Zaległości na hipotece + inne długi — czy upadłość konsumencka w ogóle ma sens?
Od kilku miesięcy mam mocno nierówne wpływy (B2B) i zaczęły się opóźnienia na racie hipoteki, a do tego doszły dwie karty i jedna pożyczka, które „ratowały” płynność. Z branży finansowej jestem raczej praktykiem, ale pierwszy raz mam temat tak blisko siebie i nie chcę wpaść w spiralę, gdzie refinansowanie goni refinansowanie. Najbardziej mnie interesuje, czy przy hipotece da się realnie przejść przez upadłość konsumencką bez automatycznej utraty mieszkania, czy to w praktyce prawie zawsze kończy się sprzedażą i wynajmem. Dla uporządkowania podstaw przeczytałem Upadłość konsumencka - co to jest i na czym polega? i mam wrażenie, że teoria swoje, a bank i syndyk swoje. Jeśli ktoś przerabiał podobny układ (hipoteka + kilka innych zobowiązań), to będę wdzięczny za podpowiedź, na co uważać na starcie i jakie są najczęstsze miny.
Głosy społeczności (1)
L
Liliana_dopyta2026-04-06 07:11
Przy hipotece upadłość konsumencka może mieć sens, ale trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że mieszkanie zwykle i tak „wchodzi do masy” i najczęściej kończy się sprzedażą, a upadłość bardziej porządkuje resztę długów i zatrzymuje spiralę windykacji niż ratuje nieruchomość. Kluczowe jest, czy masz realną szansę wrócić do regularnych wpływów i dogadać się z bankiem (czasem wakacje kredytowe/zmiana harmonogramu) zanim ruszą twardsze kroki, bo to potrafi być szybsze i mniej bolesne niż postępowanie. Dopytam: na ile miesięcy zalegasz z hipoteką i czy bank już wysłał wypowiedzenie/wezwanie przedsądowe, plus czy te karty/pożyczka są jeszcze obsługiwane minimalnie czy też już są opóźnienia? Jeśli chcesz, opisz liczby (rata, zaległość, suma długów i średni wpływ z ostatnich 6–12 mies.) — wtedy łatwiej ocenić, czy bardziej negocjacje i plan spłaty, czy faktycznie przygotowanie pod upadłość.