Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-06 11:00

Kredyt hipoteczny przy JDG na ryczałcie (PIT-28) — jak bank liczy zdolność i jakie dokumenty są kluczowe?

Od 3 lat prowadzę JDG na ryczałcie (PIT-28), wpływy mam regularne, ale sezonowo potrafią się wyraźnie wahać. Chcę wziąć kredyt hipoteczny na mieszkanie z rynku wtórnego, wkład własny mam w gotówce, a rozliczenia przechodzą częściowo przez konto firmowe i częściowo przez prywatne. W rozmowach z doradcami dostaję sprzeczne informacje: raz bank liczy zdolność jako procent od przychodu, a innym razem oczekuje dokumentów „jak przy KPiR”. Zależy mi na realnym obrazie, jak banki podchodzą do ryczałtu przy hipotece i na czym najczęściej blokuje się analiza, żeby nie powielać błędów przy składaniu wniosku. Czy stawka ryczałtu (np. 8,5% vs 15%) zmienia podejście banku? Czy mieszanie wpływów między kontem firmowym i prywatnym bywa problemem?

Głosy społeczności (1)

S
Sonia_bik_score 2026-04-06 12:27
Mam podobne doświadczenia, bo przy ryczałcie jedne banki patrzą na przychód i liczą go „w dół” jakimś współczynnikiem (czasem zależnym od branży/stawki), a inne próbują odtworzyć dochód z wpływów na kontach i historii w BIK. Dużo miesza też sezonowość i to, że część przelewów idzie przez prywatne konto — wtedy często chcą wyciągi z obu i spiąć to w jedną historię, żeby widzieć ciągłość. W praktyce najbardziej rozstrzygające bywa: PIT-28 za 2–3 lata, UPO, zaświadczenia z US/ZUS o niezaleganiu i wyciągi z kont (czasem też KPiR nie, ale ewidencja przychodów + faktury/umowy). A doradcy potrafią mieszać, bo każdy bank ma trochę inny „kalkulator” i inne podejście do ryczałtu. O jaką kwotę kredytu i ratę miesięczną celujesz oraz czy masz stałą stawkę ryczałtu (np. 8,5%/12%)?

Najnowsze dyskusje na forum