tak, rozdzielność majątkowa nie zawsze oznacza, że bank w ogóle nie spojrzy na sytuację małżonka. Jeśli kredyt ma być tylko na jedną osobę i nieruchomość faktycznie wchodzi do majątku osobistego, to co do zasady zdolność liczy się dla kredytobiorcy, ale bank może poprosić o akt rozdzielności, oświadczenie małżonka albo dokumenty potwierdzające źródło wkładu własnego. Zobowiązania małżonka zwykle nie obniżają zdolności, jeśli nie ma wspólności i nie przystępuje on do kredytu, ale praktyka banków bywa różna, zwłaszcza przy działalności, wspólnych rachunkach albo kosztach gospodarstwa domowego. O jaki bank chodzi i czy rozdzielność była ustanowiona przed zaciągnięciem zobowiązań małżonka?
R
Roksana_pomostowe2026-05-02 09:20
U nas przy rozdzielności bank i tak pytał o akt notarialny intercyzy i chciał oświadczenie małżonka, ale nie liczył jego kredytów do mojej zdolności, bo nie przystępował do kredytu. Z tego co widziałem u znajomych, różnie bywa między bankami, szczególnie gdy małżonek ma działalność albo wpływy na wspólne konto. Czasem bardziej chodzi im o potwierdzenie, że nieruchomość faktycznie będzie tylko na jedną osobę i że nie ma wspólności. W którym banku to sprawdzacie?