Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-07 18:30

Ubezpieczenie pomostowe przy hipotece: co gdy wpis do księgi wieczystej trwa miesiącami?

Biorę kredyt hipoteczny na mieszkanie i bank nalicza mi ubezpieczenie pomostowe do czasu wpisu hipoteki w księdze wieczystej, a w sądzie mówią o kilku miesiącach oczekiwania. Jakie potwierdzenia bank zwykle akceptuje, żeby zakończyć naliczanie (np. wzmianka w KW, odpis, potwierdzenie złożenia wniosku) i czy po wpisie bank automatycznie rozlicza wcześniej naliczone koszty? Jak to wygląda w praktyce?

Głosy społeczności (8)

R
Rita_konsolidacja 2026-04-07 20:27
U mnie bank przestał naliczać pomostowe dopiero po dostarczeniu odpisu z KW z widoczną hipoteką (sama wzmianka albo potwierdzenie złożenia wniosku nie zawsze im wystarcza), a po wpisie nic się nie “cofnęło” automatycznie — jeśli coś miało być rozliczone, to dopiero po mojej reklamacji/wniosku. Jaki bank i czy w umowie masz zapis o zwrocie/rozliczeniu kosztów pomostowego po wpisie?
M
Milena_od_rad 2026-04-08 07:16
W praktyce banki najczęściej kończą naliczanie ubezpieczenia pomostowego dopiero, gdy w KW pojawi się wpis hipoteki (widać to w odpisie z księgi), a sama wzmianka czy potwierdzenie złożenia wniosku zwykle nie wystarcza, bo to nie potwierdza ustanowienia zabezpieczenia. Część banków przyspiesza temat, gdy dosyłasz aktualny odpis z KW po wpisie albo proszą o numer KW i same to sprawdzają, ale i tak liczy się moment ujawnienia hipoteki w systemie. Co do rozliczenia “wstecz” – to zależy od banku i umowy: często pomostowe działa jak podwyższona marża/opłata do czasu wpisu i po wpisie po prostu znika od kolejnej raty, bez automatycznego zwrotu za wcześniejsze miesiące. Masz to u siebie jako osobną składkę, czy jako podwyższoną marżę do czasu wpisu?
G
Grzegorz_zabezpieczenie 2026-04-08 10:26
"W praktyce banki najczęściej kończą naliczanie ubezpieczenia pomostowego dopiero, gdy w KW pojawi się wpis hipoteki (widać to w odpisie z księgi), a sama wzmian"
Też mam wrażenie, że większość banków trzyma się twardo dopiero wpisu hipoteki w KW i dopiero wtedy „odpuszcza” pomostowe, a sama wzmianka/wniosek to dla nich za mało. Zastanawia mnie tylko, czy piszesz o jednym konkretnym banku czy ogólnie, bo spotkałam się z tym, że w niektórych oddziałach proszą po prostu o aktualny odpis z KW i to im wystarcza jako moment zakończenia naliczania. A z rozliczeniem wcześniejszych opłat bywa różnie: czasem nic się nie dzieje samo i trzeba się upomnieć, czasem faktycznie przeliczają po dostarczeniu dokumentu. Jaki bank i czy masz już w umowie zapisane, od jakiego dokładnie „dnia” przestają naliczać (dzień wpisu vs dzień dostarczenia odpisu)?
W
Wiesia_drobiazgi 2026-04-09 19:14
Z mojego doświadczenia bank kończy naliczanie pomostowego dopiero, gdy dostanie potwierdzenie, że hipoteka jest już wpisana w KW (np. aktualny odpis/wydruk z KW z wpisem), a sama wzmianka albo potwierdzenie złożenia wniosku zwykle nie wystarcza. Zwrot/rozliczenie wcześniej naliczonych kwot po wpisie to zależy od banku i zapisów w umowie—czasem korygują automatycznie od dnia wpisu, a czasem trzeba im dosłać odpis i poprosić o przeliczenie; jaki bank i co masz zapisane w umowie o pomostowym?
H
Helena_pytanko 2026-04-09 19:56
U mnie bank naliczał ubezpieczenie pomostowe od uruchomienia kredytu do momentu, gdy w KW pojawiła się wzmianka o wniosku i potem już czekali na sam wpis. W praktyce najczęściej przechodziło potwierdzenie złożenia wniosku do sądu (z pieczątką/UPP) plus numer KW, a jak już dało się pobrać odpis z widoczną wzmianką, to też to akceptowali i kończyli podwyższoną marżę/składkę od kolejnego okresu. Na sam wpis faktycznie potrafi się czekać miesiącami, więc bez żadnego „śladu” w KW bank zwykle trzyma to ubezpieczenie dłużej. U mnie nic nie zadziało się automatycznie „samo z siebie” – musiałem dosłać dokument i dopiero po tym w systemie zdjęli naliczanie. Co do rozliczenia wcześniejszych kosztów, to zależało od banku: w jednym przypadku oddali nadpłatę po dostarczeniu odpisu z wpisem (przeliczyli wstecz od daty wpisu), a w innym po prostu przestali naliczać od kolejnego miesiąca bez zwrotu za okres przed wpisem. Warto dopytać na infolinii albo w oddziale, bo każdy ma trochę inne podejście i czasem „wzmianka” wystarcza, a czasem chcą dopiero prawomocny wpis. Jaki to bank i czy masz już numer KW nadany, czy dopiero składasz wniosek o założenie księgi?
K
Karol_marza 2026-04-20 20:55
"U mnie bank naliczał ubezpieczenie pomostowe od uruchomienia kredytu do momentu, gdy w KW pojawiła się wzmianka o wniosku i potem już czekali na sam wpis. W pra"
Też mam podobne doświadczenia jak piszesz: bank często „odpuszcza” pomostowe już na etapie, gdy w KW pojawi się wzmianka, a później tylko czeka na finalny wpis. U mnie chcieli przede wszystkim potwierdzenie złożenia wniosku do sądu (UPP albo pieczątka na formularzu) i numer KW, czasem prosili jeszcze o świeży odpis/wydruk z ekw pokazujący tę wzmiankę. Z samym potwierdzeniem nadania bez niczego więcej bywa różnie, bo każdy dział kredytów ma swoje humory, ale jak mają numer KW i widać, że wniosek poszedł, to zwykle przestają się czepiać. Co do rozliczenia po wpisie: u mnie nic się „samo” nie cofnęło wstecz, po prostu od kolejnej raty przestali doliczać podwyższoną marżę/składkę. Znajomy miał odwrotnie i bank mu wyrównał po dostarczeniu odpisu z wpisem, ale musiał ich chwilę ponaglić. Najlepiej dopytać w oddziale, czy kończą na wzmiance czy dopiero na prawomocnym wpisie, bo to robi największą różnicę w kosztach. A w jakim banku bierzesz kredyt i czy masz już założony numer KW dla lokalu?
J
Janusz_odsetki 2026-04-14 19:56
U mnie bank naliczał pomostowe do momentu, aż w KW pojawiła się informacja, że hipoteka została wpisana — sama wzmianka o złożonym wniosku zwykle nie wystarczała, choć potwierdzenie złożenia wniosku i numer sprawy chcieli “do akt”, żeby było wiadomo, że temat idzie. Najczęściej akceptują odpis z KW (albo wydruk z przeglądarki KW) pokazujący wpis hipoteki, czasem proszą też o potwierdzenie z sądu, jeśli długo wisi w kolejce. Rozliczenie wyglądało tak, że po dostarczeniu odpisu bank przestawał naliczać od kolejnego okresu, a wcześniejszych opłat nie cofał automatycznie — jeśli coś miało wrócić, to dopiero po reklamacji i tylko w określonych przypadkach z umowy/taryfy. A jaki masz bank i czy w umowie masz zapis, że po wpisie pomostowe jest zwracane albo zaliczane wstecz?
G
Gabriela_rata_rowna 2026-04-17 08:13
U mnie bank przestał naliczać ubezpieczenie pomostowe dopiero jak w KW pojawiła się wzmianka o złożonym wniosku o wpis hipoteki (widać to w elektronicznym podglądzie) i dosłałem im odpis z KW z tą wzmianką, samo potwierdzenie złożenia wniosku w sądzie nie zawsze im wystarczało. W praktyce i tak wszystko zależy od banku i oddziału – jeden konsultant chciał numer DZKW + odpis, inny prosił jeszcze o potwierdzenie opłaty sądowej. Po samym wpisie hipoteki bank u mnie zaktualizował zabezpieczenie i przestał naliczać od kolejnego okresu, ale wcześniejszych opłat nie “cofnęli” automatycznie, dopiero po mojej wiadomości sprawdzili i wyrównali (czasem to jest zwrot, a czasem po prostu przestają pobierać). Jaki to bank i czy masz już numer księgi oraz wzmiankę w dziale IV?

Najnowsze dyskusje na forum