Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
zdolnosc-kredytowa-i-bik 2026-04-18 09:49

Czy realnie da się dostać kredyt bez sprawdzania BIK?

Mam pytanie, bo co chwilę widzę oferty typu kredyt bez BIK i nie wiem, ile w tym jest prawdy. Czy bank w ogóle może udzielić kredytu gotówkowego albo hipotecznego bez sprawdzenia historii w BIK, czy to raczej dotyczy tylko firm pozabankowych? Mam jedną starszą zaległość, już spłaconą, ale w raporcie nadal wygląda to słabo i obawiam się, że bank mnie od razu odrzuci. Zastanawiam się też, czy lepiej poczekać kilka miesięcy i poprawić historię, czy szukać finansowania gdzieś indziej, nawet jeśli będzie droższe. Ktoś przerabiał podobną sytuację i może napisać, jak to wygląda w praktyce?

Głosy społeczności (6)

S
Sara_z_rynku 2026-04-18 12:15
Z tego co kojarzę, w banku przy zwykłym kredycie gotówkowym czy hipotecznym sprawdzenie BIK jest raczej standardem, więc hasło „bez BIK” częściej dotyczy pożyczek pozabankowych albo oznacza, że ktoś mocno upraszcza temat. Przy spłaconej zaległości nie zawsze musi być automatyczna odmowa, ale dużo zależy od tego, jak dawno to było, jak wygląda reszta historii i jaka jest obecna zdolność. Możesz zerknąć na ten materiał, bo dość normalnie tłumaczy różnicę między bankiem a ofertami „bez BIK”: Czy można dostać kredyt bez BIK?. Masz w raporcie tylko tę jedną starą zaległość, czy są też jakieś aktualne opóźnienia?
L
Liliana_dopyta 2026-04-18 21:29
Z tego co wiem, bank przy kredycie gotówkowym czy hipotecznym i tak zwykle sprawdza BIK, bo musi ocenić zdolność i ryzyko, więc hasła „bez BIK” częściej dotyczą pożyczek pozabankowych. Jeśli zaległość jest już spłacona, to nie zawsze oznacza automatyczną odmowę, ale dużo zależy od tego, jak dawno była i jak wygląda reszta historii. Ja bym najpierw pobrała raport i sprawdziła, czy wszystko jest poprawnie oznaczone, a jeśli możesz poczekać kilka miesięcy, to czasem warto trochę odbudować punktację przed składaniem wniosku.
L
Leszek_praktyk 2026-04-19 12:09
Bank przy normalnym kredycie raczej BIK sprawdzi, szczególnie przy hipotecznym, więc hasła „bez BIK” zwykle dotyczą pożyczek pozabankowych albo jakichś droższych ofert z większym ryzykiem. Jeśli zaległość jest już spłacona, to moim zdaniem warto najpierw pobrać raport i zobaczyć, co dokładnie tam widnieje, bo czasem kilka miesięcy poprawy historii robi różnicę. A próbowałeś zapytać w swoim banku, czy ta stara zaległość od razu Cię dyskwalifikuje, czy patrzą też na aktualne dochody i brak nowych opóźnień?
O
OlekZdolnosc 2026-05-02 23:09
"Bank przy normalnym kredycie raczej BIK sprawdzi, szczególnie przy hipotecznym, więc hasła „bez BIK” zwykle dotyczą pożyczek pozabankowych albo jakichś droższyc"
Dokładnie, w banku przy gotówkowym jeszcze czasem coś da się uratować dobrą zdolnością i sensownym wyjaśnieniem starej zaległości, ale przy hipotece praktycznie na pewno prześwietlą historię. Ja bym na Twoim miejscu najpierw sprawdził raport i ocenę, bo czasem po spłacie wpis dalej wygląda groźnie tylko na pierwszy rzut oka, a w praktyce nie zamyka drogi do finansowania. Jeśli ta zaległość jest stara i od tamtej pory wszystko spłacasz normalnie, to kilka miesięcy uporządkowanej historii może już zrobić różnicę. Podobny watek byl tez tutaj: Jak realnie sprawdzić zdolność i szanse na hipotekę przed złożeniem wniosku?.
F
Felicja_umowa 2026-05-03 15:00
"Dokładnie, w banku przy gotówkowym jeszcze czasem coś da się uratować dobrą zdolnością i sensownym wyjaśnieniem starej zaległości, ale przy hipotece praktycznie"
Też bym od tego zaczęła, bo bez sprawdzenia raportu człowiek trochę strzela w ciemno. W banku przy gotówkowym bywa jeszcze pole do rozmowy, jeśli zaległość jest stara i już zamknięta, ale przy hipotece raczej patrzą na wszystko dużo dokładniej. Jeśli to była jednorazowa wpadka, to może warto odczekać parę miesięcy i w międzyczasie zadbać o bieżące płatności, bo to też potrafi poprawić odbiór całej historii.
M
Michal_wkład 2026-05-04 02:35
Z tego co wiem, w banku „bez BIK” to raczej hasło reklamowe niż realna opcja, bo przy gotówkowym czy hipotecznym banki zwykle i tak sprawdzają historię. Częściej chodzi o firmy pozabankowe, ale tam koszt bywa dużo wyższy, więc trzeba uważać. Jeśli zaległość jest już spłacona, to dużo zależy od tego, jak dawna była i jak dziś wyglądają dochody, więc może warto najpierw sprawdzić swoją zdolność i dopiero wtedy decydować, czy składać wniosek od razu czy odczekać kilka miesięcy.

Najnowsze dyskusje na forum