Forum Kredytów i Finansowania Niezależne Forum Finansowe
kredyty-hipoteczne 2026-04-05 21:48

Stałe czy zmienne oprocentowanie hipoteki – jak to sensownie policzyć przed decyzją?

Przymierzam się do kredytu hipotecznego na 25–30 lat i utknąłem na wyborze: stałe na 5 lat czy od razu zmienne. Banki pokazują różne „ładne” raty na start, ale jak próbuję policzyć koszt całkowity, to wychodzi mi, że wszystko zależy od scenariusza stóp i tego, co się stanie po okresie stałym. Jako praktyk z branży chciałbym podejść do tego na chłodno i zrobić porównanie ofert na tych samych założeniach, bez wpadania w pułapki typu „tania rata, drogo w kosztach pobocznych”. Jak Wy robicie stress test: o ile podbijacie stopę w górę i na jakim horyzoncie, żeby ocenić ryzyko raty, a nie tylko dzisiejszy poziom? I kiedy Waszym zdaniem stałe ma realnie sens (spokój i przewidywalność), a kiedy lepiej brać zmienne i zostawić sobie bufor oraz plan nadpłat?

Głosy społeczności (8)

F
Felicja_umowa 2026-04-06 01:28
Ja bym to policzyła tak, żeby porównywać „jabłka do jabłek”: ta sama kwota, okres, prowizje/ubezpieczenia i koniecznie RRSO oraz całkowity koszt w kilku scenariuszach stóp (np. bez zmian, +2 p.p., +4 p.p.) i dla obu opcji po 5 latach, czyli co się dzieje po wygaśnięciu stałego. Do tego warto zrobić stress test na domowy budżet: czy udźwigniesz ratę, jeśli WIBOR/WIRON wróci wyżej i rata wzrośnie o X zł, i czy wtedy dalej masz poduszkę. Masz już upatrzone konkretne oferty (marża, okres stałego, ewentualna opłata za wcześniejszą spłatę) i na jakiej racie miesięcznej chcesz się maksymalnie „zamknąć”?
B
Basia_krotko 2026-04-06 07:34
"Ja bym to policzyła tak, żeby porównywać „jabłka do jabłek”: ta sama kwota, okres, prowizje/ubezpieczenia i koniecznie RRSO oraz całkowity koszt w kilku scenari"
Dokładnie o to chodzi, żeby nie dać się złapać na „ładną ratę” na start, tylko policzyć identyczne parametry i kilka scenariuszy stóp oraz co się dzieje po 5 latach, gdy stałe się kończy (i jak wtedy bank przelicza marżę/oprocentowanie). Ja jeszcze dorzucam prosty stress test: czy budżet domowy wytrzyma ratę, gdyby WIBOR/WIRON podskoczył o 3–4 p.p. na dłużej, a nie tylko chwilowo. Jeśli chcesz, podeślę Ci wzór takiej tabelki do porównania, a na szybko bardzo podobnie jest to rozpisane tutaj: Oprocentowanie stałe czy zmienne w hipotece – co wybrać i jak to policzyć?. Jaką masz relację raty do dochodu netto teraz (mniej więcej %), żeby dobrać „bezpieczny” scenariusz?
L
Leszek_praktyk 2026-05-02 13:21
"Ja bym to policzyła tak, żeby porównywać „jabłka do jabłek”: ta sama kwota, okres, prowizje/ubezpieczenia i koniecznie RRSO oraz całkowity koszt w kilku scenari"
Dokładnie w tę stronę bym szedł, bo bez wspólnych założeń te porównania z banków są często bardziej marketingowe niż realne. Dorzuciłbym jeszcze prosty stress test na domowy budżet: nie tylko ile wyjdzie „na papierze”, ale czy przy racie wyższej o 1000–1500 zł dalej jest bezpiecznie i bez zaciskania pasa do zera. No i kluczowe jest to, jak liczysz wariant po 5 latach przy stałym, bo właśnie tam najłatwiej sobie niechcący upiększyć wynik.
K
Karol_marza 2026-05-03 07:04
Ja bym to porównał na trzech identycznych scenariuszach: stopy bez zmian, +2 p.p. i -2 p.p., a potem policzył nie tylko ratę na start, ale też sumę odsetek po 5 latach i koszt po przejściu ze stałego na nową stawkę. Przy stałym kluczowe jest właśnie to, co zakładasz po tych 5 latach, bo bez tego łatwo wyjdzie fałszywie „tańsza” oferta. Sprawdzałeś też, jak wygląda rata przy stres teście, czyli czy domowy budżet wytrzyma wzrost o kilkanaście–kilkadziesiąt procent? Podobny watek byl tez tutaj: Jak samemu policzyć ratę i odsetki przy kredycie hipotecznym?.
D
Damian_pomaga 2026-05-03 22:56
Ja bym to porównał na jednym arkuszu w trzech wariantach: stopy bez zmian, spadek po 2–3 latach i wzrost o 2–3 p.p., wtedy od razu widać nie tylko ratę na start, ale też koszt po zakończeniu stałego okresu. Do tego warto zrobić sobie prosty stress test, czyli sprawdzić, czy budżet domowy wytrzyma ratę wyższą o 20–30%, bo to często daje lepszą odpowiedź niż same reklamy banków. Jeśli chcesz, mogę Ci podpowiedzieć, jakie dokładnie założenia wpisać do porównania, żeby oferty były liczone uczciwie.
M
Magda_zalezy 2026-05-04 07:24
Ja bym to porównała na trzech identycznych scenariuszach: stopy bez zmian, spadek i wzrost, wtedy dopiero widać, czy ta niższa rata na start faktycznie coś daje. Przy stałym na 5 lat koniecznie dolicz sobie, co zakładasz po tym okresie, bo dużo osób patrzy tylko na „tu i teraz”, a potem obraz wychodzi przekłamany. Robiłeś już sobie taki prosty stress test, np. jak rata wygląda przy wzroście o 2–3 p.p.?
M
Maciek_kalkuluje 2026-05-05 01:07
Ja bym to liczył w trzech wariantach: stopy bez zmian, +2–3 p.p. i stopniowy spadek, a potem porównał nie tylko pierwszą ratę, ale sumę odsetek za 5 lat i saldo kapitału po tym czasie. Przy stałym kluczowe jest właśnie to, na jakich warunkach wejdziesz po tych 5 latach, więc bez takiego założenia bankowe symulacje są trochę „na pół gwizdka”. Jeśli chcesz, mogę Ci podpowiedzieć prosty arkusz, na jakich polach to porównać, żeby oferty zestawić 1:1.
K
KubaNaB2B 2026-05-05 20:55
Ja bym to porównał w trzech wariantach: stopy bez zmian, +2 p.p. i -2 p.p., wtedy od razu widać nie tylko ratę na start, ale też czy budżet wytrzyma gorszy scenariusz. Przy stałym na 5 lat koniecznie policz też, co się dzieje po tym okresie i na jakim oprocentowaniu bank robi dalszą symulację, bo tam często wychodzą największe przekłamania. Jeśli chcesz, mogę Ci podpowiedzieć prosty sposób liczenia tego w arkuszu, żeby zestawić oferty 1:1.

Najnowsze dyskusje na forum