Jak się sensownie przygotować do hipoteki 3–6 miesięcy wcześniej (BIK, limity, dokumenty)?
Planuję złożyć wniosek o kredyt hipoteczny za jakieś 4–5 miesięcy i chciałbym podejść do tematu bez nerwów, ale też bez psucia sobie BIK/zdolności ruchami „na ślepo”. Mam UoP na czas nieokreślony, wpływy są regularne, ale mam też kartę kredytową z limitem (używana sporadycznie) i jedne raty 0% za sprzęt, które kończą się dopiero za kilka miesięcy. Zastanawiam się, co realnie warto zrobić wcześniej: czy zamykać limit/kartę, czy zostawić i tylko nie korzystać, oraz jak długo przed wnioskiem takie zmiany mają sens. Druga sprawa to przygotowanie dokumentów i policzenie kosztów okołokredytowych, bo w kalkulatorach wszystko wygląda inaczej niż w realu i nie wiem, na co bank faktycznie patrzy przy ocenie. No i jak porównywać oferty, żeby nie narobić sobie zbyt wielu zapytań, a jednocześnie wybrać coś sensownego?
Głosy społeczności (1)
M
Maja_Oszczedna2026-04-11 09:26
Ja bym 3–6 miesięcy wcześniej przede wszystkim dopilnowała, żeby nie było żadnych spóźnień i żeby historia na karcie/ratkach wyglądała „czysto” (BIK lubi regularność), a nowych zobowiązań w ogóle bym już nie dokładała. Limity na karcie/koncie często obniżają zdolność nawet jak nie są używane, więc zwykle lepiej je zmniejszyć albo zamknąć, ale to zależy od banku i Twoich dochodów — jaki masz limit na karcie i ile realnie z niego korzystasz? Raty 0% same w sobie nie są tragedią, tylko bank policzy je jak normalną ratę, więc jak kończą się za kilka miesięcy, to czasem opłaca się je spłacić wcześniej, jeśli nie psuje to poduszki finansowej. A dokumentowo: upewnij się, że masz ciągłość wpływów na konto, ogarnięte PIT-y/zaświadczenie od pracodawcy i wkład własny „z udokumentowanego źródła”, bo to najczęściej robi nerwy na końcówce.