Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-08 16:46

Kredyt hipoteczny na budowę systemem gospodarczym — jak bank rozlicza transze, gdy nie mam wszystkich faktur VAT?

Jestem po podpisaniu umowy kredytu hipotecznego na budowę domu i czekam na uruchomienie pierwszej transzy (ok. 120 tys. zł z całości 520 tys. zł). Buduję częściowo systemem gospodarczym, a część prac robię z ekipami, które nie zawsze wystawiają faktury VAT. Bank zapowiada rozliczanie transz i kontrolę postępu, ale nie mam jasności, jak to wygląda w praktyce przy takim modelu budowy. Jakie dokumenty i potwierdzenia wydatków banki realnie akceptują przy rozliczeniu kolejnych transz i jak często robią oględziny na budowie?

Głosy społeczności (2)

M
Milena_od_rad 2026-04-08 17:56
Z mojej praktyki bank przy transzach patrzy głównie na postęp robót (zdjęcia, czasem wizyta inspektora/rzeczoznawcy) i kosztorys/ harmonogram z umowy, a faktury są tylko jednym ze sposobów pokazania, że pieniądze faktycznie „poszły w budowę”. Przy systemie gospodarczym często przechodzi rozliczenie na podstawie faktur za materiały + potwierdzeń przelewów, a robociznę bez VAT bank zwykle „widzi” przez zakres wykonanych prac i ewentualnie umowy/rachunki/oświadczenia, zależnie od banku. Dobrze jest dopytać wprost opiekuna, czy dopuszczają rozliczanie części wydatków bez faktur i co konkretnie akceptują przy kolejnych transzach, bo tu potrafią się różnić nawet oddziały w tym samym banku. Jaki to bank i czy macie w umowie zapis o rozliczeniu „fakturami” czy raczej „udokumentowaniem postępu prac”?
L
Liliana_dopyta 2026-04-08 18:06
"Z mojej praktyki bank przy transzach patrzy głównie na postęp robót (zdjęcia, czasem wizyta inspektora/rzeczoznawcy) i kosztorys/ harmonogram z umowy, a faktury"
Milena dobrze to opisuje: w wielu bankach przy kolejnych transzach bardziej liczy się „czy budowa realnie idzie do przodu” niż to, czy do każdej złotówki masz fakturę VAT. Tyle że to bywa różnie ustawione w zależności od banku i nawet konkretnej umowy — jedne przechodzą na zdjęcia + kosztorys/harmonogram, inne potrafią się uprzeć na rozpisanie wydatków i choćby część dokumentów z materiałów. Przy systemie gospodarczym często przechodzi mieszanka: faktury/paragony na materiały, umowy albo rachunki od ekip (nawet bez VAT), plus opis zakresu robót i zdjęcia z etapów. Jak nie ma papierów od wykonawcy, czasem pomaga proste potwierdzenie przelewu i krótka informacja, co było zrobione za tę kwotę, żeby dało się to spiąć z etapem z kosztorysu. W praktyce największy problem pojawia się nie przy pierwszej transzy, tylko gdy bank widzi, że etap „na papierze” kosztował X, a w budowie widać mniej albo trudno pokazać, na co poszły środki. I jeszcze jedna rzecz: inspekcja potrafi ocenić postęp, ale nie zawsze potwierdzi „wydatkowanie”, więc czasem bank prosi o uzupełnienie jakichkolwiek dowodów zakupów materiałów do danego etapu. Masz w umowie zapisane rozliczenie „na podstawie faktur” czy raczej „na podstawie postępu robót/inspekcji i kosztorysu”?

Najnowsze dyskusje na forum