Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-12 20:36

Kredyt hipoteczny przy dochodzie w EUR z zagranicy — jak bank liczy zdolność i jaki kurs bierze?

Pracuję w branży IT jako specjalista ds. bezpieczeństwa i od 2 lat mam umowę o pracę z niemiecką firmą, a wynagrodzenie wpływa w EUR. Jestem polskim rezydentem podatkowym, rozliczam PIT w Polsce i mam konto w polskim banku, na które co miesiąc przelewam pensję. Chcę kupić mieszkanie w Warszawie za ok. 820 tys. zł, mam 200 tys. zł wkładu własnego, a kredyt potrzebny byłby na ok. 620 tys. zł na 25–30 lat. Jestem na etapie kompletowania dokumentów i zastanawiam się, czy banki traktują taki dochód jak „standardowy”, czy od razu robią jakieś dodatkowe założenia przez walutę. Jak banki zwykle przeliczają EUR na PLN do zdolności i czy znaczenie ma to, że wydatki mam głównie w PLN? Jakich dokumentów najczęściej wymagają przy zatrudnieniu za granicą (np. potwierdzenie zatrudnienia, wyciągi, tłumaczenia) i od jakiego okresu wpływów zaczynają to realnie akceptować? Czy ktoś przerabiał taki wniosek i może powiedzieć, na co banki zwracają uwagę przy dochodzie w EUR?

Głosy społeczności (6)

Z
Zbyszek_szybko 2026-04-12 21:00
Przy dochodzie w EUR banki zwykle przeliczają wpływy na PLN po swoim kursie (często „średni” NBP albo bankowy, czasem z małym buforem) i patrzą na regularność przelewów oraz czy umowa i firma wyglądają stabilnie, więc w praktyce zdolność bywa liczona trochę „ostrożniej” niż przy pensji w PLN. Masz te 2 lata na UoP w DE i wpłaty na polskie konto, więc to brzmi sensownie — a przelew idzie jako normalne SEPA z niemieckiego rachunku czy przewalutowanie dzieje się po drodze w polskim banku?
Z
Zenon_przewalutowanie 2026-04-13 07:02
Brzmi sensownie, tylko dopytam: masz dochód na niemieckiej umowie o pracę (pasek/kontrakt) i przelewasz EUR na PLN w swoim banku, czy wpływa Ci to jako EUR na konto walutowe i dopiero potem przewalutowujesz? Masz już jakąś historię w BIK i stałe koszty (inne kredyty, leasing, limity na kartach)?
J
Janusz_odsetki 2026-04-15 12:41
"Brzmi sensownie, tylko dopytam: masz dochód na niemieckiej umowie o pracę (pasek/kontrakt) i przelewasz EUR na PLN w swoim banku, czy wpływa Ci to jako EUR na k"
U mnie wygląda to tak, że pensja wpływa w EUR (mam konto walutowe), a na PLN przewalutowuję i przelewam już po swojej stronie, więc w historii widać regularny dochód i osobno wymiany. BIK mam raczej „czysty” (karta + limit spłacane na czas), bez innych kredytów/leasingów — a u Ciebie wpływ idzie jako EUR na konto walutowe czy od razu wpada jako PLN po kursie banku?
M
Monika_z_doswiadczenia 2026-04-25 23:10
"U mnie wygląda to tak, że pensja wpływa w EUR (mam konto walutowe), a na PLN przewalutowuję i przelewam już po swojej stronie, więc w historii widać regularny d"
U mnie podobnie: wpływy w EUR i potem przewalutowanie na PLN bank zwykle traktuje jako normalny, regularny dochód, tylko często liczy zdolność po „bezpieczniejszym” kursie (albo z buforem) i patrzy na stabilność umowy oraz historię wpływów, więc czysty BIK i brak innych zobowiązań mocno pomagają. A u Ciebie pensja wpływa bezpośrednio na polskie konto w EUR czy najpierw na niemieckie i dopiero potem robisz przelew do PL?
E
Ernest_rzeczowo 2026-04-13 07:52
Z tego co piszesz, banki zwykle i tak liczą zdolność w PLN, tylko biorą Twoje wpływy w EUR i przeliczają je na złotówki według swojego kursu z tabeli (często mniej korzystnego niż „rynkowy”) i do tego potrafią przyjąć bufor na wahania waluty, więc w kalkulacji wychodzi mniej niż na pasku. To, że jesteś polskim rezydentem i rozliczasz PIT w PL pomaga, ale nie zawsze „załatwia” temat — część banków patrzy jeszcze na kraj pracodawcy/branżę, ciągłość umowy i to, czy wpływy faktycznie regularnie lądują na koncie w Polsce. 620 tys. na 25–30 lat przy 200 tys. wkładu brzmi sensownie „na papierze”, tylko przy dochodzie w EUR różnice między bankami potrafią być duże właśnie przez kurs i ten bufor. Masz umowę na czas nieokreślony i wpływa Ci pełna pensja w EUR na polskie konto jako przelew od pracodawcy, czy po drodze jest jeszcze jakiś fintech/pośrednik?
H
Hania_wniosek 2026-04-26 16:04
Miałem podobną sytuację z pensją w EUR i u mnie bank liczył zdolność dość zachowawczo: brali średni kurs z kilku miesięcy i często jeszcze „ucinają” dochód o jakiś bufor na ryzyko walutowe (mimo że kredyt w PLN). Kluczowe okazały się regularne wpływy na polskie konto i to, że mogłem pokazać umowę o pracę + historię przelewów, wtedy część banków podchodziła normalniej, a część i tak z góry dawała gorszą zdolność albo chciała dłuższego stażu. Kurs w praktyce zależał od banku: jedni brali NBP z dnia/średnią z okresu, inni patrzyli na realne wpływy po przewalutowaniu z wyciągów. Masz wpływy w EUR bezpośrednio na konto walutowe w PL, czy najpierw idzie przewalutowanie i wpływa już PLN?

Najnowsze dyskusje na forum