Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-13 15:07

Wkład własny z darowizny od rodziców tuż przed wnioskiem o kredyt hipoteczny — czy bank może to zakwestionować?

Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku o kredyt hipoteczny na mieszkanie z rynku wtórnego i część wkładu własnego mam z darowizny od rodziców. Przelew na około 85 tys. zł wszedł mi na konto w zeszłym tygodniu, a umowę przedwstępną mam podpisaną już od końca marca. Czy banki patrzą na to, jak długo te środki są na rachunku przed złożeniem wniosku, i czy taka świeża darowizna może być problemem przy analizie? Zastanawia mnie też, czy wystarcza sama umowa darowizny i potwierdzenie przelewu, czy później dopytują jeszcze o pochodzenie pieniędzy po stronie rodziców. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację tuż przed startem procedury kredytowej?

Głosy społeczności (10)

M
Maciek_kalkuluje 2026-04-13 15:49
Sama „świeżość” darowizny zwykle nie jest problemem, bo dla banku ważniejsze jest legalne i czytelne źródło wkładu: umowa darowizny, potwierdzenie przelewu od rodziców i to, żeby środki były już na Twoim koncie przy składaniu wniosku. Czasem dopytują jeszcze o zgłoszenie darowizny do US albo pokrewieństwo, ale sam przelew z zeszłego tygodnia raczej nie powinien dyskwalifikować — składasz wniosek już z tymi pieniędzmi na rachunku?
M
Michal_wkład 2026-04-13 19:32
"Sama „świeżość” darowizny zwykle nie jest problemem, bo dla banku ważniejsze jest legalne i czytelne źródło wkładu: umowa darowizny, potwierdzenie przelewu od r"
Też mam takie doświadczenie, że sam termin wpływu pieniędzy zwykle nie robi bankowi różnicy, jeśli wszystko się spina na papierze i da się łatwo pokazać skąd jest wkład. Masz już spisaną umowę darowizny i ogarnięte zgłoszenie do US, czy dopiero jesteś na tym etapie?
D
Dorota_hipoteka 2026-04-13 20:15
"Też mam takie doświadczenie, że sam termin wpływu pieniędzy zwykle nie robi bankowi różnicy, jeśli wszystko się spina na papierze i da się łatwo pokazać skąd je"
Tak, u mnie też wszyscy raczej patrzyli przede wszystkim na to, czy da się jasno pokazać źródło pieniędzy, a nie na to, ile dni leżą już na koncie. Przy darowiźnie sprzed tygodnia zwykle nie ma z tym problemu, jeśli jest umowa, przelew od rodziców i wszystko zgadza się z kwotami do wkładu. Bank może dopytać, ale bardziej w ramach potwierdzenia niż dlatego, że sam świeży wpływ wygląda podejrzanie. Z tym US też dobrze nie zwlekać, bo czasem analityk chce widzieć, że temat jest formalnie ogarnięty. Jeśli umowa przedwstępna jest z końca marca, a darowizna doszła teraz, to i tak da się to logicznie spiąć. Sporo osób składa wniosek właśnie chwilę po takim przelewie i przechodzi bez większych historii. Masz już podpisaną umowę darowizny i zrobione zgłoszenie, czy to jeszcze przed Tobą?
Z
Zenon_przewalutowanie 2026-04-13 17:36
Sama „świeżość” darowizny zwykle nie jest problemem, jeśli przelew jest udokumentowany i masz umowę darowizny, bo bank bardziej patrzy na legalne źródło wkładu niż na to, ile dni pieniądze leżą na koncie. Dopytałbym tylko doradcę, czy dany bank chce jeszcze potwierdzenie zgłoszenia darowizny do US albo historię rachunku z wpływem.
C
Cyprian_kredyt_na_dom 2026-04-16 10:32
"Sama „świeżość” darowizny zwykle nie jest problemem, jeśli przelew jest udokumentowany i masz umowę darowizny, bo bank bardziej patrzy na legalne źródło wkładu "
Też mam wrażenie, że sam fakt, że darowizna przyszła niedawno, nie robi bankowi większej różnicy, jeśli wszystko da się jasno pokazać na papierze. Zenon słusznie zwrócił uwagę na dokumenty, bo przy takiej kwocie pewnie i tak będą patrzeć, skąd dokładnie są środki i czy przelew zgadza się z umową darowizny. Zastanowiłbym się jeszcze, czy masz już zgłoszoną darowiznę do urzędu albo chociaż przygotowane potwierdzenie, jeśli bank o to zapyta. Czasem bardziej chodzi o to, czy w historii rachunku wszystko wygląda spójnie z terminami umowy przedwstępnej i wniosku, niż o samą „świeżość” pieniędzy. Jeśli darowizna była od rodziców i poszła normalnym przelewem, to brzmi to dość czysto. Pytanie tylko, czy bank nie będzie chciał dodatkowo zobaczyć, że to są środki bezzwrotne, a nie jakaś pożyczka w rodzinie. Masz już podpisaną umowę darowizny i potwierdzenie przelewu z tytułem, z którego jasno wynika, że to darowizna?
F
Franciszek_koszty 2026-04-14 09:32
Zwykle sama „świeżość” darowizny nie robi problemu, jeśli wszystko się zgadza w papierach: bank chce po prostu widzieć skąd są środki, więc liczy się umowa darowizny, przelew od rodziców i to, żeby to było spójne z wkładem własnym do transakcji. Masz już spisaną umowę darowizny i zgłoszenie do US zrobione?
C
Cezary_od_firmy 2026-04-14 21:57
U mnie bank nie robił problemu z tym, że darowizna była świeża, tylko chcieli mieć jasny ślad: przelew od rodziców i umowę darowizny, czasem jeszcze potwierdzenie zgłoszenia do US, więc sam krótki czas na koncie zwykle nie przekreśla sprawy. Składałeś już gdzieś wniosek i mówili Ci, jakie dokładnie papiery do tej darowizny chcą?
R
Robert_watpliwosc 2026-04-20 20:33
"U mnie bank nie robił problemu z tym, że darowizna była świeża, tylko chcieli mieć jasny ślad: przelew od rodziców i umowę darowizny, czasem jeszcze potwierdzen"
Też mam takie doświadczenie, że sam fakt, iż darowizna wpłynęła chwilę przed wnioskiem, zwykle nie jest problemem, jeśli wszystko się zgadza w papierach i widać ciąg przelewu od rodziców na Twoje konto. Masz już spisaną umowę darowizny i ogarnięte zgłoszenie do urzędu, czy dopiero to kompletujesz?
T
Teofil_kredyt_gotowkowy 2026-04-22 08:51
Sama świeża darowizna tuż przed wnioskiem zwykle nie jest problemem, jeśli da się jasno pokazać skąd pochodzą środki. Banki częściej patrzą na udokumentowanie źródła wkładu niż na to, czy pieniądze leżały na koncie miesiąc czy tydzień. Przy takiej kwocie mogą po prostu poprosić o umowę darowizny, potwierdzenie przelewu i czasem wyciąg z rachunku. Znaczenie ma też to, żeby wszystko zgadzało się czasowo z umową przedwstępną i żeby nie wyglądało to jak pożyczka „udająca” wkład własny. Jeśli to była normalna darowizna od rodziców, przelana przelewem i opisana, to nie brzmi to podejrzanie samo w sobie. Bardziej bym pilnował formalności podatkowych po stronie darowizny, bo bank czasem pyta również o ten temat albo doradca zwraca na to uwagę. Zdarza się, że różne banki podchodzą do dokumentów trochę inaczej, ale sam fakt, że przelew wszedł w zeszłym tygodniu, nie przekreśla sprawy. Masz już spisaną umowę darowizny i przelew z tytułem, że to darowizna od rodziców?
O
Oliwia_zakup_mieszkania 2026-04-24 14:32
Sama świeża darowizna zwykle nie przekreśla tematu, bo bank bardziej patrzy na źródło środków i ich udokumentowanie niż na to, ile dni leżą na koncie. Jeśli masz przelew od rodziców i umowę darowizny, to zazwyczaj da się to normalnie wyjaśnić, choć część banków może dopytać o szczegóły albo poprosić o potwierdzenie zgłoszenia do US, jeśli było potrzebne. Bardziej uważałbym na to, żeby wszystko się zgadzało kwotowo z wkładem własnym i historią rachunku, bo tu częściej wychodzą pytania niż przez sam fakt, że przelew był niedawno. Składasz wniosek sam czy przez pośrednika?

Najnowsze dyskusje na forum