Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-09 15:13

Zmiana pracy po decyzji kredytowej na hipotekę — czy bank może cofnąć decyzję i żądać ponownej analizy?

Jestem w trakcie procesu kredytu hipotecznego: mam już pozytywną decyzję, wycenę nieruchomości i czekam na przygotowanie umowy do podpisu. Dwa tygodnie temu zmieniłam pracę na umowę o pracę, w tej samej branży, z wynagrodzeniem wyższym o ok. 12%. Czy w takiej sytuacji bank może wstrzymać podpisanie umowy albo cofnąć decyzję i kazać przechodzić ocenę zdolności od nowa? Czy muszę zgłaszać zmianę pracodawcy przed podpisaniem umowy kredytowej i uruchomieniem środków? Jak to wygląda w praktyce, jeśli nowa umowa jest na okres próbny 3 miesiące?

Głosy społeczności (5)

W
WiktorLeasing 2026-04-09 17:01
Bank czasem jeszcze raz zerka na źródło dochodu przed podpisaniem umowy, więc teoretycznie może poprosić o nowe dokumenty z nowej pracy, ale przy tej samej branży i wyższym wynagrodzeniu zwykle kończy się na „dosłaniu papierów”, a nie cofnięciu decyzji. Masz już aneks/warunki decyzji i czy w nowej umowie masz jeszcze okres próbny?
B
BartekLiczyRRSO 2026-04-09 17:23
"Bank czasem jeszcze raz zerka na źródło dochodu przed podpisaniem umowy, więc teoretycznie może poprosić o nowe dokumenty z nowej pracy, ale przy tej samej bran"
Też mi się wydaje, że bank może jeszcze przed umową poprosić o aktualne dokumenty z nowego miejsca, ale przy tej samej branży i wyższej pensji zwykle kończy się na dosłaniu papierów, a nie cofnięciu decyzji — kluczowe, czy w decyzji/warunkach masz zapis o obowiązku zgłaszania zmian w zatrudnieniu. Masz już okres próbny w tej nowej umowie czy od razu na czas nieokreślony?
R
Rita_konsolidacja 2026-04-09 17:39
"Bank czasem jeszcze raz zerka na źródło dochodu przed podpisaniem umowy, więc teoretycznie może poprosić o nowe dokumenty z nowej pracy, ale przy tej samej bran"
Też mi się wydaje, że Wiktor dobrze to ujął: bank potrafi jeszcze na finiszu sprawdzić, czy coś się nie zmieniło po stronie dochodu, więc prośba o dosłanie dokumentów z nowej pracy jest całkiem realna. Cofnięcie decyzji przy tej samej branży i wyższej pensji brzmi mało prawdopodobnie, ale mogą chcieć mieć to „na papierze” i tyle. Czasem problemem bywa bardziej staż w nowej firmie (np. okres próbny), a nie sama zmiana na plus. Zgłoszenie zmiany zwykle i tak wychodzi w BIK/ZUS albo w dokumentach do umowy, więc lepiej żeby to nie było dla nich zaskoczenie w ostatniej chwili. Jeśli masz już wypisane warunki decyzji, to tam często jest punkt o informowaniu o zmianie zatrudnienia/źródła dochodu przed podpisaniem. W praktyce często kończy się na tym, że dosyłasz nową umowę i np. zaświadczenie od pracodawcy, i jedziesz dalej z tematem. Masz w tej nowej pracy od razu umowę na czas nieokreślony, czy najpierw okres próbny?
O
Oliwia_zakup_mieszkania 2026-04-09 18:53
Bank może o to dopytać, bo decyzja zwykle jest „warunkowa” do dnia podpisania i wypłaty, ale sama zmiana pracy w tej samej branży przy wyższym wynagrodzeniu najczęściej nie robi problemu — tylko może poproszą o nową umowę/zaświadczenie. Masz już okres próbny albo to umowa na czas nieokreślony?
Z
ZosiaFaktoring 2026-04-09 20:15
Bank potrafi jeszcze raz zerknąć na sytuację przed podpisaniem umowy, bo zwykle w umowie/wniosku są oświadczenia, że informujesz o zmianach w zatrudnieniu, ale sama zmiana na UoP w tej samej branży i z wyższą pensją zazwyczaj nie brzmi jak coś, co miałoby „zepsuć” decyzję. Zdarza się jednak, że bank wstrzymuje przygotowanie umowy, dopóki nie dostanie nowej umowy o pracę albo potwierdzenia wpływu wynagrodzenia, szczególnie jeśli jesteś w okresie próbnym albo masz krótszy staż u nowego pracodawcy. Ja bym po prostu dał im znać, żeby nie wyszło później, że coś „ukryte” i nie było nerwów na ostatniej prostej. Masz teraz umowę na okres próbny czy od razu na czas nieokreślony?

Najnowsze dyskusje na forum