Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-05 21:53

Zakup nieruchomości z masy upadłości pod hipotekę – gdzie realnie szukać ogłoszeń syndyka online?

Rozważam zakup mieszkania sprzedawanego przez syndyka i chcę podejść do tego „po bankowemu”, bo docelowo i tak będzie kredyt hipoteczny. W teorii ogłoszenia są w kilku miejscach w sieci, ale w praktyce ciężko mi odróżnić oficjalne obwieszczenia od kopii, agregatorów i ofert, które wiszą latami bez aktualizacji. Macie sprawdzoną metodę wyszukiwania (frazy, filtry, jak nie przegapić nowych obwieszczeń) i sposób na szybkie potwierdzenie, że to aktualna sprzedaż, a nie „podpięta” oferta pośrednika? Chętnie też przyjmę prostą checklistę weryfikacji ogłoszenia i dokumentów, które warto zebrać od razu pod rozmowę z bankiem (stan prawny, obciążenia, terminy, tryb sprzedaży). Jeśli ktoś to przerabiał, to interesuje mnie też porównanie źródeł w formie krótkiej tabeli oraz kilka odpowiedzi typu FAQ: co najczęściej bank kwestionuje przy takich transakcjach i na jakim etapie najłatwiej się „wysypać”.

Głosy społeczności (9)

Z
Zbyszek_szybko 2026-04-06 05:37
Też miałem problem z odróżnieniem obwieszczeń od „odgrzewanych” kopii, więc u mnie działa podejście: szukam po frazach typu „obwieszczenie o sprzedaży” + miejscowość/sygnatura i zawsze weryfikuję, czy jest data, sygnatura sprawy oraz dane syndyka i kontakt do kancelarii. Jak chcesz podejść do tego „po bankowemu”, to od razu zbieraj komplet PDF-ów/załączników i rób szybki check: czy to aktualna cena/termin oględzin i czy są warunki przetargu, bo bank i tak będzie drążył temat źródła. Pomogło mi też trzymanie jednego schematu weryfikacji i porównanie miejsc, gdzie realnie pojawiają się nowe ogłoszenia — w skrócie jest to dobrze opisane tutaj: Gdzie i jak znaleźć ogłoszenia syndyka online?. A szukasz czegoś w konkretnej miejscowości/województwie, czy raczej polujesz na okazje „gdziekolwiek”?
M
Monika_z_doswiadczenia 2026-05-03 15:00
"Też miałem problem z odróżnieniem obwieszczeń od „odgrzewanych” kopii, więc u mnie działa podejście: szukam po frazach typu „obwieszczenie o sprzedaży” + miejsc"
Mam bardzo podobne doświadczenie i u mnie dopiero sprawdzanie po sygnaturze sprawy oraz nazwisku syndyka odsiało większość starych wrzutek, bo same tytuły ogłoszeń bywają mylące. Dodatkowo patrzyłabym jeszcze, czy w treści jest termin składania ofert albo data przetargu, bo to najszybciej pokazuje, czy obwieszczenie faktycznie żyje. Jeśli planujesz hipotekę, to już na starcie warto dopytać syndyka, czy ma komplet dokumentów do banku, bo przy takich sprzedażach czasem właśnie to najbardziej wydłuża temat.
S
Sara_z_rynku 2026-04-06 18:29
Ja realnie zaczynałabym od oficjalnych obwieszczeń (Krajowy Rejestr Zadłużonych/Monitor Sądowy) i dopiero potem podpinała pod to portale branżowe, bo agregatory potrafią trzymać „duchy” latami. Działa mi prosta metoda: szukam po frazach typu „sprzedaż z wolnej ręki”, „przetarg/aukcja”, „syndyk” + miejscowość/ulica oraz po sygnaturze akt, a ogłoszenie weryfikuję po dacie, sygnaturze, sądzie i tym, czy da się jednoznacznie ustalić kontakt do syndyka z dokumentów. Jeśli celujesz w kredyt, to od razu sprawdzaj w ogłoszeniu/operacie, czy lokal ma KW i jaki jest stan hipoteki/obciążeń oraz czy warunki sprzedaży przewidują czas na zgodę banku. A ty szukasz konkretnego miasta/województwa i interesuje cię raczej przetarg czy sprzedaż z wolnej ręki?
G
Grzegorz_zabezpieczenie 2026-05-02 11:32
Ja bym zaczął od oficjalnych obwieszczeń upadłościowych i dopiero potem porównywał to z portalami branżowymi, bo agregatory często pokazują stare albo skopiowane oferty. U mnie najlepiej działa szukanie po frazach typu „syndyk sprzeda mieszkanie” + miasto albo nazwisko syndyka i zawsze sprawdzam, czy w treści jest sygnatura sprawy, termin składania ofert i dokładny opis procedury. Jeśli tego brakuje albo ogłoszenie wygląda zbyt ogólnie, to od razu zapala mi się lampka, bo przy kredycie bank i tak będzie patrzył, czy stan prawny i dokumenty są do szybkiej weryfikacji. Jeśli chcesz, mogę Ci jeszcze rozpisać, co sprawdzić w takim ogłoszeniu zanim w ogóle pójdziesz z tematem do banku. Podobny watek byl tez tutaj: Jak samemu policzyć ratę i odsetki przy kredycie hipotecznym?.
W
Wiesia_drobiazgi 2026-05-04 07:24
"Ja bym zaczął od oficjalnych obwieszczeń upadłościowych i dopiero potem porównywał to z portalami branżowymi, bo agregatory często pokazują stare albo skopiowan"
Też bym szła najpierw w oficjalne obwieszczenia, a portale traktowała tylko pomocniczo, bo tam naprawdę sporo „martwych” ofert wisi miesiącami. Dobrze działa też wpisywanie frazy z konkretną dzielnicą albo numerem księgi, jeśli już się coś namierzy, wtedy szybciej wychodzi, czy ogłoszenie jest świeże i faktycznie od syndyka. A pod hipotekę dopytałabym od razu, czy syndyk ma komplet dokumentów dla banku, bo tu często rozbija się nie samo znalezienie oferty, tylko późniejsze tempo procedury.
D
Daniel_dokumenty 2026-05-02 23:09
Ja bym zaczynał od oficjalnych obwieszczeń i dopiero potem porównywał to z portalami branżowymi, bo agregatory bardzo często pokazują stare albo skopiowane oferty bez aktualizacji. W praktyce najlepiej szukać po frazach typu „sprzedaż z wolnej ręki”, „syndyk”, „masa upadłości” plus miasto albo dzielnica i od razu sprawdzać sygnaturę sprawy, datę obwieszczenia, regulamin sprzedaży i kontakt do kancelarii syndyka. Jeśli chcesz to robić „pod hipotekę”, to od razu dopytałbym też syndyka, czy jest komplet dokumentów dla banku i czy stan prawny lokalu jest już dobrze opisany, bo tu najczęściej wychodzą schody.
G
GosiaBIK 2026-05-05 01:07
Ja bym zaczęła od oficjalnych obwieszczeń i dopiero potem porównywała to z portalami branżowymi, bo na agregatorach naprawdę wisi sporo starych ofert. Dobrze wpisywać kilka wariantów fraz, np. samo miasto + „syndyk”, „masa upadłości” i „sprzedaż z wolnej ręki”, a jak coś wygląda sensownie, to od razu sprawdzić datę obwieszczenia, sygnaturę sprawy i czy jest pełny opis warunków sprzedaży. Jeśli bierzesz to pod hipotekę, to dopytałabym jeszcze syndyka na starcie, czy ma komplet dokumentów potrzebnych bankowi, bo to często szybciej odsiewa problematyczne tematy niż samo ogłoszenie.
O
Otylia_podpowie 2026-05-05 12:12
Ja bym zaczął od oficjalnych obwieszczeń w KRZ i dopiero potem porównywał to z portalami branżowymi, bo agregatory często trzymają stare oferty miesiącami. Dobrze działa też szukanie po konkretnych frazach typu „sprzedaż z wolnej ręki”, „syndyk”, „masa upadłości” plus miasto albo dzielnica, a na końcu zawsze sprawdzam, czy w ogłoszeniu są sygnatura sprawy, termin składania ofert i operat. Jeśli chcesz brać to pod hipotekę, to od razu patrz też, czy opis jasno mówi o stanie prawnym i ewentualnych obciążeniach, bo bank potem i tak to prześwietli.
O
Oliwia_zakup_mieszkania 2026-05-06 03:20
Ja bym zaczęła od oficjalnych obwieszczeń i dopiero potem porównywała to z portalami branżowymi, bo na agregatorach często wiszą stare albo skopiowane oferty. Dobrze szukać po konkretnych frazach typu „sprzedaż z wolnej ręki”, „syndyk”, „masa upadłości” plus miasto albo województwo, a potem od razu sprawdzać datę obwieszczenia, sygnaturę sprawy i kontakt do kancelarii syndyka. Jeśli chcesz brać to pod hipotekę, to dopytałabym jeszcze na starcie, czy jest już komplet dokumentów do analizy przez bank, bo to często szybciej odsiewa „martwe” ogłoszenia niż samo przeglądanie ofert.

Najnowsze dyskusje na forum